Η επόμενη ημέρα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέοι γύροι παραχωρήσεων με πλούσια δεδομένα αναμένονται για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη και αργότερα στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ η επόμενη τριετία θα είναι αρκετά δραστήρια καθώς θα υπάρχουν τρία νέα σεισμικά δεδομένα, τα οποία θα επιτρέψουν κατόπιν τη διενέργεια αδειοδοτικού γύρου μετά το 2020 τόσο για θαλάσσιες όσο και για χερσαίες περιοχές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, κ. Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο συνέδριο του 1st Oil and Gas Forum στην Αλεξανδρούπολη  σημείωσε ότι το 2020, εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση πολλών σημερινών παραχωρήσεων θα οδηγηθούμε σε έναν πλούσιο κύκλο νέων παραχωρήσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία θα διενεργήσει νέες σεισμικές έρευνες ενώ ήδη προχωρά στην επανεπεξεργασία των παλαιών, εξετάζει την αξιολόγηση του δυναμικού υδρογονανθράκων στη χώρα, παρακολουθεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις υπάρχουσες συμβάσεις και δουλεύει για τη βελτίωση των όρων που θα ισχύσουν μελλοντικά για την έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Οι περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον

Στην περιοχή της Κρήτης υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου ή αργού δυτικά της Γαύδου και μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, μακρυά από τις ακτές. Εξίσου γεωλογικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται στο Ιόνιο, νότια της Κέρκυρας, μια περιοχή η οποία επίσης έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στις  υπεράκτικες περιοχές (Ιόνιο, δυτική Πελοπόννησος και ΝΔ Κρήτη), κατά το διάστημα 2012-2016, σε συνολική θαλάσσια έκταση 205.000 τμ, η διεθνής βιομηχανία έδειξε ενδιαφέρον μόνο για το 5%, το οποίο «μεταφράζεται» σε πέντε υπεράκτια οικόπεδα.

Στο τέλος του 2017 αναμένεται ότι θα έχει εκδηλωθεί επίσημο  ενδιαφέρον για το 30% της συνολικής έκτασης στη δυτική Ελλάδα, το οποίο ουσιαστικά αντιπροσωπεύει το 61% της έκτασης που είχε προσφερθεί κατά τον γύρο παραχωρήσεων του 2014.

Η ΕΔΕΥ φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του υπουργείου Ενέργειας στην φετινή 82η ΔΕΘ και προέβαλε τους στόχους της οι οποίοι περιλαμβάνουν την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ανεξαρτησία, τον εμπλουτισμό της γνώσης για το γεωλογικό δυναμικό της χώρας, την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας για τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης σε καινοτόμα πεδία και την  υπογραφή συμφωνιών και εξεύρεση τρόπων για την ενδυνάμωση των διεθνών σχέσεων.

Εξελίξεις μέσα στο επόμενο πεντάμηνο

Μέσα στους επόμενους πέντε μήνες αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες στα οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Oil & Gas Forum. Ο κ. Σταθάκης κάνοντας μια γενική εκτίμηση για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα σημείωσε ότι τα πρώτα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά επανέλαβε ότι «δεν μιλάμε για Ελ Ντοράντο υδρογονανθράκων».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν εξελίξεις στον κλάδο όπως είναι οι συμβάσεις που έκλεισαν για τα χερσαία οικόπεδα σε Ήπειρο και Δυτική Στερεά και για τα θαλάσσια στο Ιόνιο ενώ τόνισε ότι υπάρχει άνοιγμα ενδιαφέροντος για δύο πολύ μεγάλα πεδία, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, που δίνουν άλλη προοπτική σε αυτόν τον τομέα. «Απέναντι και στα δύο αυτά, η θέση μας είναι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες αυτές κι αυτό έγινε ήδη. Τα πεδία νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκονται ήδη στη διαδικασία της διεθνούς, μέσω ΕΕ, δημοσιοποίησής τους κι ο διαγωνισμός θεωρητικά θα γίνει σε τέσσερις με πέντε μήνες, όταν κλείσει η φάση της δημοσιοποίησης», ανέφερε.

insider.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Πέμπτη 18 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 18 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος της Σολυγείας

Σε εξέλιξη είναι μέχρι αυτή την ώρα η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο Σοφικό και συγκεκριμένα  στη θέση “Λαρίσι”. Λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών και χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι

Σινεμά ο Σταθμός, για τρίτη φορά στην Τρίπολη!

3 σιδηροδρομικοί σταθμοί ανοίγουν ξανά για μία μόνο βραδιά για να υποδεχτούν ξεχωριστές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου 4η χρονιά φέτος για την ενέργεια ΄΄Σινεμά ο Σταθμός΄΄ , και με 3η επίσκεψη στην πόλη της Τρίπολης! Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης ,αποτελεί εκ νέου επιλογή της ενέργειας και την τρίτη στάση της φετινής διαδρομής

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών (18/7/2024)

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την 18/07/2024 ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) . Α] Ενημερώνουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και τους κατοίκους της περιοχής εν γένει, για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια (χρήση πυρός για καύση χόρτων και κλαδιών, χρήση εργαλείων που δημιουργούν σ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο