Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού κινδυνεύουν να μείνουν σε λίγες ημέρες όσοι πολίτες έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους, ή 3 μήνες αν έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson και δεν έχουν σπεύσει να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήξει τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, μετά την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».
Ήδη πάντως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας το 87,2% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης είτε την έχουν κάνει είτε έχουν κλείσει ραντεβού.
Όσοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση μέχρι και την 7η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ως ανεμβολίαστοι και δεν θα έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.
Γι αυτό και θα υπόκεινται σε μια σειρά περιορισμών και μέτρα.
Έτσι θα πρέπει να δείχνουν διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test για να μπουν:
-στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,
-στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,
-στα κομμωτήρια,
-στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας
-στην εκπαίδευση
-στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών
-στους χώρους λατρείας
Υγειονομικοί χωρίς αναστολή
Στο μεταξύ οι υγειονομικοί που δεν θα κάνουν την αναμνηστική δόση δεν θα μπουν σε αναστολή και θα εργασθούν κανονικά στο ΕΣΥ και μετά τις 7 Φεβρουαρίου. Ωστόσο θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και όπως με τον γενικό πληθυσμό, δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Συνεπώς θα χάσουν τα προνόμια και θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες.
Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr να επιστρέψουν στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Υγείας με rapid test.
Πάντως το σκεπτικό να μην μπουν σε αναστολή όσοι υγειονομικοί δεν έκαναν αναμνηστική δόση σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν. Βέβαια στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να βάλει σε αναστολή τους υγειονομικούς που δεν έκαναν την 3η δόση, τα νοσοκομεία θα έχαναν κοντά 10.000 εργαζόμενους όσοι δηλαδή δεν έκαναν αναμνηστική δόση με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.
Να υπενθυμιστεί ότι ήδη σε αναστολή συνεχίζουν να είναι 4727 υγειονομικοί όλης της χώρας που δεν έχουν κάνει ακόμη καμία δόση του εμβολίου, ένα μέτρο που ισχύει έως τις 31 Μαρτίου. Αρχικά περίπου ήταν 6000 και πλέον ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αλλά λόγω της αναστολής εργασίας εκατοντάδες έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο.
Η κυβέρνηση πάντως σε μια προσπάθεια να πιέσει όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί, δηλώνει ότι οι 4727 υγειονομικοί κινδυνεύουν με οριστική απόλυση από το ΕΣΥ μετά το τέλος Μαρτίου. Ωστόσο είναι άγνωστο εάν κάτι τέτοιο προβλέπεται από το νόμο κι αν μπορεί να εφαρμοσθεί στην πράξη.