ΟΑΕΔ: Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για ΑμεΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε λειτουργία η νέα, άκρως φιλική στη χρήση της από άτομα με αναπηρία ψηφιακή πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, prosvasis.oaed.gr, η οποία σχεδιάστηκε με βάση το πλέον σύγχρονο διεθνές πρότυπο WCAG 2.1 AAΑ, ώστε να εξασφαλίζει πιο προσιτή πρόσβαση στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων του ΟΑΕΔ.

Την πλατφόρμα παρουσίασε ο Διοικητής του Οργανισμού Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε εκδήλωση στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών του ΟΑΕΔ, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη, της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου, του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Σ. Κυμπουρόπουλου, καθώς και του Προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Forum Ατόμων με Αναπηρία Ι. Βαρδακαστάνη και του Προέδρου της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» και Τακτικού Εκπροσώπου της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα, Ε. Αυγουλά.

Η νέα, ειδικά διαμορφωμένη για τα ΑμεΑ ψηφιακή πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, είναι η πρώτη στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε με βάση το πλέον σύγχρονο πρότυπο προσβασιμότητας (WCAG 2.1 AAA) και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αναγνωρισμένους διεθνώς κανόνες.

Προηγήθηκε τεχνική έκθεση αξιολόγησης της ψηφιακής προσβασιμότητας του περιεχομένου του ανανεωμένου ιστότοπου www.oaed.gr, που ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο από το Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με σκοπό την ανάδειξη λαθών σχεδιαστικών, προγραμματιστικών ή περιεχομένου, προς συμμόρφωση με το πρότυπο προσβασιμότητας WCAG 2.0 AA, ενώ η νέα πλατφόρμα συμμορφώνεται με το υψηλότερο πρότυπο WCAG 2.1 AAΑ.

Δυνατότητα πλοήγησης και χαρακτηριστικά
Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα πλοήγησης σε ΑμεΑ με οπτικές δυσκολίες (προσαρμογή μεγέθους/χρωματικών συνδυασμών, κείμενο στη θέση των εικόνων, μετατροπή κειμένου σε ομιλία), με ακουστικές δυσκολίες (κείμενο ηχητικών αρχείων/βίντεο), με σωματικές αναπηρίες (πλοήγηση από πληκτρολόγιο/ποντίκι) και με γνωστικές/νοητικές δυσκολίες (απλοποιημένη διάταξη περιεχομένου). Ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας είναι τα εξής:

• Τα σχεδιαστικά γραφιστικά πρότυπα είναι κατάλληλα διαμορφωμένα για τα άτομα με ευαισθησία όρασης, με μερική ή ολική απώλεια όρασης καθώς και για τα άτομα με προβλήματα όρασης λόγω γήρανσης.

• Υπάρχει δυνατότητα προσπελασιμότητας όλων των στοιχείων της πλατφόρμας από μηχανισμούς ανάγνωσης οθόνης, ούτως ώστε οι επισκέπτες με προβλήματα όρασης να γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκονται.

• Διαθέτει ειδικό εσωτερικό μηχανισμό διαχείρισης του περιεχομένου της πλατφόρμας, ώστε στα βίντεο να προστίθενται επεξηγηματικά αρχεία ήχου.

• Όλα τα βίντεο, οι εικόνες, τα χρώματα παρασκηνίου και τα λογότυπα είναι πλήρως συμμορφωμένα με το πλέον σύγχρονο πρότυπο (WCAG 2.1) ως προς τη σωστή αντίθεση, τη φωτεινότητα και τον συνδυασμό χρωμάτων.

• Έχουν εφαρμοστεί οι πιο πρόσφατοι κανόνες για την ύπαρξη των σωστών διάκενων μεταξύ γραμμάτων, σειρών, λέξεων, παραγράφων και κειμένων.

• Έχουν αποκλειστεί όλες οι λειτουργίες οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν πρόβλημα σε ανθρώπους με φωτοευαισθησία και σε άτομα με επιληπτικές τάσεις.

• Ο μηχανισμός βοήθειας (Help) που βρίσκεται ενσωματωμένος στο υποσέλιδο της πλατφόρμας οδηγεί σε έναν φιλικό για τα ΑμεΑ οδηγό περιήγησης, ο οποίος επεξηγεί όλες τις λειτουργίες. Κάθε φορά που ο χρήστης/στρια δυσκολεύεται να πλοηγηθεί ή να κατανοήσει κάποιο στοιχείο, έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στη σελίδα της βοήθειας η οποία παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες τόσο στα Ελληνικά, όσο και στα Αγγλικά.

• Οι επισκέπτες/τριες της νέας ψηφιακής πλατφόρμας έχουν και τη δυνατότητα προσαρμογής της, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Συγκεκριμένα, μπορούν να μεγεθύνουν την ιστοσελίδα έως και 400%, καθώς και να προσαρμόσουν όλα τα στοιχεία του περιεχομένου της, με τέτοιο τρόπο που να εντοπίζουν γρήγορα και εύκολα τις πληροφορίες οι οποίες τους ενδιαφέρουν. Εάν μάλιστα, κατά τη συμπλήρωση στοιχείων στα πεδία που τους αφορούν, υποπέσουν σε σφάλμα, τότε το σύστημα τους καθοδηγεί στην απαραίτητη διόρθωση.

  • ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • ΟΑΕΔ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στήριξη της Δημόσιας Υγείας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου | Νέες Παραδόσεις Ιατρικού Εξοπλισμού

Στο πλαίσιο ενίσχυσης  δομών υγειονομικής περίθαλψης  αλλά και χώρων αυξημένης παρουσίας πληθυσμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρυσοβαλάντης Μέλλος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό παρέδωσε: Στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου Καρπούζη Γρηγόριο  μια    (01) συσκευή ανίχνευσης φλεβών. Στην Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Αλειφέρη Ελένη μια (01) συσκευή ανίχνευσης φλεβών Στον Διευθυντή του Κέντρου

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας την Τετάρτη 17 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τετάρτη 17 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα

Ευχαριστήρια Επιστολή

Στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και κατ’ επέκταση οι τοπικές κοινωνίες, οι δωρεές για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων αποτελούν πανάκεια, τόσο σε κοινωνικό, όσο και ψυχολογικό επίπεδο.  Και όταν λαμβάνουν χώρα ανάλογες δωρεές οφείλουμε να τις αποδεχόμαστε και να τις επικροτούμε. Γι’ αυτό και η αποδοχή, εκ μέρους της Δημοτικής Επιτροπής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο