Εύη Τατούλη: Η πολιτική ανικανότητα μας στραγγαλίζει και όχι τα μνημόνια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για την πολιτική επικαιρότητα, τα μνημόνια, την επιστροφή στις τοπικές κοινωνίες, τη δύναμη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και το διακύβευμα αυτών των εκλογών μίλησε μεταξύ άλλων η πολιτευτής Αρκαδίας Εύη Τατούλη στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης και στο δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο. «Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία εκλογική αναμέτρηση της οποίας το διακύβευμα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο γιατί όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς τα διλήμματα που μας δίχασαν στο παρελθόν τα έχουμε αφήσει πίσω μας λόγω των εξελίξεων. Δεν θα σταθώ στο θέμα του μνημονίου ή του αντιμνημονίου κλπ εδώ και αρκετό καιρό λέω ότι αυτά ήταν ψευδεπίγραφα διλήμματα και στην πραγματικότητα δεν απασχολούσαν κανέναν. Εκείνο το οποίο εκτιμώ είναι ότι το διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης είναι το κατά πόσον ο πολιτικός σχηματισμός που θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας μπορεί να κάνει δύο πράγματα. Πρώτον να επαναπροσανατολίσει τους πολίτες στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος δηλαδή το κατά πόσον οι πολίτες και οι πολιτικοί θα ξανά-αρχίσουν να αποκτούν μία σχέση αλληλοσεβασμού μεταξύ τους και το δεύτερο θέμα είναι τώρα που καταλάβαμε ότι το μνημόνιο και τα μέτρα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα ποιος μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον τόπο να ορθοποδήσει. Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε αυτή τη στιγμή κανείς δεν συζητάει επί της ουσίας αν εκτιμούμε ότι τα μέτρα αυτού του μνημονίου είναι κάτι ρεαλιστικό να εφαρμοστούν. Και δεν μιλώ για αυτό που μιλούν όλοι για το κατά πόσο μπορούν να περάσουν από την οποιαδήποτε Βουλή. Αυτό το θεωρώ δεδομένο ότι θα συμβεί. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν κάποια δημοσιονομική στόχευση. Αυτή η δημοσιονομική στόχευση δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου αν είμαστε βέβαιοι ότι τελικώς θα επιτύχει το στόχο της. Και αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχει το στόχο της, εκείνο που δεν έχω ακούσει ακόμη να αρθρώνεται είναι πώς θα δημιουργήσουμε εκείνα τα αντίβαρα προκειμένου η χώρα να ξαναβρεί το βηματισμό της.

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία του. Χρειαζόμαστε εθνικό σχέδιο ανάπτυξης

Η κυρία Τατούλη ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες επιζητούν συνεννόηση και όχι διχασμό. «Έχουμε μπερδέψει κάποια πράγματα σε αυτή τη χώρα. Όταν φαίνεται στα διάφορα δημοσκοπικά ευρήματα ότι οι πολίτες θέλουν συνεννόηση, ένα πράγμα δεν πρέπει ποτέ να περνάει από το νου μας, ότι οι πολίτες θέλουν ξανά μία συγκυβέρνηση διανομής της εξουσίας. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το ξεχάσουμε. Αυτό που πρέπει να προτάσσουμε όλοι είναι το θέμα συνεννόηση. Η συγκυβέρνηση καλώς ή κακώς έχει ταυτιστεί με τη νομή της εξουσίας. Όταν οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι 300 άνθρωποι της Βουλής, ενδιαφέρονται μόνο για τη νομή της εξουσίας αυτό δεν βοηθά την πρώτη στόχευση που σας έθεσα, που είναι η επαναπόκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Εδώ πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι αρκετός ο πατριωτισμός στα λόγια. Από καλές προθέσεις έχουμε αγανακτήσει. Το θέμα είναι ποιος έχει τη δυνατότητα να μιλήσει στον κόσμο έξω από τα μνημόνια, στην καθημερινότητά του, να μιλήσει για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Ναι μεν υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο όλοι το υπηρετούμε αλλά όταν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν έρχεσαι να το εφαρμόσεις πάνω στα δικά σου εθνικά ζητήματα, στις δικές σου ιδιαιτερότητες και στα δικά σου ζητήματα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι αδιέξοδο όπως ήταν μέχρι σήμερα. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τα σχέδια που μας έφεραν οι ξένοι φορείς. Το θέμα είναι ότι εμείς έχουμε δικό μας σχεδιασμό. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνει η κεντρική εξουσία είναι να επανέλθει πίσω στις τοπικές κοινωνίες, να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, και χωρίς κανένα κόμπλεξ να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες και να σταθεί πάνω στο κάθε πρόβλημα του κάθε τόπου. Αν είναι δυνατόν να γίνουν σε κάθε περιοχή δύο με τρία έργα, αυτό να γίνει σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες».

Με ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία το πρώτο κόμμα

Η πολιτευτής Αρκαδίας ξεκαθάρισε ότι το επόμενο κόμμα πρέπει να έχει ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία. «Εγώ εκτιμώ ότι η ΝΔ λόγω του γεγονότος ότι διαθέτει το σχέδιο το οποίο σας είπα νωρίτερα και όχι γιατί έχει αποκαθαρθεί από το προηγούμενο νόσημα της προηγούμενης δύσκολης περιόδου, θεωρώ ότι πρέπει να επανακτήσει την ισχυρή εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών. Δεν χρειάζεται να μιλάμε απλά και μόνο για μία πρώτη θέση αρκεί και με μία ψήφο. Εκτιμώ ότι το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις προσεχείς εκλογές, θα πρέπει να έχει μία ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία και αυτό γιατί οτιδήποτε άλλο θα είναι εξαιρετικά ευάλωτο στα οποιαδήποτε συμφέροντα του ενός ή του άλλου κυβερνητικού εταίρου. Μιλάμε όλοι για την εφαρμογή του μνημονίου. Ας συμφωνήσουμε όλοι λοιπόν ότι από τη στιγμή που αυτό το μνημόνιο το έφερε ο απελθών πρωθυπουργός στη Βουλή και το ψήφισε το κόμμα του οποίου ηγείται, είναι δεδομένο το ότι αν έχει ίχνος αξιοπρέπειας και ίχνος αξιοπιστίας απέναντι στους πολίτες που τον τίμησαν και θα τον τιμήσουν, θα συνεχίζει να στηρίζει αυτά τα μέτρα. Από την άλλη πλευρά όμως το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο χωρίς μία οποιαδήποτε προγραμματική σύγκλιση η οποιαδήποτε συνεργασία να είναι επίφοβη όχι για την εφαρμογή του μνημονίου. Πρέπει να φύγει το μυαλό μας από την εφαρμογή του μνημονίου και να συζητάμε για την επόμενη ημέρα της χώρας. Ακούγεται να λέγεται για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις αυτής της χώρας δεν ξέρω κατά πόσο φρόντισαν πλην πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων, το καλό όλων των πολιτών. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, το μόνο που έτρεξε και πρόλαβε να κάνει σε κάποιο βαθμό είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο τότε χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε σχέση με τα ρεαλιστικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνία. Οπότε αν οι έλληνες τεχνοκράτες εκτιμούν ότι έχουν να προσφέρουν στα προβλήματα αυτού του τόπου, τότε τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν στο σχηματισμό ενός πολιτικού κόμματος, και να διεκδικήσουν την ψήφο των ελλήνων πολιτών, όπως κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι. Από εκεί και πέρα αν θέλετε να μιλήσουμε για τεχνοκράτες και εξειδικευμένους, το πολιτικό σύστημα έχει μπροστά του μία λαμπρή ευκαιρία. Να δώσει τις θέσεις των γενικών γραμματέων, να τις αναθέσει σε υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους, που πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να νιώθουν εξαιρετικά χρήσιμοι και να επαναποκτήσουν την ιδιότητα του δημοσίου λειτουργού».

Είμαστε αλυσοδεμένοι από την πολιτική ανικανότητα του πολιτικού συστήματος για την επόμενη ημέρα.

Η κυρία Τατούλη τόνισε ότι «δεν είμαστε αλυσοδεμένοι από κανένα μνημόνιο. Είμαστε αλυσοδεμένοι από ένα διαχρονικό πολιτικό πρόβλημα, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι όταν ένα ζήτημα οικονομικό σοβεί για μία πενταετία, τότε το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Από το μόνο πράγμα από το οποίο είμαστε αλυσοδεμένοι, είναι η πολιτική ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα της χώρας και κατά κύριο λόγο αυτό συμβαίνει διότι δύσκολα προσεγγίζουμε την πηγή των προβλημάτων και ακόμα πιο δύσκολα έχουμε τις λύσεις. Γνωρίζει κανένας από τους διάφορους πολιτικούς που έχουμε δει στις ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια τι σημαίνει κτηνοτροφία στη χώρα και πώς μπορεί να επανορθωθεί, τι σημαίνει αγροτικός τομέας και πώς μπορεί να επανορθωθεί; Την περίοδο 2000-2006, όταν η τότε ΚΑΠ είχε εξαιρετικά σημαντικά δισεκατομμύρια θα έλεγα, γιατί τότε ήταν και πιο παχυλές οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προκειμένου οι αγρότες να μετεξελιχθούν σε επιχειρηματίες με δωρεάν λογιστική υποστήριξη, να κοιτούν τα βιβλία τους, να γίνουν επιχειρηματίες κλπ κλπ, εμείς τυρβάζαμε περί άλλων, και κοιτάζαμε μόνο την πελατειακή διαχείριση του προγράμματος και τώρα το πρόβλημα είναι μία καυτή πατάτα που έσκασε στα χέρια μας. Θέλει την ανάληψη της ευθύνης για τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, αλλά θέλει και μία τεχνική βοήθεια στον αγροτικό κόσμο. Ας αναλάβουμε εμείς ως κράτος τη διαπαιδαγώγηση των αγροτών μας σε σχέση με το πώς μπορούν να φτιάξουν ομάδες παραγωγών. Η κρίση μας έκανε και καλύτερους. Μας δίδαξε ότι η συνεργασία είναι εκείνη που στο τέλος πετυχαίνει. Το τρίτο μνημόνιο έχει εξαιρετικά δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους. Θα με ενδιέφερε εξαιρετικά να ακούσω από τους πολιτικούς αρχηγούς εάν θεωρούν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι εφικτοί, υπό την έννοια ότι η ύπαρξη των εσόδων είναι ένα πράγμα που πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα όχι μόνο από την πλευρά της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά κυρίως ως προς τη δυνατότητα καταβολής φόρων από τους πολίτες, οι οποίοι πλέον έχουν στεγνώσει».

Πρωταρχικός στόχος η Αρκαδία. Η ΝΔ ενισχυμένη στο δικό μας νομό.

«Για εμένα πρωταρχικός στόχος είναι η Αρκαδία και πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί η Αρκαδία από ένα κεντρικό πολιτικό σύστημα. Ασφαλώς και οι πρωτοβουλίες όπως το Menalon Trail και άλλα μονοπάτια που θα ακολουθήσουν όπως αυτό του Πάρνωνα θα συνεχιστούν. Το καταδυτικό πάρκο του Τυρού, προχωρεί, τα μονοπάτια της Αρκαδίας βρέθηκαν σε διεθνή έκθεση στο εξωτερικό. Είμαι πεπεισμένη ότι από την τοπική αυτοδιοίκηση προέρχονται οι πραγματικές λύσεις. Πρέπει να οριοθετήσουμε τους στόχους μας. Είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να προχωρήσει το αεροδρόμιο της Τρίπολης; Θεωρώ ότι η Αρκαδία θα αλλάξει πρόσωπο και εκεί θα οδηγήσω και όλες τις πολιτικές μου δυνάμεις και την επόμενη ημέρα των εκλογών. Εκτιμώ ότι η Αρκαδία είχε πάντοτε το επίπεδο ευθύνης προκειμένου να αξιολογεί τα πράγματα μέσα από μία διόπτρα ρεαλισμού. Η ΝΔ πρέπει και εκτιμώ ότι θα είναι ενισχυμένη δύναμη στον δικό μας το νομό και αυτό έχει να κάνει με την ιδιαίτερη και προσωπική σχέση που αναπτύσσουμε με τους πολίτες της Αρκαδίας που δεν επιτρέπει πολύ παραπληροφόρηση».

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο