H ομιλία της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ένωσης το 2023 (vid)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο 2024, η ομιλία της Πρόεδρου Ursula von der Leyen, θα είναι η τελευταία, τουλάχιστον για αυτή τη θητεία, αφού ένα από τα πρώτα καθήκοντα του νέου Κοινοβουλίου θα είναι η εκλογή νέου/νέας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FEURepresentationGreece%2Fvideos%2F1002192934262158%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=”560″ height=”314″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true” ]

Τα θέματα που θα θίξει εικάζεται ότι θα επικεντρωθούν στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στις προσπάθειες και στα επιτεύγματα/λύσεις για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ και την ανάκαμψη των οικονομιών μέσω του σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU και στα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέσω του RePowerEU, αλλά και στην επισιτιστική κρίση, στο μεταναστευτικό, στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής με την επίτευξη των στόχων της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, στην τήρηση του κράτους δικαίου με την προστασία των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ όπως η ισότητα, η συμπεριληπτικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Εν κατακλείδι η Πρόεδρος θα αναφερθεί σε όλα τα κλιματικά, ενεργειακά, γεωπολιτικά, οικονομικά και πολιτικά εμπόδια και στοιχήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Γηραιά Ήπειρος.

Τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, ο/η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφωνεί στο Κοινοβούλιο την εμβληματική ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης (SOTEU). Η ομιλία περιλαμβάνει τον απολογισμό των επιτευγμάτων του περασμένου έτους και παρουσιάζει τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος. Ο/Η εκάστοτε Πρόεδρος παρουσιάζει, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει τις πιεστικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ιδέες για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται, εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες γι’ αυτές. Βασικός σκοπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προάγει το γενικό συμφέρον της ΕΕ καθώς είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό, την κατάρτιση, και την υποβολή προς έγκριση νέων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού της. Επιπλέον, η Επιτροπή συμβάλλει στη
διαμόρφωση της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ, καθώς διαχειρίζεται και θέτει σε εφαρμογή τις πολιτικές της Ένωσης, εκτελεί τον προϋπολογισμό και διασφαλίζει την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τις χώρες της ΕΕ. Τέλος, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της διεθνούς
ανάπτυξης και στη χορήγηση βοήθειας και εκπροσωπεί την ΕΕ στη διεθνή σκηνή.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή απαρτίζεται από 27 επιτρόπους, έναν επίτροπο ανά κράτος μέλος, οι οποίοι εργάζονται για το γενικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι για τα επιμέρους συμφέροντα των χωρών τους.

Ο José Manuel Durão Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 2004 – 2014, εκφώνησε στο Στρασβούργο στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 την πρώτη ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης. Η ομιλία στόχευε εξαρχής όχι μόνο να αποτελέσει την ευκαιρία για τον προγραμματισμό του έργου της Επιτροπής κατά το επόμενο δωδεκάμηνο αλλά και να πάρει αποφάσεις που θα έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο διαμορφώνοντας μια Ευρώπη ευκαιριών, μια Ευρώπη ανοιχτή στον κόσμο, μια Ευρώπη η οποία εξασφαλίζει οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Πρόεδρος Ursula von der Leyen χάραξε μια νέα και φιλόδοξη πορεία προς μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και δικαιότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας 6 βασικές προτεραιότητες για την περίοδο 2019-2024:

1. Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
2. Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων
3. Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή
4. Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας
5. Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο
6. Μια νέα ώθηση για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία

  • ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • VIDEO

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καρεκλιές σε πανήγυρι στην Αργολίδα – Σύρραξη νεαρών με τραυματισμούς (vid)

Μια παρεξήγηση ηταν ικανή να μετατρέψει το γλέντι σε...

Πτώμα άνδρα εντοπίστηκε στην Αργολίδα

Νεκρός και σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε ένας άνδρας σε...

Διακοπή υδροδότησης στην Κοινότητα Ξηροπηγάδου

Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Κοινότητας Ξηροπηγάδου, καθώς και των...

Πανελλήνιες 2024: Αύριο Πέμπτη 18/7 η τελευταία ημέρα για την υποβολή Μηχανογραφικού

Μέχρι τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 18 Ιουλίου, θα είναι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο