Τσίπρας: Μπαίνουμε σε ναρκοπέδιο, δεν μπορώ να το αγνοήσω

«Υπάρχει πιθανότητα, και όχι βεβαιότητα συμφωνίας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, κρατώντας χαμηλούς τόνους – «Θέλουμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» – Παραδέχθηκε ότι «οι προαπαιτούμενες δράσεις απέχουν πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις»

Σε προσωπικό τόνο και σε α’ ενικό απευθύνθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, που ανέβηκε στο βήμα περί τις 00:10, μετά τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως είπε, μοναδικός του γνώμονας ήταν να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα.

«Έξι μήνες έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε δύσκολες συνθήκες, ακόμη και κάτω από εκβιασμούς, δεν λογάριασα πολιτικό κόστος, δεν συμφιλιώθηκα, προκειμένου να εξασφαλίσω την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία» υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους ο κ. Τσίπρας.

«Μοναδική μου δύναμη σ’ αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση ήταν η απλόχερη στήριξη του ελληνικού λαού» τόνισε ακόμη.

Και προσέθεσε ο πρωθυπουργός: «Ο ελληνικός λαός να κρίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία».

«Έξι μήνες τώρα είχαμε πόλεμο με άνισες δυνάμεις, τώρα φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη, από δω και πέρα υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν έχω δικαίωμα να το αγνοήσω ούτε να το αποκρύψω από το λαό» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μία μάχη που δόθηκε σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας, ενώ παραδέχτηκε ότι έγιναν και λάθη στους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η χώρα διαπραγματεύτηκε με αξιοπρέπεια.

«Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» υπογράμμισε και παραδέχθηκε ότι η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η σύγκριση που έχουμε να κάνουμε, είναι ανάμεσα στις εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας. Έκανε λόγο, δε, για τελεσίγραφο που δόθηκε στις 25 Ιουνίου, που περιλάμβανε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς προοπτική.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε κύκλους στην ΕΕ που επιδιώκουν την απαλλαγή από μία αριστερή κυβέρνηση, ενώ αξιολόγησε το «όχι» του δημοψηφίσματος ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας.

«Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό, ούτε και τους πολιτικούς αρχηγούς» εξήγησε και υπογράμμισε ότι εξέλαβε το «όχι» ως επιλογή αξιοπρέπειας για μια καλύτερη λύση.

«Παρά τις κλειστές τράπεζες, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, ο ελληνικός λαός πήρε μια δύσκολη και γενναία απόφαση, που εξέπληξε τους περισσότερους και τις περισσότερες από εμάς. Αλλά δεν ζήτησε ρήξη» ξεκαθάρισε, παραδεχόμενος ότι δεν περίμενε την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα με 61%.

«Έχουμε δέσμευση για εμπροσθοβαρές επενδυτικό πακέτο 35 δισ. με δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας» τόνισε, για να επισημάνει: «Στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών βάλαμε τρεις προϋποθέσεις: επαρκή χρηματοδότηση, επενδυτικό πακέτο, ισχυρή δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους».

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει «πιθανότητα, και όχι βεβαιότητα συμφωνίας». «Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα: είναι δύσκολη η πρόταση που έχουμε στο τράπεζι» παραδέχθηκε.

Ακόμη, εκτίμησε ότι μετά το Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα από την τραπεζική αργία και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

«Φτάνουμε στο τέλος μιας πολύ σκληρής μάχης, που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για να αλλάξει η Ελλάδα, αλλά και για να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης» τόνισε, για να προσθέσει: «Ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε μπορεί να φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς».

«Πυροδοτήσαμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης» εκτίμησε επίσης, ενώ εν συνεχεία μίλησε για τον αγώνα της κυβέρνησης να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις.

«Έχουμε χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό το λαό μας και να συνεχίσει να αγωνίζεται με πείσμα για προκοπή και ευημερία. Με βάση αυτό το εθνικό χρέος πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα τα καταφέρουμε!» τόνισε.

«Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά να ζήσουμε και ως ισότιμος εταίρος» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Επεισόδιο» με Βενιζέλο

«Παραπληροφορείτε το λαό. Λέτε ωμά ψέματα» φώναξε στον κ. Τσίπρα από τα έδρανα της Βουλής ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν του απάντησε.

 

 

protothema.gr

 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο