Σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα για το χρέος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπό σφικτό χρονικό πλαίσιο θα εργαστεί η task force για το ελληνικό χρέος που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του EuroWorking Group με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων ΔΝΤ, καθώς οι πρώτες προτάσεις αναμένονται στα τέλη Μαρτίου. Οι Ευρωπαϊκές Αρχές πάντως προσανατολίζονται σε μια λύση ελάφρυνσης των αποπληρωμών του επίσημου χρέους, σύνδεσής τους με την ανάπτυξη. Κάτι το οποίο σημαίνει πως η στενή επιτήρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί ακόμη και μετά το «τέλος των Μνημονίων».

Στην διαμόρφωση του σχεδίου κεντρικό ρόλο και λόγο θα έχει ο ESM και οι πληροφορίες θέλουν το βασικό σενάριο να περιλαμβάνει μικρές και ευέλικτες δόσεις αποπληρωμής των χρεών που θα καθορίζονται από την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Ουσιαστικά αυτό που εξετάζουν οι Βρυξέλλες είναι μετά το τέλος της περιόδου χάριτος του μεγαλύτερου τμήματος του δανεισμού από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον ESM το 2022 να ακολουθήσει άλλη μια άτυπη «περίοδος χάριτος» διάρκειας τουλάχιστον 15 ετών όπου θα τεθεί ένα χαμηλό όριο της τάξης του 2% – 3% του ΑΕΠ για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων κάθε χρόνο.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την γαλλική πλευρά να έχει προτείνει και την σύνδεση του ρυθμού ανάπτυξης με το σχέδιο αποπληρωμής. Μπορεί για παράδειγμα να προβλεφθεί ότι αν η ανάπτυξη δεν είναι ικανοποιητική τότε η «περίοδος χάριτος» θα επεκταθεί και πέρα από τα 15 χρόνια. Αυτό, εξάλλου, αφήνει να εννοηθεί και ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ o οποίος δηλώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι η «σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη δεν είναι αντιπαραγωγική. Τόσο η Ελλάδα, όσο και οι πιστωτές της εργάζονται επί του μηχανισμού ανάπτυξης για να το κάνουν πιο συγκεκριμένο».

Τα χρήματα αυτά βέβαια, όσο λίγα και αν είναι σε σχέση με τον όγκο των χρεών της Ελλάδας θα προέρχονται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και από την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Οπότε, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν για τις συνομιλίες οι δανειστές θα έχουν ακόμη εποπτικό ρόλο τόσο στην πορεία των δημοσιονομικών όσο και στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που σημαίνει ότι οι πιστωτές θα πρέπει να χορηγήσουν κάτι επιπλέον, τίθεται το λογικό ερώτημα πώς οι χώρες πιστωτές θα βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων και ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις μελλοντικές φορολογικές πολιτικές , με τις ιδιωτικοποιήσεις , με τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι αυτά τα πράγματα υλοποιούνται πραγματικά όπως έχει συμφωνηθεί», αναφέρει στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ρέγκλινγκ.

Πάντως, το σχέδιο της οποίας ελάφρυνσης θα ανακοινωθεί επίσημα μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου και σίγουρα όχι πριν από τον Ιούνιο του 2018. 

insider.gr


Discover more from Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναθεωρείται και διευρύνεται ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον υφυπουργό Εργασίας...

Διαβάσαμε: «Μια σταγόνα μυθολογία» από τον Δημήτρη Καμπουράκη

Πως δημιουργήθηκε ο κόσμος κατά τους αρχαίους Έλληνες; Ποιο...

Τρίπολη: Δεν θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «Η σπασμένη στάμνα» με τον Γιώργο Κιμούλη

Οι συνεχόμενες απαγορεύσεις πραγματοποίησης εκδηλώσεων και παραστάσεων σε χώρους...

Κώστας Τζιούμης: «Συγχαίρουμε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό των τοπικών μας κοινοτήτων»

Με τη φιλοδοξία ν’ αποτελέσει ένα φάρο πολιτισμού, ιστορίας και λαογραφίας μαζί με άλλα σημεία αναφοράς της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 24 Ιουλίου 2024, τα εγκαίνια του ανακαινισμένου δημοτικού σχολείου στο Λουκά Δήμου Τρίπολης. Το παλιό δημοτικό σχολείο ανακαινίσθηκε με δωρεά του Αθανάσιου Μαρτίνου, καθώς και τη συμβολή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο