Έφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημέρα θλίψης και πένθους για τη Μεσσηνία η σημερινή, καθώς σήμερα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο “πατέρας” της Αρχαίας Μεσσήνης – καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.

Ο Πέτρος Θέμελης, είχε προσφέρει σημαντικό έργο στην επιστήμη της Αρχαιολογίας καθώς είχε συμβάλλει σημαντικά στο μεγάλο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Ποιος ήταν ο Πέτρος Θέμελης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, γιος του φιλόλογου και υπερρεαλιστή ποιητή Γεωργίου Θέμελη και αδελφός του βιολιστή και διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Δημητρίου Θέμελη. Ολοκλήρωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Αρχικά ξεκίνησε σπουδές Φιλολογίας. Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1959, καθώς και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1972.

Το 1962, προσελήφθη ως επιστημονικός βοηθός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Κατά το διάστημα 1963-1980 ήταν Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το διάστημα 1977-1980 ήταν Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών. Από το 1980 ως το 1984, ήταν Προϊστάμενος της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, ενώ από το 1984 έως το 2004 διετέλεσε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης διεύθυνε την πανεπιστημιακή ανασκαφή του Τομέα Ι στην αρχαία Ελεύθερνα του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου για την οποία έγραψε και επιμελήθηκε σημαντικό αριθμό επιστημονικών εκδόσεων. Από το 1987[6], είναι διευθυντής του Προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσης της αρχαίας Μεσσήνης, για την οποία έχει συγγράψει μονογραφίες και πλήθος επιστημονικών άρθρων. Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μεσσήνης έχουν αποκαλύψει πολλά από τα μνημεία που περιγράφει και τον 2ο αι. μ.Χ. ο περιηγητής Παυσανίας.

Έχει λάβει μέρος και διευθύνει ανασκαφές στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Ερέτρια, και στο Κάλλιο.

Στις 18 Ιανουαρίου 2005, παρέλαβε τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δείτε Ζωντανά | Ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου (vid)

Με κάθε λαμπρότητα η Αρκαδική πρωτεύουσα υποδέχεται σήμερα, Πέμπτη...

Γιώργος Καμπύλης: Το πνεύμα, οι αρετές, και η προσωπικότητά του Θανάση Βαλτινού, ξεχώρισαν διεθνώς

Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του ο Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας κ....

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 31 Οκτωβρίου

Σήμερα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου είναι των Αποστόλων εκ των...

Πάνω από 600 δόκιμοι αστυνομικοί θα κάνουν πολύμηνη εκπαίδευση στην Τρίπολη

Έπειτα από επικοινωνία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ