Τρέχουν τώρα να προλάβουν να υπογράψουν σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τους βελτιωμένους όρους της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την ανάδοχο εταιρεία.
Αυτό αποφασίστηκε στη Διυπουργική Επιτροπή και ξεκαθαρίστηκε σε κυβερνητική – κομματική σύσκεψη, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, καθώς και στο έγγραφο της γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Χριστίνας Μπαριτάκη, προς το ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια, με θέμα τη γνωμοδότηση επί της μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.
Στη σύσκεψη που έγινε πριν από ημέρες και συμμετείχαν αρμόδιοι υπουργοί, υπουργοί και βουλευτές, καθώς και κομματικά – αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τους νομούς της Περιφέρειας, ο κ. Φλαμπουράρης ανακοίνωσε ότι επελέγη η λύση ΣΔΙΤ με τους βελτιωμένους όρους της διαπραγμάτευσης γιατί: Υπάρχουν οι κίνδυνοι των προστίμων, των σκουπιδιών που μπορεί να γεμίσουν οι πόλεις της Πελοποννήσου και της απώλειας της χρηματοδότησης των 60 εκ. ευρώ περίπου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αν δεν έχει ψηφιστεί ο ΠΕΣΔΑ έως το τέλος του 2016.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η ελάχιστη εγγυημένη καθορίζεται στους 100.000 τόνους, πως είναι στον αέρα η χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας στη Μεσσηνία, καθώς αμφισβητείται έντονα η Καλλιρρόη και ότι θα δημιουργηθούν άλλοι 5 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, με χρήματα του ΕΣΠΑ, πέρα από τους 2 (σε Νέα Κίο και Σπαθοβούνι), που περιελάμβανε αρχικά η ΣΔΙΤ της Περιφέρειας.
Από τα κομματικά – αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν αντιδράσεις και σημειώθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση κι επίβλεψη, ώστε να υλοποιηθούν οι βελτιωμένοι όροι της διαπραγμάτευσης.
Στο έγγραφο της γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος τονίζεται ότι «με βάση τα προαναφερόμενα και λαμβάνοντας υπόψη το εκρηκτικό πρόβλημα αναφορικά με τη διαχείριση των αστικών σύμμεικτων αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου εκτός των άλλων εξακολουθούν να λειτουργούν ΧΑΔΑ, η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν άμεσα αποτελέσματα και να καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας. Κατά την άποψή μας τις προϋποθέσεις αυτές πληροί το σενάριο ΙΒ».
Σύμφωνα με το σενάριο ΙΒ, όπως αναφέρεται, «προβλέπεται η επεξεργασία των υπολειμματικών συμμείκτων (έτος 2020) σε τρεις μονάδες επεξεργασίας όπως ακριβώς στο σενάριο ΙΑ, οι οποίες συνδυάζονται με ΧΥΤΥ και αντίστοιχο του σεναρίου ΙΑ είναι και το δίκτυο ΣΜΑ. Για τη διαχείριση των χωριστά συλλεγέντων βιοαποβλήτων, προτείνεται η δημιουργία αποκεντρωμένων μονάδων κομποστοποίησης, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, δεδομένου ότι όπως αναφέρεται, η μεταφορά βιοαποβλήτων σε σημαντικές αποστάσεις δεν ενδείκνυται». Αναφέρεται, ωστόσο, ότι «δεν είναι δεσμευτική η δημιουργία μιας μονάδας ανά ΠΕ, αφού προτείνεται η διερεύνηση λειτουργίας περισσοτέρων».
Οσον αφορά τα “προαναφερόμενα” που αναφέρεται στο έγγραφο της κ. Μπαριτάκη, πρόκειται για 12 ειδικότερες παρατηρήσεις, μεταξύ των οποίων: «Για την παρουσίαση των στόχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα ήταν επιθυμητό να ληφθούν υπόψη και να συμπληρωθούν πίνακες που αφορούν το ΕΣΔΑ. Στους πίνακες αυτούς θα πρέπει να αποτυπωθεί ο στόχος ανακύκλωσης (έτος 2020 με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων – βιοαποβλήτων (ο οποίος σύμφωνα με το ΕΣΔΑ ανέρχεται σε ποσοστό 50% κατ’ ελάχιστον του συνόλου των ΑΣΑ) και κατ’ αντιστοιχία η δέσμευση ότι στις μονάδες υπολειμματικών συμμείκτων (ΜΕΑ) θα οδηγείται προς επεξεργασία το 50% το πολύ των ΑΣΑ, ενώ το προς διάθεση υπόλειμμα δεν θα υπερβαίνει το 26%».
eleftheriaonline.gr