Οι σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η φτώχεια αναφέρεται ως η πλέον σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πέντε κράτη μέλη, ενώ σε ακόμα 10 χώρες, περισσότερα από τρία στα δέκα άτομα αναφέρουν τη φτώχεια ως μια σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2015.

Το ποσοστό των Ευρωπαίων που θεωρούν ότι η τρομοκρατία και ο θρησκευτικός εξτρεμισμός, είναι οι κύριες προκλήσεις για την ασφάλεια της ΕΕ, έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2011.
Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να προσδιορίσουν τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφάλεια της ΕΕ. Κλήθηκαν να επιλέξουν τρείς απαντήσεις αυθόρμητα χωρίς να τους έχουν υποδειχθεί οι πιθανές απαντήσεις.
Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49%) επισήμαναν την τρομοκρατία ως μία από τις πλέον σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας στην ΕΕ. Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση από το 33% των ερωτηθέντων ο οποίος ανέφερε την τρομοκρατία το 2011.
Πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (27%) πιστεύουν ότι η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση είναι η σημαντικότερη πρόκληση για την ασφάλεια της ΕΕ, μειωμένο ποσοστό σε σχέση με το 34% του 2011.
Ακριβώς κάτω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων αναφέρουν τη φτώχεια (23%, +5% σε σύγκριση με το 2011), το οργανωμένο έγκλημα (23%, + 2% σε σύγκριση με το 2011), και τη διαφθορά (23%, + 8% σε σύγκριση με το 2011). Περίπου το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων θεωρούν τον θρησκευτικό εξτρεμισμό (20%, + 14% σε σύγκριση με το 2011) ως την πιο σημαντική πρόκληση ασφάλειας στην ΕΕ. Ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό (19%, + 3% σε σύγκριση με το 2011) βλέπουν την παράνομη μετανάστευση ως μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλεια της ΕΕ.
Τουλάχιστον το ένα δέκατο των ερωτηθέντων αυθόρμητα απαντούν ότι η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο (12%, + 3% σε σύγκριση με το 2011), και οι εμφύλιοι πόλεμοι ή άλλους πολέμους (11%, + 4% σε σύγκριση με το 2011) είναι από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ αυτή τη στιγμή. Τέλος, λιγότερο από το ένα δέκατο των ανθρώπων αναφέρουν άλλες προκλήσεις όπως το έγκλημα (8%, + 3% σε σύγκριση με το 2011), η ανασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (8%, -2% σε σύγκριση με το 2011), θέματα του περιβάλλοντος ή την αλλαγή του κλίματος (7%, -5% σε σύγκριση με το 2011), οι φυσικές καταστροφές (6%, -5% σε σύγκριση με το 2011), πυρηνικές καταστροφές (4%, -6% σε σύγκριση με το 2011), ή κάποια άλλη μορφή πρόκλησης (7%, + 1% σε σύγκριση με το 2011).

Ποιές νομίζετε ότι είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ αυτή τη στιγμή;
(ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ max.3)
ΕΙΔΙΚΟ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 432 «Η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην ασφάλεια”

Σε 15 χώρες, η τρομοκρατία αναφέρεται ως η σημαντικότερη πρόκληση για την ασφάλεια, και τουλάχιστον το 50% του ερωτηθέντων σε εννέα κράτη μέλη αναφέρουν αυτό. Το ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί την τρομοκρατία ως την κύρια πρόκληση κυμαίνεται από 62% στη Μάλτα και 60% στη Δανία έως 22% στη Λετονία και 25% στη Σλοβενία.

Οι Κάτω Χώρες (38%), η Δανία (32%) και το Βέλγιο (30%) έχουν το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο θρησκευτικός εξτρεμισμός είναι η πιο σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ. Τουλάχιστον το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων το αναφέρουν αυτό σε 11 χώρες.

Η Εσθονία (36%) και η Φινλανδία (31%) είναι οι μόνες δύο χώρες όπου η οικονομική κατάσταση και η οικονομική κρίση αναφέρθηκε ως πρόκληση για την ασφάλεια της ΕΕ. Ωστόσο, ερωτηθέντες στην Ιρλανδία (39%) και τη Σλοβενία ​​(37%) θεωρούν ότι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις μπορεί να είναι η κύρια απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ. Συνολικά, τουλάχιστον τρείς στους δέκα ερωτηθέντες το αναφέρουν αυτό σε 14 κράτη μέλη.

Σε έξι χώρες είναι η διαφθορά, Ισπανία (57%), Ρουμανία (57%), Πορτογαλία (50%), Σλοβενία ​​(47%), Κροατία (38%) και Λιθουανία (38%). Ωστόσο, σε επτά χώρες λιγότερο από το ένα δέκατο των ερωτηθέντων αναφέρουν επίσης την διαφθορά.

Η Αυστρία (39%) είναι το μόνο κράτος μέλος στο οποίο το πιστεύουν ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ασφάλεια της ΕΕ. Οι Γερμανοί (42%) επίσης αναφέρουν το οργανωμένο έγκλημα. Τουλάχιστον τρείς στους δέκα πιστεύουν ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι μια από τα πιο σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας της ΕΕ σε επτά χώρες.

Τουλάχιστον ένας στους πέντε ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αποτελεί βασική απειλή για την ασφάλεια στην ΕΕ σε Κύπρο (25%), Γερμανία (24%), Εσθονία (21%), Λουξεμβούργο (21%) και Ολλανδία (20%), ενώ τουλάχιστον το ένα πέμπτο αναφέρει τους εμφύλιους πολέμους ή άλλους πολέμους στη Λιθουανία (31%), την Εσθονία (25%), στην Πολωνία (27%), στη Λετονία (21%) και τη Σουηδία (20%).

Σε οκτώ κράτη μέλη, τουλάχιστον το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η παράτυπη μετανάστευση είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Μάλτα (46%), την Ιταλία (40%) και την Ελλάδα (33%), τρία κράτη μέλη που βρίσκονται κατά μήκος της Μεσογείου που είναι διαδρομή μετανάστευσης.

Η φτώχεια αναφέρεται ως σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια σε πέντε κράτη μέλη:
Ελλάδα (55%), την Ουγγαρία (46%), την Κροατία (38%), τη Σλοβακία (37%) και τη Λετονία (25%). Σε 10 χώρες, περισσότερα από τρία στα δέκα άτομα αναφέρουν την φτώχεια ως μια σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια.

Σχετικά λίγοι άνθρωποι αναφέρουν άλλες πιθανές προκλήσεις για την ασφάλεια της ΕΕ, με ένα ζευγάρι από αξιοσημείωτες εξαιρέσεις: 23% των ανθρώπων στη Βουλγαρία πιστεύουν ότι οι φυσικές καταστροφές αποτελούν μια σημαντική αμφισβήτηση, και το 20% των ερωτηθέντων στη Σουηδία λένε ότι τα περιβαλλοντικά θέματα ή η κλιματική αλλαγή είναι μια μεγάλη πρόκληση.


Discover more from Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός στην Έκθεση Τεγέας | Έργα, Καινοτομίες και Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες για την Πελοπόννησο

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της ιστορικής Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας, η οποία από το 1883 συνεχίζει να αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, του πολιτισμού και της καινοτομίας. Η Έκθεση της Τεγέας, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, συμβολίζει την αντοχή και την εξέλιξη του τόπου μας και αποτελεί

Κώστας Τζιούμης: «Οι συνδημότες μας βλέπουν ότι δουλεύουμε»

Στα εγκαίνια της 52ης Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας μίλησε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, αναφερόμενος στα υπό εξέλιξη έργα, αλλά και σε εκείνα που σχεδιάζονται στον Δήμο Τρίπολης.Η ΟΜΙΛΙΑ"Κυρίες και Κύριοι,Στην καρδιά του καλοκαιριού – και η Χριστιανοσύνη, ιδιαίτερα ο Ελληνισμός, τιμά ευλαβικά την Κοίμηση της Θεομήτορος, ευλαβικά ανάβει κερί σε περικαλλείς ναούς ή ταπεινά

Δημήτρης Πτωχός: «Είμαστε έτοιμοι να συνταχθούμε στην εθνική προσπάθεια για μια καθαρότερη και πιο βιώσιμη ενεργειακή πολιτική»

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου αξιοποίησης καθαρής ενέργειας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης με την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών στην Πελοπόννησο. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την ενεργή συμμετοχή της Περιφέρειας στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους και την προώθηση της

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στις ΠΕ Αργολίδας και Κορινθίας την Πέμπτη 15 Αυγούστου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 15 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αργολίδας και Κορινθίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο