Ο Μεϊμαράκης ξεκίνησε το μπρα ντε φερ με τον Τσίπρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το σημερινό τηλεφώνημα στον Τσίπρα και η αρνητική απάντηση που έλαβε για συνάντηση αποτελεί το έναυσμα για το μπρα ντε φερ που ξεκινά. Η τακτική του προέδρου της ΝΔ

Την προσωπική αναμέτρηση με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Αλέξη και το στενό καθημερινό «μαρκάρισμα» επιλέγει πλέον στο δρόμο προς τις κάλπες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που έχει αποκλειστικά στο στόχαστρο του τον 40χρονο πολιτικό, τον οποίο θέλει να εμφανίσει ως τον βασικό υπεύθυνο που η χώρα οδηγείται σε εκλογές, τις τρίτες σε οκτώ μήνες.

Η απόφαση του πρόεδρου της ΝΔ να επιλέξει την προσωπική αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα δεν είναι καθόλου τυχαία…

Η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, το κάλεσμα σε συνάντηση και η αρνητική απάντηση που έλαβε αποτελούν και τυπικά το έναυσμα για το σκληρό μπρα ντε φερ που ξεκινά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τηλεφώνησε στις 10 το πρωί της Κυριακής στον Αλέξη Τσίπρα για να τον καλέσει σε συνάντηση, εντός της ημέρας. Ο  κ. Τσίπρας που αρχικά δεν απάντησε στο τηλεφώνημα,  όταν τελικά συνομίλησαν αρνήθηκε τη συνάντηση.  

To σημείωμα του Μαξίμου

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του ζητήσει συνάντηση στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή για αυτό άλλωστε και παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του εξήγησε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλά ούτε και περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

ΝΔ: Καθεστωτική αντίληψη Τσίπρα

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η ΝΔ, καταλογίζοντάς του “καθεστωτική αντίληψη”, με αφορμή την άρνησή του να δεχθεί τη συνάντηση στην οποία τον κάλεσε ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκης

Στην ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρεται ότι «Η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Με τη διάθεση αυτή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι “δεν θέλει να τον δει”. Εξηγώντας την πρόσκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές. Εδώ και ένα μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη. Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών. Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης. Έχει μείνει στο χθες».

Η τακτική του Βαγγέλη Μεϊμαράκη 

Βασικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να πλήξει όσο το δυνατόν περισσότερο πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα και γι’ αυτό το λόγο αξιοποιεί τις δυνατότητες που του δίνει το Σύνταγμα με τη διερευνητική εντολή που πιθανότατα θα την παραδώσει αύριο, το πρωί της Δευτέρας, με την συμπλήρωση του συνταγματικού τριημέρου.

 
Ο πρόεδρος της ΝΔ, κρατώντας την διερευνητική εντολή επί τριήμερο (είδε ήδη τον Σταύρο Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη) θέλει να κερδίσει πολιτικό χρόνο, αλλά ταυτόχρονα να περάσει το μήνυμα στους ψηφοφόρους πως ο ίδιος εξάντλησε κάθε πιθανότητα από την παρούσα Βουλή να σχηματισθεί κυβέρνηση.
 
Παράλληλα, ο στόχος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η μονομαχία των δύο ανδρών αναμένεται σκληρή και ενδέχεται να λάβει σταδιακά χαρακτήρα «ένας εναντίον ενός», καθώς εκτιμά ότι εάν τον αποδυναμώσουν δημιουργούνται νέες συνθήκες και αλλάζουν τα εκλογικά δεδομένα.
Μια πρώτη εικόνα της νέας τακτικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δόθηκε με την συνέντευξη του πρόεδρου της ΝΔ, μετά το διάγγελμα του απερχόμενου Πρωθυπουργού, όπου ακούστηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί χαρακτηρισμοί από τον Βαγγ. Μεϊμαράκη που έδειξε ότι δεν θα χαριστεί στον Αλ. Τσίπρα.
  
Η απόφαση του πρόεδρου της ΝΔ να επιλέξει την προσωπική αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς όπως τόνισε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε με στενούς του συνεργάτες, με βάσει τα πολιτικά δεδομένα ενδείξεις που υπάρχουν, καθώς ακόμα δημοσκοπήσεις δεν έχουν γίνει, το «πολιτικό ιμπέριουμ» που είχε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός αρχίζει να ανατρέπεται.
 
Μάλιστα, λένε από τη ΝΔ, ότι η μνημονιακή μετάλλαξη του Αλ. Τσίπρα θα αποδυναμώσει το ΣΥΡΙΖΑ που θα πληγεί και από τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί κατά τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να ελπίζει σε καλύτερα ποσοστά από αυτά του Ιανουαρίου του 2015.
 
Στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη μιλάνε, αν και με αυξημένη δόση αισιοδοξίας, ακόμα και για πρωτιά, η οποία μέχρι στιγμής όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. «Εμείς παλεύουμε και πιστεύουμε στη νίκη. Δεν σκεφτόμαστε την ήττα» λένε στο επιτελείο του, αλλά για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες θα πρέπει να υπάρξεισυνδυασμός πολλών παραγόντων.

 
Στόχος η ενίσχυση της αξιοπιστίας

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης πιστεύει ότι η δυσαρέσκεια για τα οικονομικά μέτρα, σε συνδυασμό με τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι θα του δώσει πολιτικό αέρα. Κυρίως, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, εκτιμά, ότι θα έχει σύντομα την ευκαιρία να ανατραπεί η δημοσκοπική διαφορά και να αρχίσει να κλείνει ραγδαία και η ψαλίδα της δημοφιλίας υπέρ του ίδιου και της Ν.Δ.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ., αναφέρουν, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με προβλήματα που η ίδια δημιούργησε. Άλλα στελέχη, ταυτόχρονα σημειώνουν πως πρέπει και η Ν.Δ. να αρχίσει να πείθει τους πολίτες πως «έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος». Άλλοι τονίζουν ότι κυρίως πρέπει να εμπεδώσει το αίσθημα, ότι έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Ακόμη, ο προεκλογικός λόγος της Ν.Δ. θα γίνει οξύτερος σε διάφορα θέματα με επίκεντρο το μεταναστευτικό που αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 
Τακτικοί συνομιλητές του Βαγγ. Μεϊμαράκη επισημαίνουν ότι οι ανατροπές, ειδικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το μεγάλο βαθμό αναποφάσιστων, κυριολεκτικά θα γίνουν την τελευταία στιγμή. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η εξουδετέρωση του διαχωρισμού κατά τη ΝΔ, του δίπολου μνημόνιο-αντιμνημόνιο και η ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό στρατόπεδο και άρα η προσήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ότι αυτή μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα τη συμφωνία και να εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

 
Οι βαρόνοι και οι πρώην

Παρά το γεγονός ότι μια εκλογική ήττα της ΝΔ ανοίγει θέμα ηγεσίας την επόμενη μέρα και ήδη ορισμένοι παρασκηνιακά θέτουν εκλογικό πήχη για τον Βαγγ. Μεϊμαράκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη χαρά να βλέπει ότι έχει ευρύτερη στήριξη.
 
Ήδη, έχει μιλήσει με τους διατελέσαντες Πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι του είπαν ότι είναι στη διάθεσή του. Ο Κώστας Καραμανλής είναι έτοιμος και το έχει πει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις προεκλογικά.
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ζητήσει τη συνδρομή όλων των βασικών στελεχών και ήδη η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Χατζηδάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κ.α. θα έχουν ενεργό ρόλο στην προεκλογική περίοδο και θα συνδράμουν με εμφανίσεις τους στα κεντρικά ΜΜΕ, με περιοδείες και ομιλίες ανά την Ελλάδα.
 
Το θετικό για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι, παρά το γεγονός πως δεν ανέμενε εκλογές στην παρούσα φάση, εμφανίζει εικόνα ενότητας σε όλα τα επίπεδα, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η πολυετή κομματική παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και η προσωπική σχέση που έχει με πολλούς.

 

thetoc.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο