Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Επίσκεψη εργασίας στον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Interreg Med «HERIT ADAPT»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και τον Δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στα πλαίσια υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου Interreg Med «HERIT ADAPT», την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι επικεφαλής εταίροςτου έργου, μέσω της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού και Απασχόλησης. Στοχεύοντας στην ομαλή πρόοδο αυτού με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης ΠαναγιώτηΣακελλαρόπουλου, έγιναν συναντήσεις στην περιοχή με τοπικούς παράγοντες προκειμένου ώστε να αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει το μνημείο και η ευρύτερη περιοχή. Ακολούθησε ευρεία συζήτηση όπου παρατέθηκαν προτάσεις και ιδέες για δράσεις με επίκεντρο τον Επικούρειο Απόλλωνα, την Ανδρίτσαινα, τους Καταρράκτες της Νέδα κ.α. Διατυπώθηκε η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων φορέων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου HERIT ADAPTγια το σκοπό αυτό.

Ένας από τους κύριους στόχους του Έργου HERIT ADAPTείναι η πραγματοποίηση υψηλής ανάλυσης ψηφιοποίησητου μνημείου, επιτρέποντας τη χρήση του προκύπτοντος τρισδιάστατου μοντέλου για την υποβοήθηση των εργασιών αναστήλωσης και συντήρησής του. Το μοντέλο αυτό θα αξιοποιηθεί επίσης για την τουριστική προβολή του ναού και την προσέλκυση επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή και τους όμορους δήμους.

Στην συνάντηση συμμετείχαν, ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας  Νικόλαος Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Παναγιώτης Μπράμος, οι Δήμαρχοι Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσιος Μπαλιούκος, και Ζαχάρως κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος. Συμμετείχαν επίσης το στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και υπεύθυνος του έργου αναστήλωσης του μνημείου κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων – Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, ο Δρ Αθανάσιος Καλογεράς, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου και υπεύθυνος του έργου Herit Adapt και ο Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας τεχνικός υπεύθυνος του έργου από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώςκαι στελέχη και των δύο Δήμων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης ανέφερεσχετικά: «Στρατηγικός στόχος της Περιφερειακής Αρχής  είναι να αναδείξει τον αρχαιολογικό πλούτο της Ολυμπιακής Γης και να τον συνδέσει αρμονικά και αποτελεσματικά με την ανάπτυξη της Ηλείας, εν προκειμένω, αλλά και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας. Τόσο στο πλαίσιο του έργου HERIT ADAPT όσο και μέσω άλλων πρωτοβουλιών της Περιφέρειας, ο Επικούρειος Απόλλωνας θα αποτελέσει το επίκεντρο δράσεων με στόχο την περαιτέρω προβολή του αλλά και την στήριξη της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων των Δήμων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας , Νικόλαος Κοροβέσης δήλωσε: «Η ανάδειξη και η προστασία του αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας αρχαιολογικής σημασίας το οποίο έχουμε την τιμή να βρίσκεται στην Ηλεία αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Ο Επικούρειος Απόλλωνας σε συνδυασμό φυσικά με την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα καθώς και με το πλήθος άλλων λιγότερο αναδειγμένων αλλά εξίσου σημαντικών μνημείων αποτελούν τα δυνατά χαρτιά για την τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας».

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παναγιώτης Μπράμος τόνισε: «Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα με το πλήθος πρωτοτυπιών στην εξωτερική και την εσωτερική του διαρρύθμιση αποτελεί μοναδικό δημιούργημα στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής και είναι μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο ναός ανήκει διοικητικά στην Ηλεία και υπάγεται στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, επί της ουσίας όμως έχει οικουμενικό χαρακτήρα και ανήκει σε όλους. Στο πλαίσιο, αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει έμπρακτα το έργο της αρχαιολογικής κοινότητας και θα διαθέσει πόρους από τη νέα προγραμματική περίοδο για την πολύπλευρη στήριξη αυτού του μνημείου».

Το Ευρωπαϊκό Έργο Interreg Med «HERIT ADAPT»αποσκοπεί στην αύξηση της αειφορίας και ανθεκτικότητας του τουρισμού στην Μεσόγειο αναγνωρίζοντας τη σημασία των μνημείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη, διατήρηση και ενίσχυση του τουρισμού στις μεσογειακές χώρες, αλλά και τις αυξημένες πιέσεις που αυτά δέχονται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής. Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 11 φορείς από 8 χώρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αρκαδία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών...

Megalopolis Theater Run – Ανακοίνωση Ημερομηνίας

Η Οργανωτική Επιτροπή του Megalopolis Theater Run 2025, καθόρισε...

Εξιχνιάστηκαν 4 περιπτώσεις κλοπών στη Μεσσηνία

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και...

Αναπτύσσοντας την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα στο 3ο ASECU Youth Winter School στο Σοφικό Κορινθίας

Ευκαιρίες και Στρατηγικές για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα μέσω του προγράμματος Unistart Ηubs και Erasmus για νέους επιχειρηματίες Το 3ο ASECU Youth Winter School, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 26-27 Μαρτίου στο Σοφικό Κορινθίας, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στη συζήτηση γύρω από τις μελλοντικές τεχνολογίες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επιχειρηματικότητα. Στη διοργάνωση συμμετείχαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί από την Ένωση Οικονομικών Πανεπιστημίων Νότιας και

ΔΗΜΟΦΙΛΗ