Νέα πολιτική παρέμβαση Τατούλη στον Πρωθυπουργό για την προστασία των επιδοτήσεων από τους δασικούς χάρτες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με νέα πολιτική του παρέμβαση προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Περιβάλλοντος κ.κ. Σταθάκη και Φάμελλο, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης θέτει την αναγκαιότητα να δοθεί παράταση στην προθεσμία ανάρτησης των δασικών χαρτών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αφορά την τακτοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις αποτιμάται θετικά. Σημειώνει, ωστόσο, ότι προκειμένου να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο αφορά χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Πελοπόννησο, απαιτούνται επιπρόσθετες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, να παραταθεί ο χρόνος ανάρτησης των δασικών χαρτών τουλάχιστον ως τις 30/9/2017 και η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς των δασωμένων αγρών ως την 30/11/2017  και αυτό γιατί  δεν είναι ρεαλιστικό  σε 15 ημέρες που μεσολαβούν από την δημοσίευση της ΚΥΑ ως τις 27-7-2017 ημέρα λήξης της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων σε συνδυασμό με τον Αύγουστο που ακολουθεί (μήνας διακοπών) να γίνουν οι προβλεπόμενες από την ΚΥΑ ενέργειες όταν μάλιστα αυτές αφορούν χιλιάδες αγρότες.

Να μειωθεί τουλάχιστον κατά 2/3  το κόστος εξαγοράς των δασωμένων αλλά και των εκχερσωθέντων  αγρών, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την εξαγορά ενός ποτιστικού ελαιώνα πρέπει να καταβληθούν από 1500 έως 2000 ευρώ ανά στρέμμα. Πρόκειται για εξωπραγματικό ποσό, πολύ μεγαλύτερο από την πραγματική αξία του αγροκτήματος.

Σημειώνει ακόμα ο κ. Τατούλης ότι θα πρέπει να σταθμιστεί ότι η μη διευκόλυνση της εξαγοράς με μείωση του κόστους στα επίπεδα που προτείνουμε (περίπου 500 ευρώ/στρέμμα) θα έχει ως συνέπεια τη μη ανταπόκριση από τους νομείς των εκτάσεων με αποτέλεσμα αυτές στους κυρωμένους δασικούς χάρτες να αποτελέσουν δασικές εκτάσεις και εν τέλει να βρεθούν εκτός ΟΣΔΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δηλαδή καταργηθεί η επιδότηση, η αγροτική δραστηριότητα παύει να είναι οικονομικά βιώσιμη, με αποτέλεσμα χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις να εγκαταλειφθούν με ότι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική Οικονομία. 

Ο Περιφερειάρχης τονίζει τέλος ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών με πρόσθετο προσωπικό για το διάστημα ως την 30/11/2017 προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα να ανταποκριθούν στο μεγάλο φόρτο εργασίας που θα κληθούν  να αντιμετωπίσουν. Ήδη σήμερα το προσωπικό των ΣΥΑΔΧ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό πολιτών που απευθύνεται σ’ αυτά. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τατούλης προτείνει να υπάρξει συνεργασία με την ΕΝΠΕ προκειμένου οι Περιφέρειες να υποστηρίξουν την ενίσχυση του προσωπικού των ΣΥΑΔΧ για το διάστημα των επόμενων τεσσάρων μηνών.

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επειδή αξιολογεί το ζήτημα ως ιδιαίτερα σοβαρό δεσμεύεται να συμβάλει στα ΣΥΑΔΧ που την αφορούν» αναφέρει τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην επιστολή του.   

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (20/11)

“Φτωχό” είναι το τηλεοπτικό αθλητικό πρόγραμμα της Τετάρτης 20...

Έως και το Σάββατο 23 Νοεμβρίου η δήλωση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Ενόψει των εκλογών του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, τα μέλη –...

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί – Ποιοι οι δικαιούχοι

Αποδέκτες έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα φτάσει έως και...

Εκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής Βίας στην Τρίπολη

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Τρίπολης,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ