Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η Μεγάλη Δευτέρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μεγάλη Δευτέρα σηματοδοτεί την αρχή της Εβδομάδας των Παθών.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη σε κάποιο από τα περιστατικά των Παθών. Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου (γιου του Ιακώβ) που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη, αλλά και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με έναν του λόγο.

Όπως και το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων αλλά και τη Μεγάλη Τρίτη, τη Μεγάλη Δευτέρα ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου. Τα τροπάρια που ψέλνονται είναι το του Νυμφίου «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται» και το «Τὸν Νυμφῶνὰ σου βλέπω», ενώ τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής («Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις…»).

Μεγάλη Δευτέρα: Τι συμβολίζει

Ο «Πάγκαλος» Ιωσήφ, στον οποίο είναι αφιερωμένη η Μεγάλη Δευτέρα, ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ ο οποίος έκανε ενάρετη ζωή, με συνέπεια να τον ζηλεύουν τα αδέρφια του και να θέλουν να τον εκδικηθούν.

Τα αδέρφια του αρχικά τον έριξαν σ’ ένα λάκκο και χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο, προσπάθησαν να πείσουν το πατέρα τους ότι τον έφαγε κάποιο θηρίο. Ωστόσο όταν είδαν ότι δε μπορούν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, πούλησαν τον Ιωσήφ σε εμπόρους κι εκείνοι τον έδωσαν στον αρχιμάγειρα του Φαραώ Πετεφρή, βασιλιά της Αιγύπτου.

Εκεί ο Ιωσήφ αρνήθηκε να ενδώσει στις ερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Πετεφρή, η οποία εξοργισμένη τον κακολόγησε στον Φαραώ και εκείνος τον φυλάκισε. Ωστόσο όταν ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή, ο Ιωσήφ του είπε ότι θα έρθουν στη χώρα 7 χρόνια ευφορίας και 7 χρόνια λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστήθηκε με την προειδοποίηση του Ιωσήφ και του έδωσε αξιώματα κι εκείνος προστάτευσε το λαό του στα δύσκολα χρόνια του λιμού και μάλιστα προσκάλεσε στην Αίγυπτο και τα αδέρφια του να μείνουν μαζί του.

Ο «ρόλος» της άκαρπης συκιάς τη Μεγάλη Δευτέρα

Παράλληλα, στη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας περιλαμβάνεται και η ιστορία της άκαρπης συκιάς που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε. Ο Χριστός περπατώντας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επομένη ημέρα της εισόδου του, είδε μια μεγάλη συκιά με καταπράσινο φύλλωμα και την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο,όμως διαπίστωσε ότι η συκιά όμως δεν είχε καθόλου καρπούς.

Τότε ο Ιησούς απευθυνόμενος στο δέντρο είπε : «Μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα και εξηράνθη παραχρήμα η συκή» και η συκιά την ίδια στιγμή ξεράθηκε και γι’ αυτό λέγεται καταραμένη συκιά ή ξηρανθείσα συκιά. Η ιστορία της άκαρπης συκιάς συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων της εποχής και την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν φαινομενικά ενάρετοι, αλλά πρακτικά άκαρποι από καλά έργα.

-Από τη Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίες νοικοκυρές αρχίζουν τις προετοιμασίες και την παρασκευή των παραδοσιακών κερκυραϊκών τσουρεκιών «φογάτσα» και «κολομπίνα», και τα δυο ενετικής προέλευσης.Η «φογάτσα» είναι το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας. Είναι στρογγυλό και για την παρασκευή τους απαιτούνται όλα σχεδόν τα υλικά ενός απλού τσουρεκιού, αβγά, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι, μαγιά, βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού με τη διαφορά όμως να έγκειται ότι στη συνταγή προστίθεται το παραδοσιακό κερκυραϊκό λικέρ, κουμ κουάτ με κομματάκια από γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ. Η «κολομπίνα» παράγεται από τα ίδια σχεδόν υλικά αλλά έχει σχήμα πλεξούδας ή περιστεριού. Στολίζεται με ένα κόκκινο αβγό αλλά και ένα φτερό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μελέτη για την παράκαμψη του Άστρους

Η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου...

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Γορτυνίας για Νίκο Τσεβά

Με βαθιά θλίψη και ανείπωτο πόνο, αποχαιρετούμε σήμερα ένα μόλις 15χρονο παιδί, ένα αγγελούδι, τον Νίκο Τσεβά. Η Γορτυνία, η μικρή μας κοινωνία, βυθίζεται στο πένθος μπροστά σε αυτή τη συγκλονιστική απώλεια, στον τραγικό και πρόωρο χαμό που στερεί από όλους μας το χαμόγελο ενός παιδιού γεμάτου ζωή και όνειρα που αγάπησε τόσο τη Ζάτουνα.

Τσικνοπέμπτη στην Καλαμάτα

Με τον καιρό σύμμαχο, κάτοικοι και επισκέπτες τσίκνισαν, τραγούδησαν και γλέντησαν σε γειτονιές της Καλαμάτας και τις Κοινότητες του Δήμου τιμώντας το έθιμο, σήμερα Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025. Τσικνίσματα πραγματοποιήθηκαν -μεταξύ άλλων- στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, στο Βιοτεχνικό Πάρκο, στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, σε πεζόδρομους και σε άλλα σημεία. Εκδηλώσεις και αναβίωση εθίμων, επίσης

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας με την Ομάδα Αιμοδοσίας «Δεσμοί Αίματος»

Την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και τη στήριξη των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης συζήτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Βασίλειος Σιδέρης, και εκπρόσωποι της Ομάδας Αιμοδοσίας «Δεσμοί Αίματος» Αργολίδας, κατά τη συνάντησή τους στην Περιφερειακή Ενότητα. Τα μέλη της ομάδας παρουσίασαν το έργο τους, τις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνουν στην περιοχή, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, επισημαίνοντας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ