Ντούιγκου Ερτεμίν: Η Τουρκάλα αρχαιολόγος που επέλεξε να κάνει μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με χορηγία από μεγάλο αμερικανικό ίδρυμα – Παρόλο που θα μπορούσε να πάει στη Βρετανία ή την Ολλανδία, προτίμησε την Ελλάδα – Παρακολουθεί αγγλόφωνο πρόγραμμα – Λέει ότι οι Έλληνες την αγαπούν και την λένε «καρντάσι»

Ως αρχαιολόγος και επιστήμων που, εξ ορισμού, καταγίνεται με την ιστορία, η Duygu Ertemin (Ντούιγκου Ερτεμίν) γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επέτειος της 25ης Μαρτίου. «Θα ήθελα πάρα πολύ να παρακολουθήσω τον εορτασμό, δυστυχώς όμως θα απουσιάζω από την Ελλάδα τη συγκεκριμένη ημέρα, καθώς πρέπει να επιστρέψω στην ανασκαφή, στο Çatalhöyük» είχε δηλώσει σχετικά η Ντούιγκου στο protothema.gr πριν από λίγες ημέρες.

Η Ντούιγκου Ερτεμίν είχε εγκατασταθεί στην Καλαμάτα από το περασμένο φθινόπωρο, προκειμένου να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και ανάπτυξη πολιτισμικών αγαθών και περιβάλλοντος» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η ίδια έχει αποφοιτήσει από την αρχαιολογική σχολή του έγκριτου Bilkent Üniversitesi στην Άγκυρα και αμέσως μετά τις σπουδές της εργάστηκε, αρχικά ως ασκούμενη και πλέον ως τακτική συνεργάτις στην πολύ σημαντική προϊστορική ανασκαφή του Çatalhöyük (Τσατάλχεγιουκ) της Ανατολίας. Καθώς το συγκεκριμένο, τεράστιο, ερευνητικό πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου Στάνφορντ καθώς και διαφόρων ισχυρών χορηγών, όπως το αμερικανικό ίδρυμα Templeton, η Ντούιγκου αξιοποίησε την ευκαιρία μέσω της συμμετοχής της στην ανασκαφή και κέρδισε μια υποτροφία για μετεκπαίδευση. Και παρόλο που είχε τη δυνατότητα να κάνει μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή την Ολλανδία, απολύτως συνειδητά προτίμησε αντ’ αυτών την Καλαμάτα.


Η Ντούιγκου Ερτεμίν στην ανασκαφή του Τσατάλχεγιουκ, στην Ανατολία

Όπως λέει η Ντούιγκου Ερτεμίν, το αγγλόφωνο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ξεκίνησε το 2015 και προσελκύει αλλοδαπούς φοιτητές έκτοτε) είναι ολοκληρωμένο, μιας και με αυτό συνεργάζονται όλες οι μεγάλες ομάδες που ειδικεύονται στην αρχαιομετρίας και την τεχνολογία πολιτισμού της Ελλάδας (Δημόκριτος, Αστεροσκοπείο, επίλεκτοι καθηγητές από το Αριστοτέλειο και το πανεπιστήμιο Κρήτης), αλλά και οι βασικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Κατά την εκτίμηση της Ντούιγκου, το μεταπτυχιακό Cultural Heritage Materials and Technologies ή «CultTech» εν συντομία, είναι από τα καλύτερα, καθώς συνδυάζει υψηλό επίπεδο και συμφέρον συνολικό κόστος.

Η Ντούιγκου Ερτεμίν έχει γεννηθεί στη Σμύρνη, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και, λόγω μιας οικογενειακής .τραγωδίας, πέρασε μερικά από τα μαθητικά της χρόνια στο Εσκί Σεχίρ. Το πάθος της, ήδη από την εφηβεία, όταν μαζί με τον πατέρα της επισκέφτηκε μια έκθεση με ευρήματα από το Τσατάλχεγιουκ, ήταν η αρχαιολογία και συγκεκριμένα η προϊστορική. Ακριβώς διότι ονειρευόταν ότι, κάποια ημέρα, θα εργαζόταν και η ίδια σε αυτή την τόσο σημαντική ανασκαφή.

Ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του μεταπτυχιακού προγράμματος που παρακολουθεί η Ντούιγκου, λέει ότι «η κυρία Ερτεμίν είναι μια πραγματικά εξαιρετική φοιτήτρια και χαιρόμαστε πολύ που είναι μαζί μας. Δυστυχώς όμως θα αναγκαστεί να διακόψει για ένα εξάμηνο τις σπουδές της, διότι πρέπει να επιστρέψει στο Τσατάλχεγιουκ όπου και εργάζεται».


Η Ντούιγκου Ερτεμίν στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα μαζί με τον υπεύθυνο του μεταπτυχιακού της, αναπληρωτή καθηγητή κ. Νίκο Ζαχαριά

Η Ντούιγκου δεν κρύβει ότι η Ελλάδα ήταν γι’ αυτήν μια επιλογή με πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, κυρίως «επειδή Έλληνες και Τούρκοι είμαστε σχεδόν ίδιοι, ως προς την ιδιοσυγκρασία και την νοοτροπία. Στην Ελλάδα νιώθω σαν να βρίσκομαι στην πατρίδα μου και παρόλο που, λόγω έλλειψης χρόνου, δεν έχω ταξιδέψει πολύ στη χώρα, οπουδήποτε έχω πάει μέχρι στιγμής, νιώθω καλοδεχούμενη. Και όχι μόνο: Μόλις μαθαίνουν ότι είμαι από την Τουρκία, πολλοί Έλληνες χαμογελούν και με λένε ‘καρντάσι’».

{gallery}toyrkala_metapptixiako{/gallery}

protothema.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο