Ξεχάστε το Wi-FI – Ερχεται το Li-Fi και είναι 100 φορές ταχύτερο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Wi-fi πέθανε, ζήτω το Li-Fi. Ερχεται και είναι 100 φορές ταχύτερο. Η νέα ασύρματη τεχνολογία προκαλεί ίλιγγο με τις επιδόσεις αλλά και τις καινοτομίες της..

[iframe width=”650″ height=”375″ src=”https://www.youtube.com/embed/NaoSp4NpkGg” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Οπως και το Wi-Fi, το Li-Fi (Light-Fidelity) χρησιμοποιεί το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα για τη μεταφορά δεδομένων. Αντί όμως για ραδιοσήματα, το Li-Fi μεταδίδει δεδομένα σε δυαδικό κώδικα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία VLC (Visible Light Communication) που αξιοποιεί το φως από LED. Μέσα στο 2015, το νέο ασύρματο σύστημα κατάφερε να πιάσει ασύλληπτες ταχύτητες της τάξης των 224 Gigabits το δευτερόλεπτο σε εργαστηριακές δοκιμές δείχνοντας ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην χρήση του διαδικτύου. 

Αυτή τη στιγμή, το Li-Fi δοκιμάζεται σε γραφεία και σε βιομηχανικό περιβάλλον, στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατάφεραν να πετύχουν μετάδοση δεδομένων με ταχύτητα 1 GB το δευτερόλεπτο, 100 φορές μεγαλύτερη από το Wi-Fi. 

Ωστόσο, η ταχύτητα δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα του Li-Fi. Tο σύστημα λειτουργεί με φως σε συχνότητες μεταξύ 400 και 800 TeraHertz. Το ορατό φως δεν μπορεί να περάσει βέβαια μέσα από τοίχους, γεγονός όμως που καθιστά το Li-Fi πολύ πιο ασφαλές σύστημα και λιγότερο ευαίσθητο σε παρεμβολές. 

inner

Πάντως, ενώ το Li-Fi παρότι δείχνει πολλά υποσχόμενο, δεν θα αντικαταστήσει εντελώς το Wi-Fi – τουλάχιστον όχι σύντομα. Αντ’ αυτού, οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να αναβαθμίσουν τις συσκευές με μπαταρία Li-Fi για να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν και τα δύο ασύρματα συστήματα, ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους για τη βέλτιστη ταχύτητα και ασφάλεια. 

Πώς λειτουργεί 

Το Li-Fi έχει ανακαλυφθεί από το 2011 από τον καθηγητή Harald Haas του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στη Σκωτία. Οπως κατέδειξε ο Haas θα μπορούσε να μεταφέρει περισσότερα δεδομένα με μόνο το φως ενός LED. Δείτε βίντεο από την παρουσίαση του Haas στο TED το 2011: 

 

Το σύστημα λειτουργεί με αντίστοιχο τρόπο με τον παραδοσιακό κώδικα σημάτων Μορς, χρησιμοποιώντας ορατό φως (VLC) αλλά το οποίο λειτουργεί σε ταχύτητες οι οποίες είναι πολύ υψηλές για να γίνουν αισθητές από το ανθρώπινο μάτι (συχνότητες μεταξύ 400 – 800 THz). Μάλιστα, σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε τον Φεβρούαριο του 2015, το Li-Fi έφτασε σε ταχύτητες 224 Gigabits το δευτερόλεπτο, αρκετά γρήγορα για να κατεβάζετε 18 ταινίες του 1,5 GB η καθεμιά, κάθε δευτερόλεπτο!

 

Πηγή: iefimerida.gr


Discover more from Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: «Έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας, καμία απειλή για τον άνθρωπο από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών»

Σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης μικρών μηρυκαστικών με την αντίδραση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου να είναι άμεση. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη λήψη των επιβεβλημένων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρων με στόχο τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία της Περιφερειακής

Δείτε Ζωντανά | ASTERAS AKTOR – Παναιτωλικός (vid)

Σήμερα Σάββατο 27/07/2024 στις 19:30 στο γήπεδο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης...

Κοινωνική Συμπερίληψη και Ανάπτυξη | Το Όραμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για Άτομα με Αναπηρία

Την ευκαιρία να συζητήσουν, να προτείνουν και να σχεδιάσουν τις επόμενες ενέργειες για να καταστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μία Περιφέρεια Πρότυπο, στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους, είχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής

Χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς: Σε ποιες περιοχές υπάρχει «πορτοκαλί» συναγερμός για την Κυριακή

Αντιμέτωπες με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκονται αύριο, Κυριακή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο