Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

«Βλέποντας τον φόβο: Ο σχολικός εκφοβισμός μέσα από τα μάτια ενός παιδιού» – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γράφει η Ψυχολόγος ΜSc, κα. Παινέση Νικολέττα

Με αφορμή την 6η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Δεν ξέρω πότε ακριβώς ξεκίνησε. Ίσως από την πρώτη μέρα του σχολείου. Ίσως όταν κατάλαβαν ότι δεν ήμουν σαν αυτούς. Δεν μίλαγα πολύ, δεν έπαιζα τα ίδια παιχνίδια, δεν γελούσα με τα ίδια αστεία. Στην αρχή ήταν βλέμματα. Ψίθυροι που δεν άκουγα καθαρά, αλλά ήξερα ότι μιλούσαν για μένα. Μετά ήρθαν τα πρώτα «τυχαία» σπρωξίματα. Τα μικρά χαρτάκια με προσβολές στο θρανίο μου. Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν τόλμησα να απαντήσω.

Στην τάξη, ήμουν αόρατος. Οι δάσκαλοι ρωτούσαν, αλλά εγώ δίσταζα να σηκώσω το χέρι μου. Δεν ήθελα να τους δώσω άλλη αφορμή. Στα διαλείμματα, έμενα στις σκιές, κοντά στους τοίχους, μακριά από τις παρέες. Όταν ακουγόταν το κουδούνι, αναστέναζα με ανακούφιση. Μέχρι το επόμενο διάλειμμα. Μέχρι το τέλος της μέρας. Μετρούσα τις ώρες και τις ημέρες. Περίμενα πως και πω να έρθει το Σκ και οι γιορτές με ένα μόνο σκοπό: Να γυρίσω στο σπίτι μου ασφαλής…

Το βράδυ, στο σπίτι, η μαμά ρωτούσε:

– «Όλα καλά στο σχολείο;»

– «Ναι, όλα καλά», απαντούσα.

Γιατί να της πω την αλήθεια; Δεν θα άλλαζε κάτι. Θα στενοχωριόταν. Μπορεί να πήγαινε στο σχολείο. Και τότε θα γινόταν χειρότερα. Δεν ήθελα να μιλήσω σε κάποιον. Τρόμαζα στην ιδέα. Με απειλούσαν.

Δεν ξέρω γιατί το κάνουν. Ίσως για να νιώσουν δυνατοί. Ίσως για να αισθανθούν καλύτερα κοροϊδεύοντας τους άλλους; Έτσι έχουν μάθει; Ίσως για να μη νιώσουν μόνοι. Εγώ, όμως, νιώθω μόνος.

Και φοβάμαι.

Ο σχολικός εκφοβισμός μέσα από την ψυχολογία

Ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) είναι μια σκληρή πραγματικότητα για πολλά παιδιά. Δεν είναι απλώς ένα πείραγμα. Είναι μια συστημική, επαναλαμβανόμενη και σκόπιμη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που έχει στόχο να προκαλέσει σωματικό και ψυχολογικό πόνο. Είτε λεκτικός, είτε σωματικός είτε ψυχολογικός ή οποιασδήποτε άλλης μορφής, αφήνει βαθιά σημάδια, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση, την ψυχική υγεία και τη γενικότερη εξέλιξη του παιδιού.

Τα παιδιά που βιώνουν εκφοβισμό συχνά δεν μιλούν. Φοβούνται αντίποινα, νιώθουν ντροπή ή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει διέξοδος. Από την άλλη, τα παιδιά που εκφοβίζουν έχουν συχνά δικές τους ανασφάλειες ή δυσκολίες που τα οδηγούν στη βία.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Να ακούμε προσεκτικά τα παιδιά. Αν αλλάζουν συμπεριφορά, γίνονται απότομα εσωστρεφή ή φοβισμένα, κάτι μπορεί να συμβαίνει.
  • Να ενθαρρύνουμε το διάλογο. Τα παιδιά χρειάζονται ασφαλές περιβάλλον για να μιλήσουν χωρίς φόβο.
  • Να συνεργαζόμαστε με το σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σύμμαχοι στην πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού.
  • Να δίνουμε το σωστό παράδειγμα. Αν θέλουμε τα παιδιά να μάθουν την ενσυναίσθηση, πρέπει να τη ζουν στην καθημερινότητά τους.

Ο εκφοβισμός δεν είναι ένα ατομικό πρόβλημα – είναι κοινωνικό. Και όλοι έχουμε ρόλο στην αντιμετώπισή του.

Αν το παιδί σας ή κάποιο παιδί που γνωρίζετε βιώνει εκφοβισμό, μην το αγνοείτε. Δώστε του χώρο, ακούστε το και δείξτε του ότι δεν είναι μόνο του. Γιατί κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει μόνο του στον φόβο.

 

Παινέση Νικολέττα, Ψυχολόγος ΜSc

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η ασφαλτόστρωση 6 χλμ. σε κομβικό τμήμα προς τα ορεινά και το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Ένα ακόμη σημαντικό οδικό έργο για την Π.Ε. Κορινθίας προχωρά με ταχύ ρυθμό. Σήμερα ολοκληρώθηκε μεγάλο μέρος της εργολαβίας που αφορά την ασφαλτόστρωση 6 χιλιομέτρων στον δρόμο από Ξυλόκαστρο έως την Τοπική Κοινότητα Ρίζας, ένα τμήμα ιδιαίτερης σημασίας τόσο για τα ορεινά χωριά του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες που έχουν ως

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την κυκλοφορία επί της Εθνικής Οδού Τρίπολης-Πύργου ΕΟ74

Ο Δήμος Γορτυνίας ενημερώνει τους πολίτες και τους δημότες ότι η Εθνική Οδός  «Τρίπολης –Πύργου» (ΕΟ74) έχει κλείσει με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Η αρμοδιότητα για τη λήψη απόφασης επανακυκλοφορίας των οχημάτων στον συγκεκριμένο οδικό άξονα ανήκει αποκλειστικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία και θα προβεί στην σχετική ανακοίνωση όταν λάβει την σχετική

Συνελήφθησαν 26 άτομα σε ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...

Δημήτρης Πτωχός: «Νέες δυνατότητες χρηματοδότησης 32 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Διπλή προδημοσίευση δράσεων από το ΕΣΠΑ 2021-2027 για νέες, υπό σύσταση και υφιστάμενες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της επιχειρησιακής συμφωνίας με τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ). Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανοίγει τον δρόμο για δυναμικές παραγωγικές επενδύσεις, προδημοσιεύοντας δύο σημαντικές δράσεις του Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ