“Η απειλή του COVID-19 καθιστά ακόμα πιο επείγουσα την αποσυμφόρηση των στρατοπέδων στα νησιά”, δήλωσε ο κ. Rocco. “Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση συμβάλλει σε αυτές τις προσπάθειες με τη δημιουργία νέων ρυθμίσεων στέγασης στην ηπειρωτική χώρα”.
Ο χώρος της Ριτσώνας – μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Αθήνα – περίπου 75 χιλιόμετρα – είναι μία από τις 30 εγκαταστάσεις στην ελληνική ηπειρωτική χώρα που φιλοξενεί συνολικά περισσότερους από 25.000 ανθρώπους.
Οι αρχές την έχουν θέσει σε καραντίνα για τις επόμενες 14 ημέρες από την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση COVID-19 που προέκυψε την Τρίτη. Οι κάτοικοί του, συμπεριλαμβανομένων των 252 ασυνόδευτων παιδιών, έχουν ενημερωθεί για να παραμείνουν στο κατάλυμά τους και θα πραγματοποιηθούν νέα τεστ.
Η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες είναι κρίσιμη
“Όλοι βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι ευαίσθητοι στον ιό όσο και στην ελληνική κοινότητα », δήλωσε ο Gianluca Rocco, επικεφαλής της αποστολής του Διεθνή Οργανισμού για τη Μετανάστευση στην Ελλάδα.
“Είναι κρίσιμο ο καθένας, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, των δοκιμών και της θεραπείας, ειδικά σε περιόδους όπως αυτές”, ανέφερε ο κ. Rocco.
“Η άμεση συμπερίληψη όλων των μεταναστών στην εθνική στρατηγική απέναντι στον COVID-19 δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό μέτρο αλλά απαραίτητο για την πολιτική δημόσιας υγείας στην Ελλάδα”.
Το ξέσπασμα της κατάστασης του κορονοιού στους Έλληνες διατηρεί εν τω μεταξύ ανησυχία για τους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε πέντε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, σύμφωνα με μια δήλωση του ΔΟΜ.
Σε αυτές τις περιοχές, ο υπερπληθυσμός καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων, όπως η κοινωνική απομάκρυνση και η επαγρύπνηση για την υγιεινή, δήλωσε ο ΔOM, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει να μεταφέρει τους κατοίκους στην ενδοχώρα.
Οι κατασκηνώσεις στα ελληνικά νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν
“Η απειλή του COVID-19 καθιστά ακόμα πιο επείγουσα την αποσυμφόρηση των στρατοπέδων στα νησιά”, δήλωσε ο κ. Rocco. “Ο ΔΟΜ συμβάλλει σε αυτές τις προσπάθειες με τη δημιουργία νέων ρυθμίσεων στέγασης στην ηπειρωτική χώρα”.
Ο ΔΟΜ δημιουργεί επίσης έναν προσωρινό μηχανισμό εκούσιας επιστροφής στα πέντε νησιά για όσους αποφασίζουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές. Η υλοποίηση και η διάρκεια του προγράμματος αυτού θα προσαρμοστούν σύμφωνα με τα μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη που σχετίζονται με τον ιό, όπως το κλείσιμο αεροδρομίων ή άλλοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
“Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο και χρειάζεται περαιτέρω μέτρα και υποστήριξη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε ο κ. Rocco, ανανεώνοντας την έκκληση του ΔΟΜ για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με την Ελλάδα για την επείγουσα μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών και άλλων μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται την ευθύνη.
Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΔΟΜ είναι παρόν και στις 30 ανοικτές εγκαταστάσεις διαμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα, διανέμοντας καθαριστικά και σαπούνια σε όλους τους κατοίκους. Επίσης, μεταφράζει και διανέμει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν καλύτερα να προστατεύονται από τη μόλυνση.
‘Everyone at risk’ as coronavirus cases tick up among migrants and refugees sheltering in Greece