Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πρωτοστατεί στο Συνεργατικό Ερευνητικό Έργο «Θυμέλη»: Ένα Δυναμικό Πολυμεσικό Λεξικό Ανοικτής Πρόσβασης για τις Παραστατικές Τέχνες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα αντιμετωπιστεί η γλωσσική «βαβέλ» που χαρακτηρίζει την ορολογία των σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών;

Κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μία έντονη σύγχυση σε ζητήματα ορολογίας, γεγονός το οποίο οφείλεται πρωτίστως στην ίδια την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Νέες εκφάνσεις των Παραστατικών Τεχνών, ανοικτές, πολύμορφες, ρευστές, αμφίσημες και δύσκολα επιδεχόμενες την όποια ανάλυση, δημιουργούν μία νέα ανάγκη περιγραφής, σημασιοδότησης, άρα και επικαιροποίησης της ορολογίας τους. Όροι όπως: «περφόρμανς», «περφόρμερ», «κάστινγκ», «τρέινινγκ», «χάπενινγκ», αλλά και «τοποειδικός», «επιτέλεση», «εμβυθιστικό θέατρο», «εννοιακή τέχνη», «ομιλιακή πράξη» και πάρα πολλοί άλλοι, χρησιμοποιούνται μεν, ωστόσο θα πρέπει να διερευνηθεί η ακρίβεια της απόδοσής τους και να οριστεί το εννοιολογικό τους πλαίσιο. Πώς θα αποφευχθούν οι παρερμηνείες και πώς θα περιοριστεί το φαινόμενο της αγγλοποίησης (anglicization), δηλαδή της καταχρηστικής καταφυγής στη «βολική» αγγλική ή άλλη ξενική ορολογία;

Την απάντηση φιλοδοξεί να δώσει η «Θυμέλη», ένα νέο ερευνητικό έργο, χρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), στο πλαίσιο της Δράσης «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας (Οριζόντια υποστήριξη όλων των Επιστημών)», Υποδράση 2. Το έργο αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καινοτόμου πολυμεσικού Λεξικού για τις Παραστατικές Τέχνες. Πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο υποδομής, διαδικτυακά προσβάσιμο, το οποίο θα περιέχει περισσότερα από 600 λήμματα.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με πολυάριθμους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, φιλοδοξεί να καθιερώσει ένα κοινό και έγκυρο λεξιλόγιο για τις Παραστατικές Τέχνες, μέσω του οποίου θα είναι δυνατόν να επικοινωνήσουν η επιστημονική και η καλλιτεχνική κοινότητα, αλλά και το ευρύτερο κοινό.

Ο καθ. Κώστας Βασιλάκης παρουσιάζει το πληροφοριακό σύστημα της «Θυμέλης»

Το Λεξικό «Θυμέλη» θα δημιουργηθεί με τη μορφή διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα προσφέρει ανοικτή πρόσβαση και δυναμικό πολυμεσικό περιεχόμενο με χαρακτηριστικά πληθοπορισμού, χρήση υπερμέσων και έμφαση στην προώθηση της ελληνογλωσσίας.
Φορέας υλοποίησης του έργου «Θυμέλη» είναι το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με επιστημονικώς υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Έλενα Παπαλεξίου.

Συνεργαζόμενοι φορείς του είναι η Ακαδημία Αθηνών και το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Στο έργο συμπράττει μία πολυμελής διεπιστημονική ερευνητική ομάδα, άνω των πενήντα ατόμων. Τα μέλη της προέρχονται από δώδεκα διαφορετικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ανάμεσα στα οποία: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Aalto University και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Η παρουσία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο έργο είναι εξαιρετικά ισχυρή. Από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών συμμετέχουν (αλφαβητικά): Τόνια Βασιλάκου, Εμμανουέλα Βογιατζάκη-Κρουκόφσκι, Βαρβάρα Γεωργοπούλου, Χριστίνα Ζώνιου, Κατερίνα Κωστή, Άννα Μαυρολέων, Μαρία Μικεδάκη, Θανάσης Μπλέσιος, Έλενα Παπαλεξίου, Ευτύχιος Πυροβολάκης, Νατάσα Σιουζουλή, Ιωάννα Τζαρτζάνη, καθώς και οι νέες ερευνήτριες: Ηρώ Βαλσαμάκη, Βάλια Βράκα, Γιάννα Γκιώνη, Βενετία Θεοδωροπούλου, Ρούλα Σαλταπήδα, Άννα Χρονοπούλου. Από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών συμμετέχει ο καθηγητής Κώστας Βασιλάκης και από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων και το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας ΓΑΒ Lab, ο αναπληρωτής καθηγητής Βασίλης Πουλόπουλος.

Το πλαίσιο αξιολόγησης της πρότασης ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Η χρηματοδότηση που έλαβε η «Θυμέλη» είναι η υψηλότερη για προτάσεις της κατηγορίας της και ανέρχεται σε 298.000 ευρώ.

Το έργο εκκίνησε επισήμως τον Μάρτιο του 2024, ενώ στις 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιακή Λέσχη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η εναρκτήρια συνάντηση με τη συμμετοχή της ολομέλειας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Δημοτική Φιλαρμονική έψαλε τα κάλαντα στον Δήμαρχο

Εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα σήμερα Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων, στην Πύλο και στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου έψαλε τα κάλαντα των Χριστουγέννων στις πλατείες και τις γειτονιές σε Κορώνη, Φοινικούντα, Μεθώνη και Πύλο, προσφέροντας χαρά και αγάπη τις άγιες αυτές ημέρες. Στο Δημαρχείο στην καθιερωμένη

Δήμος Σπάρτης: Τις ημέρες των Χριστουγέννων διατηρούμε την πόλη μας καθαρή

Με αφορμή τον εορτασμό των Χριστουγέννων και ειδικότερα τις...

Συνεχίζει να προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη η Τράπεζα Αλληλεγγύης του Δήμου Οιχαλίας

Δυναμικά συνεχίζει η Τράπεζα Αλληλεγγύης του Δήμου Οιχαλίας η οποία...

Ευχές από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό: «Φως, ελπίδα και ενότητα»

Με αφορμή τις γιορτινές ημέρες, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, απευθύνει τις πιο θερμές ευχές του, υπογραμμίζοντας την αξία της ενότητας, της αισιοδοξίας και της αγάπης. Καλεί όλους να γιορτάσουν με φως και ελπίδα, αναδεικνύοντας το μήνυμα των ημερών. «Σήμερα, που οι μελωδίες από τα κάλαντα ζεσταίνουν τις καρδιές μας, εύχομαι σε όλες και όλους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ