Μobile Internet εντός αεροπλάνων από τον Ιούνιο στην Ευρώπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προ των… αεροσκαφών φαίνεται πως είναι το mobile Ιnternet για την ευρύτερη περιοχή τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης, η εμπορική διάθεση του οποίου θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018 κι αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αεροπορική αγορά. 

Όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Deutsche Telekom, Inmarsat και Nokia,το European Aviation Network (EAN), το δίκτυο δηλαδή που θα παρέχει ευρυζωνικό internet σε πτήσεις πάνω από την Ευρώπη, θα έρθει εντός του τρέχοντος έτους και θα ανοίξει τον δρόμο για τη χρήση των smartphones και άλλων φορητών συσκευών στα αεροπλάνα, για εκατομμύρια επιβάτες που πετάνε στην Ευρώπη.

Το EAN αποτελεί το πρώτο του είδους του παγκοσμίως και συνδυάζει την δορυφορική κάλυψη υψηλής χωρητικότητας –  S-band – με ένα συμπληρωματικό δίκτυο εδάφους 4G LTE για την παροχή Internet υψηλών ταχυτήτων σε όλα τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω 300 σταθμών βάσης στο σύνολο των Ευρωπαϊκών Κρατών. Σχεδιασμένο ειδικά για διαδρομές πτήσεων υψηλής κίνησης αλλά και για τους πολυσύχναστους κόμβους αεροδρομίων, το δίκτυο θα παρέχει χωρητικότητα άνω των 50Gbps, εξασφαλίζοντας αξιόπιστη ευρυζωνική υπηρεσία σε πραγματικό χρόνο, υποστηρίζοντας συνεχείς ροές και άλλες υπηρεσίες που απαιτούν υψηλό bandwidth.  

Με απλά λόγια το δικτύο θα προσφέρει: υψηλή ταχύτητα Wi-Fi στον αέρα και στο έδαφος, υψηλή χωρητικότητα, χαμηλό λειτουργικό κόστος, πανευρωπαϊκή κάλυψη, εγγυημένο ελάχιστο ποσοστό δεδομένων σε όλα τα αεροσκάφη και δυνατότητα επέκτασης κατόπιν ζήτησης. Τα τελευταία νέα ωστόσο είναι ότι πρόκειται να ξεκινήσει στο τέλος Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι ημερομηνίες των πρώτων πλήρως λειτουργικών πτήσεων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ολοκλήρωση του δικτύου των σταθμών βάσης ακολούθησε την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου Inmarsat το περασμένο καλοκαίρι. Έκτοτε ο δορυφόρος έχει δοκιμαστεί εκτενώς και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2017. Κατά τις δοκιμαστικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν μάλιστα επιβεβαιώθηκε ότι η πραγματική απόδοση του EAN ανταποκρίνεται στον σχεδιαστικό στόχο, επιτυγχάνοντας ασύγκριτα χαμηλή χρονική καθυστέρηση (latency), μικρότερη από 100 ms.

Όπως διευκρινίζεται με την πρόβλεψη για διπλασιασμό της ευρωπαϊκής εναέριας κυκλοφορίας κατά την επόμενη δεκαετία, το EAN έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να αυξήσει τις ικανότητές του ανάλογα με την επιτάχυνση της ζήτησης. Αρχικά συνδυάζοντας τον δορυφόρο S-band της Inmarsat με περίπου 300 πύργους εδάφους της Deutsche Telekom, το σχέδιο είναι εύκολο και οικονομικά αποδοτικό. Το εύρος ζώνης πολλαπλασιάζεται γρήγορα αυξάνοντας τον αριθμό και την πυκνότητα των πύργων. Όσο για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών Όσο για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών η EAN υποστηρίζει ότι το πακέτο εξοπλισμού είναι οικονομικό, με χαμηλό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης και εξαιρετικά ελαφριές κεραίες χαμηλής ανύψωσης.

Πιλοτικός πελάτης της νέας υπηρεσίας, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε αεροσκάφη είναι ο όμιλος International Airlines Group (AIG), στον οποίον υπάγονται εταιρείες όπως η British Airways και η Iberia. 

Στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου έχει και ο όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος έχει επιλεγεί από τον Inmarsat ώστε να αναλάβει την εγκατάσταση και λειτουργία της επίγειας δορυφορικής υποδομής του νέου δικτύου. Επί της ουσίας ο OTE θα αναλάβει τη λειτουργία τoυ σταθμού δορυφορικής πρόσβασης έτσι ώστε ο δορυφόρος θα επικοινωνεί με τον τερματικό εξοπλισμό των αεροσκαφών (MSS) και θα εξασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών internet, που προσφέρει ο Inmarsat.

Ο δορυφορικός σταθμός, που εγκαταστάθηκε στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ στην Νεμέα, αποτελεί  το σημείο διασύνδεσης με τον δορυφόρο του Inmarsat. Ο δορυφόρος επικοινωνεί με τον τερματικό εξοπλισμό των αεροσκαφών (OBE) και εξασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών Internet.

Όσον αφορά στην υλοποίηση του επίγειου δικτύου του European Aviation Network, η COSMOTEανέλαβε την κάλυψη του εναέριου χώρου της Ελλάδας. Παρά τις τεχνικές ιδιαιτερότητες του έργου, με δεδομένο ότι η χώρα μας καλύπτεται κατά 2/3 από θάλασσα, η COSMOTE προχώρησε σε ειδικό σχεδιασμό και εγκατέστησε σταθμούς βάσης προηγμένης τεχνολογίας με ακτίνα κάλυψης 150 χιλιομέτρων στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα, καλύπτοντας -νωρίτερα από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα- το σύνολο του ελληνικού εναέριου χώρου.

insider.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέλη κυκλοφορίας: Πώς διαμορφώνονται και πώς θα τα πληρώσετε

Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να καταβάλουν τα Τέλη...

Διακοπές Χριστουγέννων: Πότε κλείνουν τα σχολεία

Στις 23 Δεκεμβρίου δύο ημέρες πριν την παραμονή των...

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι πότε υποβάλλεται η αίτηση στην πλατφόρμα

Περιθώριο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι του...

Καιρός: Βουτιά του υδράργυρου, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια

Στη δίνη του πολικού αεροχείμμαρου σήμερα Σάββατο (23/11) η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ