O πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Ηλίας Ανδρικόπουλος διάβασε αναλυτικά την ομόφωνη απόφαση σε όλη την αίθουσα με τους δημάρχους να την επικυρώνουν.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ
Τα σενάρια αφορούν την ολοκληρωμένη κεντρική διαχείριση και την αποκεντρωμένη τοπική διαχείριση.
Η πρόταση αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ δεν προκρίνει συγκεκριμένο τρόπο υλοποίησης της ολοκληρωμένης κεντρικής διαχείρισης την οποία και προκρίνει.
Απαλείφτηκαν όλες οι αναφορές σε ΣΔΙΤ με απαίτηση των παριστάμενων.
Για το χρόνο λειτουργίας των μόνιμων εγκαταστάσεων επεξεργασίας, απαλείφτηκαν οι αναφορές στα 28 χρονιά του ΣΔΙΤ και έχει αντικατασταθεί από την φράση «ο χρόνος ζωής των μονάδων πρέπει να οριστεί σύμφωνα με τα πρότυπα κάλων βιομηχανικών πρακτικών».
Απαλείφτηκαν οι αναφορές «σε ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα», η ποσότητα που πάει για επεξεργασία στις κεντρικές μονάδες είναι εκείνη των υπολειμματικών σύμμεικτων.
Επίσης, προστέθηκε η φράση «η συνολική δυναμικότητα των μονάδων επεξεργασίας πρέπει να είναι της τάξης των 200 χιλιάδων τόνων ανά έτος προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια στην διαχείριση».
Ωστόσο η ποσότητα σύμμεικτων που θα οδηγείται στις μονάδες αυτές θα μειώνεται με το χρόνο ως αποτέλεσμα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και της αύξησης του ρυθμού ανακύκλωσης για τον λόγο αυτό οι μονάδες θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν διαχρονικά με ελάχιστη ποσότητα εις όρου της τάξης των 100 χιλιάδων τόνων ανά έτος που προβλέπει στην μείωση της εγγυημένης ποσότητας των 100 χιλιάδων τόνων.
Έτσι αντιμετωπίζονται…α) η πιθανότητα ενός δήμος να έχει στην πραγματικότητα μικρότερη ποσότητα συμμείκτων από αυτή που εκτιμάται και
β) ενός δήμου να έχει μεγαλύτερη απόδοση διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων.
Απαλείφτηκαν οι αναφορές στην ακριβή οριοθέτηση των κεντρικών μονάδων Καλλιρόης, Παλαιόχουνης, Σκάλας, Σπαθοβουνίου και της Νέας Κίου.
Αντικαταστάθηκαν με αναφορές στις περιφερειακές ενότητες που εκτιμάται ότι πρέπει να εγκατασταθούν οι μονάδες.
Έτσι για παράδειγμα δεν γίνεται αναφορά στην Καλλιρόη αλλά στην Μεσσηνία.
Κατά την υλοποίηση της αναθεώρησης θα αποφασιστεί η ακριβής χωροθέτηση.
Στο κεφάλαιο 7 προστέθηκαν και τα κόστη διαχείρισης ανά τόνο αποβλήτων που πηγαίνουν σε μονάδα διαχείρισης ή και κομποστοποίησης δηλαδή τα κόστη διαχείρισης που προκύπτουν από τις παραγόμενες ποσότητες αποβλήτων, ανακυκλώσιμα και οικιακή κομποστοποίηση.
Προστέθηκε ρητή αναφορά στο πράσινο ταμείο για την ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισης για τους δήμους της Περιφέρειας, θα πρέπει να λειτουργήσει ένα πράσινο ταμείο στο οποίο θα επιστρέφει ποσοστό των εσόδων των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας στις περιπτώσεις που τα έσοδα από αυτά είναι πρόσθετα εκείνων που προϋπολογίζονται από την διαχείριση των σύμμεικτων αποβλήτων.
Αυτή η περίπτωση αφορά τους δήμους που θα αποφασίσουν να μην διαχειρίζονται τοπικά τα προεπιλεγμένα βιοαπορρίμματα αλλά τα παραδίνουν στις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας.
Προστέθηκαν τα στοιχεία των τοπικών σχεδίων των δήμων Γορτυνίας και Τριφυλίας που ήρθαν τελευταία και δεν έχουν ενσωματωθεί.
Απαλείφτηκε η αναφορά σε συγκεκριμένη απόσταση από οικισμό στα κριτήρια αποκλεισμού και αντικαταστάθηκε από την φράση όπως προβλέπεται από την κείμενη περιβαλλοντική και χωροταξική νομοθεσία δεδομένου ότι η τοποθεσία προβλέπει συγκεκριμένες αποστάσεις ανάλογα με την περίσταση.
Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της πρότασης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου με τις τροποποιήσεις που αναφέρθηκαν.