Ημερίδα με θέμα : Μεταπτυχιακές σπουδές και υποτροφίες στις ΗΠΑ Ακαδημαϊκές ανταλλαγές Ελλάδας-ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ίδρυμα Fulbright και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα διοργάνωσαν για πρώτη φορά κοινή ημερίδα με θέμα:
Μεταπτυχιακές σπουδές και υποτροφίες στις ΗΠΑ. Ακαδημαϊκές ανταλλαγές Ελλάδας-ΗΠΑ. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου- Αίθουσα «Γεώργιος Σάμιος», την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, στις 12:00 – 14:00 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθότι συμμετείχαν 100 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ προσήλκυσε το ενδιαφέρον σπουδαστών από άλλα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και άλλων

ενδιαφερομένων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν, επίσης, η Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Αναπλ. Καθηγήτρια κα. Δέσποινα Καρακατσάνη, ο κ. Ξενοφών Παπαρρηγόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής του ιδίου Τμήματος, η υπεύθυνη του Τμήματος Σπουδών κα Βασιλική Φλώρου, η υπεύθυνη της ΜΟΔΙΠ κα Ανθή Παπαπορφυρίου και τα στελέχη της
Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Erasmus του Πανεπιστημίου κα Βασιλική Γιωννά και κα Αγγελική Αποστολοπούλου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Καθηγητής κ. Αθανάσιος Κατσής και η Αναπληρώτρια Πρύτανη Εκπαίδευσης και Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αναπλ. Καθηγήτρια κα. Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, η οποία συντόνιζε την εκδήλωση.

Παρουσιάστηκε η πορεία του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, το οποίο έχει χορηγήσει εκατοντάδες υποτροφίες από την έναρξη λειτουργίας του, το 1948, ώς σήμερα, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς υποσχόμενους νέους επιστήμονες να αλλάξουν τη ζωή τους και να κάνουν μεγάλη σταδιοδρομία.
Τονίστηκε, επίσης, η έμφαση που έχει δώσει το κορυφαίο Πανεπιστήμιο Harvard στις κλασικές σπουδές ιδρύοντας ένα παράρτημα στην πόλη του Ναυπλίου, από όπου αναπτύσσει συνεργασία με δεκάδες ελληνικούς και διεθνείς φορείς προωθώντας την ενσωμάτωση των κλασικών σπουδών στη σύγχρονη έρευνα.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της ανάπτυξης συνεργασιών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ίδρυμα Fulbright, όπως και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο, με σκοπό την εξεύρεση υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στις ΗΠΑ, τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών και τη συνεργασία για
την προώθηση βέλτιστων πρακτικών εκπαίδευσης και έρευνας. Η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τα δύο παγκοσμίου κύρους ιδρύματα κρίνεται στρατηγικής σημασίας για την ουσιαστική διεθνοποίησή του και την παροχή ευκαιριών και προκλήσεων στους αποφοίτους του.
Κύριοι εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο κ. Νίκος Τουρίδης, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος/Υπεύθυνος Αμερικανικού Προγράμματος Ιδρύματος Fulbright και η κα. Ματίνα Γκόγκα, Συντονίστρια Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα.
Ο κ. Τουρίδης ανέπτυξε το θέμα  «Μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, Υποτροφίες Ιδρύματος Fulbright για Φοιτητές & Ακαδημαϊκούς/Δυνατότητα Πρόσκλησης Αμερικανών Καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου»

Εξήγησε αναλυτικά στους φοιτητές τη διαδικασία υποβολής αίτησης για υποτροφία στο Ίδρυμα Fulbright, τα ποικίλα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται στις ΗΠΑ, πολιτικές διδάκτρων και ευκαιρίες απασχόλησης. Παρείχε σημαντικές πληροφορίες για τη μέθοδο επιλογής πανεπιστημίων για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει
το Ίδρυμα Fulbright προς τους ενδιαφερόμενους.

Η κα. Ματίνα Γκόγκα παρουσίασε το θέμα  «Προγράμματα και δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο»

Ανέλυσε τη φιλοσοφία και τον σκοπό της λειτουργίας ενός Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, η κεντρική διεύθυνση του οποίου λειτουργεί στην Ουάσιγκτον, και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ναύπλιο ως κόμβου για την διεθνή προώθηση των κλασικών σπουδών με σύγχρονη αντίληψη. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μοναδική ψηφιακή βιβλιοθήκη του Κέντρου, η
οποία δίνει στους ερευνητές πρόσβαση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, όπως, επίσης στα ποικίλα προγράμματα ανταλλαγής που προάγουν τη συνεργασία φοιτητών από τη Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Και οι δύο ομιλητές ενθάρρυναν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να επισκεφθούν τα ιδρύματα για να δουν και πρακτικά τις ευκαιρίες που προσφέρουν, ενώ απάντησαν με ζωηρό ενδιαφέρον στα ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό.

Οι τρεις φορείς δεσμεύθηκαν να επαναλάβουν την εκδήλωση αυτή με το ίδιο ή συναφές αντικείμενο στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος και να την χρησιμοποιήσουν ως αφετηρία για συστηματικότερες ανταλλαγές τεχνογνωσίας σε όλα τα επίπεδα.

Σε συνέχεια της ημερίδας, η Αναπληρώτρια Πρύτανη Εκπαίδευσης και Διασφάλισης Ποιότητας κα Μπότσιου ανέλαβε να εκπονήσει προτάσεις συνεργασίας από κοινού με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα και συγκεκριμένα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Κέντρου στο Ναύπλιο κ. Χρήστο Γιαννόπουλο και τον Καθηγητή Kenneth Morrell, Διευθυντή Υποτροφιών και Προγραμμάτων του Κέντρου στην Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας και έρευνας που εφαρμόζονται στο Πανεπιστήμιο (πρακτική άσκηση, προσομοιώσεις, εργαστήρια κ.ά.), παρακολούθησαν την προσομοίωση αμερικανικών προεδρικών εκλογών που διοργανώνεται για φοιτητές του Στ’ και Η’ εξαμήνου στο μάθημα «Αμερικανική Πολιτική» στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων.

Ενημερώθηκαν για τη δομή και τον σκοπο της προσομοίωσης από την υπεύθυνη του μαθήματος κα Μπότσιου και συνομίλησαν με τους φοιτητές για τον τρόπο δουλειάς τους, τη σχέση των κλασικών σπουδών με τη σύγχρονη αμερικανική πολιτική και την πορεία των ΗΠΑ προς τις εκλογές του 2016.
Οι προτάσεις συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων χωρίστηκαν σε συγκεκριμένους άξονες σπουδών και κατάρτισης που θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

Υπογραφή σύμβασης προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου

Στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, σε θέματα άρδευσης και ύδρευσης, ήρθε να προστεθεί η υπογραφή σύμβασης προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου (Κιβέρι) Ν. Αργολίδας. Αναλυτικά Υπεγράφη η σύμβαση προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών και ομαλού εκκινητή στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου

Τρίπολη: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη

Αποπνικτική είναι σήμερα (23/4) η ατμόσφαιρα σε όλη τη...

Θρησκευτική Συναυλία Χορωδίας Ορφέας Τρίπολης

Η Χορωδία Ορφέας Τρίπολης, στο πνεύμα των κατανυκτικών ημερών...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο