Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος:«Μαθηματικό θαύμα» οι εξαγγελίες Σταθάκη για ΕΣΠΑ, ΣΕΣ και αναπτυξιακό νόμο

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σταθάκη και του Υφυπουργού κ. Χαρίτση σχετικά με την «Αναπτυξιακή Στρατηγική» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο υπεύθυνος για θέματα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προχώρησε στις ακόλουθες επισημάνσεις:

 

Η μεταφορά έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης – «νέο ΕΣΠΑ») 2014-2020 σημαίνει διπλή απώλεια κονδυλίων: αφενός χάνονται χρήματα από το λήγον ΕΣΠΑ, και αφετέρου δεσμεύεται ίσο ή και μεγαλύτερο ύψος κεφαλαίων από το νέο ΣΕΣ, με στόχο την ολοκλήρωση έργων που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η κατάργηση της εθνικής συμμετοχής για το ΕΣΠΑ 2007-2013 δεν σημαίνει περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα για τα συγκεκριμένα έργα, αλλά απλώς αποφυγή της επιστροφής των κοινοτικών κονδυλίων λόγω μη κάλυψης της εθνικής συμμετοχής.

Η αύξηση της προκαταβολής για το νέο ΣΕΣ 2014-2020 από 7% σε 14%, είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ας ξεκινήσει επιτέλους η υλοποίηση των εμπροσθοβαρών δράσεων, που είχε ήδη προετοιμασθεί πριν από ένα χρόνο σχεδόν. Επισημαίνεται πως – με τις καλύτερες προϋποθέσεις – λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της δεκάμηνης καθυστέρησης, οι δράσεις θα είναι έτοιμες προς προκήρυξη… το 2016!

Η διοχέτευση 4,5 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία αναμένεται ως ένα μαθηματικό θαύμα: Σε εννέα μήνες, κατάφεραν να απορροφήσουν μόλις 1 δις, σε δύο μήνες θα απορροφήσουν άλλα 4,5 δις ευρώ!

Ο αναπτυξιακός νόμος, που εξαγγέλθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, στις 2 Μαρτίου, στις 10 Μαρτίου, στις 2 Απριλίου, στις 5 Απριλίου, στις 23 Απριλίου, στις 26 Αυγούστου, στις 27 Σεπτεμβρίου, και στις 7 Οκτωβρίου από τον Υπουργό, ενώ αναφέρθηκε από τον Πρωθυπουργό μία και μόνη φορά στις 5 Οκτωβρίου, αναμένεται με ενδιαφέρον μέχρι το τέλος του έτους, ως τμήμα ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016: 14 ολόκληρους μήνες μετά από την ανάληψη της εξουσίας.

Η πώληση των «κόκκινων δανείων» σε χρηματοπιστωτικούς φορείς του εξωτερικού, αφού απορρίφθηκε επανειλημμένως και μετά βδελυγμίας από τον Πρωθυπουργό (13 Σεπτεμβρίου, συνέντευξη στην ΕΡΤ: «δεν θα δώσουμε τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια»), ετοιμάζεται – πολιτικά, οικονομικά, νομοθετικά και επικοινωνιακά – από τον Υπουργό, με δηλώσεις, διαψεύσεις, διαπραγματεύσεις, κλπ. Καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με το ζήτημα, και περιμένουμε ξεκάθαρη απάντηση.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, Γιώργου Σπίνου, προχώρησε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Πελοποννήσου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην Τρίπολη, στην οποία έκανε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της θητείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για όλα

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...
Μετάβαση στο περιεχόμενο