ΕΛΛΑΔΑ: Στοιχεία για τις περιουσίες που χάθηκαν λόγω κρίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Credit Suisse για την εξέλιξη του πλούτου σε πάνω από 200 χώρες του κόσμου (στοιχεία του 2016).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής, στην Ελλάδα στα 6 χρόνια της ύφεσης, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική περιουσία των πολιτών υποχώρησε κατά 587 δισ. ευρώ. Κάθε νοικοκυριό είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 67.291 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ένα ισχυρό αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, ενώ με βάση τους υπολογισμούς του γερμανικού κολοσσού της Allianz, η μεσαία τάξη της χώρας μας αποτελεί πλέον μόλις το 20% του πληθυσμού, από 50% την εποχή που η Ελλάδα γινόταν μέλος του ευρώ.

Στα χρόνια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 45% – 50%, ενώ μελέτη της PwC, υπολογίζοντας πως με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030, κατέδειξε ότι η σύγκλιση προσφοράς και ζήτησης θα λάβει χώρα περί το 2047, ενώ οι τιμές θα προσεγγίσουν τα προ κρίσης επίπεδα μετά το 2050.

Ενώ πάντως εκτιμάται ότι η χώρα χρειάζεται πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη 5ετία, το όποιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό επικεντρώνεται σε σχήματα που έχουν τη στήριξη ισχυρών κρατών (π.χ. Κίνα, Γερμανία) ή σε διεθνή funds που ειδικεύονται σε καταστάσεις χρεοκοπίας, αφού οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές απέχουν.

Τέλος σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση πλούτου της Credit Suisse, o παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος διαμορφώθηκε στα 241 τρισ. ευρώ. Το 45,6% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται στα χέρια 33 εκατομμυρίων ανθρώπων (το 0,7% του πληθυσμού). Μεταξύ αυτών βρίσκονται και 77.000 Έλληνες εκατομμυριούχοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στις ΠΕ Αργολίδας και Κορινθίας

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 29 Αυγούστου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Εξέλιξη Πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Π.Ε. Κορινθίας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα κάτωθι: Στα πλαίσια επιτήρησης του νοσήματος σε εκτροφές στη ζώνη προστασίας της Π.Ε. Κορινθίας, την 27/8/2024 επιβεβαιώθηκαν στην Κοινότητα Μεσινού Δήμου Σικυωνίων (4) θετικές εκμεταλλεύσεις και θα εφαρμοστούν άμεσα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα – θανάτωση, απολύμανση. Παράλληλα θα συνεχιστούν τα υγειονομικά μέτρα στις

Συνάντηση του Δημάρχου Καλαμάτας με τον Πρόεδρο της Ameresco

Τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο επισκέφτηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ameresco Γιώργος Σακελλάρης σήμερα, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024. Η συμμετοχή της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030 καθώς και οι προοπτικές που υπάρχουν ως προς την ανάπτυξη συνεργασιών στο πλαίσιο της υλοποίησης του

Συνάντηση εργασίας με φόντο την συνεργασία Καλαμάτας – Λόουελ

Τον Ομογενή πρόεδρο της Επιτροπής Αδελφοποίησης της Καλαμάτας με το Λόουελ της Μασαχουσέτης, Δημήτρη Ματθαίο υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σήμερα, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024. Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου και το μέλος της Επιτροπής Αδελφοποίησης Κέλλυ Μακροπούλου, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο