Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται σύμφωνα με πληροφορίες η ένταξη μιας ακόμη μονάδας λιγνίτη στο πακέτο που θα διατεθεί προς πώληση από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.
Συγκεκριμένα μετά τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες και αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με την αρχική ελληνική πρόταση, δόθηκε το πράσινο φως να μπει σε εφαρμογή το plan b, δηλαδή να προταθεί η ένταξη στο πακέτο των προς πώληση μονάδων η Μεγαλόπολη.
Η διαφορά σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς είναι ότι οι μονάδες της Μεγαλόπολης θα προστεθούν στο πακέτο, χωρίς να αφαιρεθεί από τη λίστα το Αμύνταιο, προκειμένου η συνολική ισχύς των προς πώληση μονάδων να διαμορφωθεί στα 1350MW αντιπροσωπεύοντας το ποσοστό που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές (40%).
Συγκεκριμένα μετά τις προχθεσινές εξελίξεις το καλάθι των προς πώληση μονάδων διαμορφώνεται ως εξής:
-Αμύνταιο 1, με καθαρή ισχύ 273MW και διάρκεια ζωής μέχρι το 2020 σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17500 ωρών για περιβαλλοντικούς λόγους (σε περίπτωση που δεν γίνουν περιβαλλοντικές επενδύσεις)
-Αμύνταιο 2 με καθαρή ισχύ 273MW και επίσης διάρκεια ζωής μέχρι το 2020 σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17500 ωρών για περιβαλλοντικούς λόγους (σε περίπτωση που δεν γίνουν περιβαλλοντικές επενδύσεις)
-Μελίτη, με καθαρή ισχύ 289MW και διάρκεια ζωής μετά το 2040
-Μεγαλόπολη 3 με καθαρή ισχύ 255MW και διάρκεια ζωής μέχρι το 2025
-Μεγαλόπολη 4 με ισχύ καθαρή 256MW και διάρκεια ζωής μετά το 2030 (ή το 2025 σε περίπτωση που δεν γίνουν περιβαλλοντικές επενδύσεις)
Να σημειωθεί τέλος ότι το βασικό ζήτημα με τις μονάδες της Μεγαλόπολης αφορά στην επάρκεια και την απόδοση του λιγνίτη της περιοχής, ο οποίος τελεί υπό εξάντληση.
Σε κάθε περίπτωση η αντιπρόταση της Μεγαλόπολης κατατέθηκε προκειμένου να απορροφηθούν οι πιέσεις για ένταξη του συγκροτήματος του Αγίου Δημήτριου, που με 1456MW θεωρείται αυτή τη στιγμή η ναυαρχίδα των λιγνιτών της ΔΕΗ. Το εργοστάσιο έχει περιληφθεί στα στρατηγικά πλάνα της ΔΕΗ για την επόμενη ημέρα ενώ η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πλάνο περιβαλλοντικής αναβάθμισης προκειμένου οι 5 μονάδες να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους μετά το 2020.
Με βάση τις πληροφορίες που αυτή τη στιγμή έχουν διαρρεύσει, δεν υφίσταται θέμα συμπερίληψης υδροηλεκτρικών εργοστασίων, κάτι που θυμίζουμε έχει απορρίψει εμφατικά η ελληνική πλευρά.
capital.gr