Η Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη είχε θέσει στο σχεδιασμό της ένα βασικό πολιτικό στόχο, να καταστήσει την Πελοπόννησο Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της αειφορίας και για το στόχο αυτό δούλεψε στοχευμένα, με συγκεκριμένη στρατηγική και αποφασιστικότητα πετυχαίνοντας ουσιαστικά αποτελέσματα.
Κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις σε άκρως ανταγωνιστικά προγράμματα και πέτυχε να εξασφαλίσει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου απευθείας ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, τη στιγμή μάλιστα που μέχρι τότε η Πελοπόννησος ήταν σχεδόν απούσα από αυτά τα προγράμματα. Και το έκανε με τρόπο πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών ηγήθηκε εταιρικών σχηματισμών από 14 και 15 χώρες, χωρίς να έχει την ανάλογη εμπειρία μέχρι τότε.
Το αποτέλεσμα ήταν να εφαρμόσει πρωτοπόρες πολιτικές, όπως μέσω του προγράμματος «INHERIT» για την ανάδειξη και ανάπτυξη τουριστικών περιοχών με ταυτόχρονη προστασία του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος και περιοχή πιλοτικής εφαρμογής την Ελαφόνησο και το Παυλοπέτρι.
Επίσης μέσω των προγραμμάτων «EnerNetMob» και «EnerMob» ήταν η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που ανέπτυξε την ηλεκτροκίνηση, με την εγκατάσταση των πρώτων δημόσιων σταθμών φόρτισης και την προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τις υπηρεσίες της. Μέσω του προγράμματος «GreenBuilding» εξασφάλισε επίσης τη μετατροπή του διοικητηρίου της Λακωνίας σε πράσινο κτίριο. Και αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα.
Η σημαντικότερη ωστόσο επιτυχία της πολιτικής αυτής επιλογής ήταν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεκδίκησε αποτελεσματικά ευρωπαϊκούς πόρους που δεν της ήταν δεδομένοι, όπως το ΕΣΠΑ. Εντάχθηκε σε ευρωπαϊκά δίκτυα, ισχυροποίησε το προφίλ της, αύξησε την αναγνωρισιμότητα της και τις συνεργασίες της, εφάρμοσε πρωτοπόρες πολιτικές, που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν σε όλη τη χώρα και κατέκτησε κρίσιμη τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση και αξιοποίηση απευθείας ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και προγραμμάτων.
Χθες ολοκληρώθηκε το τελικό συνέδριο του «INHERIT», όπου η εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού προγράμματος πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη και αφορά την προστασία της παράκτιας και θαλάσσιας φυσικής κληρονομιάς από αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού και την αξιοποίηση της μέσω μιας νέας στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης.
Δυστυχώς όμως σε μια ακόμα περίπτωση διαπιστώνεται η πολιτική ανεπάρκεια του κ. Νίκα, τόσο στη διαχείριση των έργων αυτών, την υλοποίηση των οποίων καθυστέρησε χαρακτηριστικά με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικοί χρηματοδοτικοί πόροι, όσο και στην απόλυτη απουσία από τη διεκδίκηση νέων χρηματοδοτήσεων από αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Σχεδόν 3 χρόνια μετά δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για τη διεκδίκηση συμμετοχής της Πελοποννήσου σε νέα ευρωπαϊκά προγράμματα είτε γιατί δεν ξέρει, είτε γιατί δεν επιθυμεί να μάθει, είτε γιατί δεν μπορεί, είτε γιατί δεν θέλει. Και αυτό το τελευταίο είναι το πιο επικίνδυνο.
Εγκαλούμε τον κ.Νίκα για τη μικροπρεπή πολιτική του στάση, η οποία έφθασε στο σημείο να μην αναφέρει, στα συνεχή δελτία τύπου, στις συνεντεύξεις του και στις «πανηγυρικές» ομιλίες, ούτε μία φορά την αλήθεια, δηλαδή ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η τιμητική θέση ως «Leader» για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν αποτέλεσμα επίπονης και στοχευμένης δουλειάς της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής.
Καταδικάζουμε επίσης την ατελέσφορη προσπάθεια προπαγάνδας του κ.Νίκα να παρουσιάσει τις προβλεπόμενες εκ του προγράμματος δράσεις όπως τη φιλοξενία δημοσιογράφων και την ανάδειξη και προστασία του βυθισμένου αρχαίου οικισμού στο Παυλοπέτρι ως δράσεις τουρισμού και προβολής δικής του επιλογής.
Ντράπηκε και η ντροπή με τα ψέματα, το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την προπαγάνδα του κ.Νίκα!