“Το συνέδριο της ΕΝΠΕ πρέπει να υπηρετήσει την ουσία” τόνισε στη Ρόδο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Το συνέδριο δεν πρέπει να εξαντληθεί σε δημόσιες σχέσεις αλλά να υπηρετήσει την ουσία, να κατατεθούν τα προβλήματα -που είναι πολλά και μεγάλα- έτσι ώστε αναζητηθούν λύσεις”.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην παρέμβασή του κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα του 8ου τακτικού συνεδρίου της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), οι εργασίες του οποίου -με θέμα “Περιφερειακή διακυβέρνηση – Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας”- ξεκίνησαν χθες Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στη Ρόδο, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και με τη συμμετοχή περίπου 150 συνέδρων.

Ο περιφερειάρχης, παρεμβαίνοντας μετά τις ομιλίες των δύο υπουργών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση παραμένει υποβαθμισμένη, τόσο σε επίπεδο ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, όσο και σε επίπεδο πόρων:

“Πολλά στοιχεία δείχνουν πως οι αλλεπάλληλες διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν ‘μετανιώσει’ για τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Υποσχέσεις δεν τηρούνται, οι υπηρεσίες των υπουργείων ενισχύονται περιφερειακά, όπως και η αποκεντρωμένη διοίκηση, ενώ οι πόροι μειώνονται. Η γραφειοκρατία και η παραπομπή περιφερειαρχών στη δικαιοσύνη για το παραμικρό, η ασάφεια του θεσμικού πλαισίου και πολλά άλλα, πλήττουν καίρια τον θεσμό” τόνισε ο Π. Νίκας για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:

“Οι Περιφέρειες έχουν τις αρμοδιότητες τις οποίες δεν επιθυμεί να έχει η πολιτεία και την ίδια στιγμή στηρίζουν -χωρίς ωστόσο να έχουν αρμοδιότητα- κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να λειτουργήσει το κράτος” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο που περιέγραψε οι Περιφέρειες “στηρίζουν οικονομικά τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας -Αστυνομία και Πυροσβεστική- τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας, την δασική υπηρεσία και άλλες εκφάνσεις του κράτους στην περιοχή τους”.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι η ΕΝΠΕ πρέπει να είναι “σαφής και συγκεκριμένη σε αυτά που ζητεί, καθώς πρέπει να στηρίξουμε τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, να τον προστατεύσουμε, να αγωνιστούμε για αυτόν. Η αυτοδιοίκηση είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για όλες τις δημοκρατικές χώρες, για όλες τις ελεύθερες κοινωνίες” κατέληξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Σήμερα Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ήταν εισηγητής στην θεματική ενότητα “Οι Περιφέρειες δίπλα στους πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη”, στην οποία μετείχαν επίσης -υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη Αττικής και αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ Γιώργου Πατούλη-, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης (διαδικτυακά), η γ.γ. Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη (διαδικτυακά επίσης), ο Ιωάννης Πασπάλας προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα σήμερα Παρασκευή, ενώ αύριο Σάββατο 26 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη των 13 περιφερειαρχών στο ακριτικό Καστελλόριζο.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024 appeared first on .

Συνελήφθησαν 19 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο