Αναφορικά με το ψήφισμα – διαμαρτυρία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για τη δακοκτονία οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Νικολάκου και Στρατηγάκος απάντησαν τα εξής:
“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει έμπρακτα αποδείξει το ενδιαφέρον της για τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας τόσο σε ότι αφορά έργα υποδομής, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξή της, όσο και σε ότι αφορά την προστασία της αγροτικής παραγωγής από καιρικές συνθήκες ή άλλες απειλές, χωρίς πάντα τα θέματα αυτά να άπτονται της αρμοδιότητάς της.
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη δακοκτονία, το οποίο αφενός επιρρίπτει ευθύνες στην περιφερειακή αρχή, αφετέρου παραδέχεται ότι αυτές δεν μας αναλογούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας δεν γίνεται “κατά βούλησιν” της Περιφέρειας, αλλά υπακούει στις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα προβλήματα στην έναρξη του προγράμματος, στην εξεύρεση των πόρων και στη διαγωνιστική διαδικασία που συνεπάγεται η πρακτική αυτή είναι γνωστά και διαχρονικά. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο και έχει αποστείλει τις προτάσεις της ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας.
Σε ότι αφορά την εισφορά του 2% και την υποχρέωση καταβολής της, οφείλουμε να μην υποκύπτουμε στον λαϊκισμό και να μην παραπλανούμε τους πολίτες. Είναι γνωστό στους ελαιοπαραγωγούς και σε όλους τους θεσμικούς φορείς ότι όπου δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα δακοκτονίας δεν υπάρχει η υποχρέωση καταβολής εισφοράς δακοκτονίας. Είναι συνεπώς άστοχη η όποια αναφορά σε αυτή διεκδίκηση, εφόσον αποτελεί συμβατική υποχρέωση του προγράμματος δακοκτονίας.
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η Περιφερειακή αρχή έχει με συνέπεια και αποφασιστικότητα διεκδικήσει αρμοδιότητες και ευθύνες, ώστε να μπορεί να υλοποιεί το πολιτικό της πρόγραμμα, που έχει συμφωνήσει με τους πολίτες, και να αντιμετωπίζει με ευελιξία προβλήματα και έκτακτες ανάγκες.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό δεν είναι εφικτό γιατί όλες οι διαδικασίες υπακούουν στον «υδροκέφαλο συγκεντρωτισμό» του κεντρικού κράτους. Οι διαγωνισμοί, οι όροι των οποίων υπαγορεύονται από τα Υπουργεία, σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μεταφορά των μαθητών. Απ’ την άλλη πλευρά η Περιφέρεια Πελοποννήσου στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, ότι βαθμό δυσκολίας και αν παρουσιάζουν, έχει δικαιωθεί τόσο από τα αποτελέσματα όσο και από τους πολίτες.
Σε ότι αφορά τις ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από την πρώτη στιγμή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση του δάκου και για το λόγο αυτό εξασφάλισε, με τη διεκδικητικότητά της, τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος. Στη συνέχεια, άμεσα προκήρυξε το σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος όμως απέβη άγονος. Προφανώς η Περιφέρεια ως θεσμικός φορέας δεν μπορεί να “εξαναγκάσει” εργολάβους να ενδιαφερθούν για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό. Ούτε το έχει κάνει ποτέ, ούτε έχει νόμιμο δικαίωμα για κάτι τέτοιο.
Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη αυτή και προκειμένου να προστατευθεί η ελαιοπαραγωγή, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας προέβη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, και με καθημερινές σχεδόν συνεδριάσεις, στη μόνη νόμιμη εναλλακτική επιλογή, τη διαπραγμάτευση με ενδιαφερόμενους εργολάβους. Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενημέρωσε τους θεσμικούς φορείς και τους παραγωγούς ότι εφόσον και μετά τη διαπραγμάτευση δεν υπάρξει ανάδοχος, θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να φροντίσουν με δικά τους έξοδα την προστασία της παραγωγής τους. Δόθηκαν μάλιστα και συγκεκριμένες οδηγίες για το πως θα γίνουν οι σχετικές εργασίες.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2015, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας με την υπ’ αρ. 45/2015 απόφασή του δεν αποδέχθηκε την εφαρμογή του, ενώ λίγο χρονικό διάστημα μετά με την υπ’ αρ. 70/2015 απόφασή του αποδέχθηκε τελικά την εφαρμογή του σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές κοινότητες.
Αναμένουμε ότι τόσο οι πολίτες της Βόρειας Κυνουρίας, όσο και όλης της Πελοποννήσου θα στηρίξουν για μια ακόμη φορά την πολιτική κατεύθυνση που ακολουθεί η Περιφερειακή αρχή».