troupis 728x90

WebBanner 728x90 Final New

Συμμετοχή Περιφέρειας Πελοποννήσου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Δικτύου περιφερειακών και παρακτίων Περιφερειών στο Haarlem (Ολλανδία)

Φεβρουαρίου 26, 2016
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια συμμετείχε:
 α) στη Διάσκεψη για τις θαλάσσιες υποθέσεις και β) στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Δικτύου περιφερειακών και παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), στην πόλη Χάαρλεμ (Haarlem), στην Ολλανδία, στις 18 & 19 Φεβρουαρίου 2016.
 
Στη διάσκεψη παρουσιάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι περιφερειακές και τοπικές αρχές στην Ευρώπη, θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη βάση της θαλάσσιας υποστήριξης και των θαλασσίων επενδύσεων που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξετάστηκαν επίσης οι πρακτικές και οι ρόλοι που διαδραματίζουν οι περιφερειακές αρχές όσον αφορά την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης.
Παρευρέθησαν επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργοί, Ευρωβουλευτές, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι ελληνικών περιφερειών, δήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς.
Η θεματολογία ήταν πλούσια με εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις, αναλύσεις και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών. Μεταξύ αυτών:
  • Ευρωπαϊκές επενδύσεις για τη στήριξη της μπλε οικονομίας: Πώς λειτουργεί, τι χρειάζεται να διορθωθεί;
  • Ο ρόλος των περιφερειών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκών επενδυτικών προσπαθειών.
  • Μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο.
Το Πολιτικό Γραφείο στο οποίο είναι μέλος ο Απόστολος Παπαφωτίου είναι το ανώτατο όργανο του Δικτύου περιφερειακών και παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR). Στη συνεδρίαση του αναφέρθηκαν εισηγήσεις που κάλυπταν σημαντικές ενότητες, μεταξύ αυτών:
  • Προσβασιμότητα και θαλάσσιες μεταφορές.
  • Θαλάσσιες Υποθέσεις.
  • Κλίμα.
  • Περιβάλλον, Διαχείριση των Υδάτων, Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή.
  • Οικονομικά & διοικητικά θέματα.
  • Διάφορα θέματα σχετικά με την CPMR (συνοψίσεις-συμπεράσματα).
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Απόστολος Ε. Παπαφωτίου στην παρουσίαση ως ομιλητού του θέματος «Επενδύσεις και Ρόλος των Περιφερειών αναφορικά με τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» (Blue Growth)» τόνισε ιδιαιτέρως ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια Ευρωπαϊκή περιφέρεια, η οποία παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο με προτάσεις ρεαλιστικές, στοχευμένες, πρακτικά εφαρμόσιμες και δημιουργούν προστιθέμενες αξίες στις δράσεις.
Επίσης ανέφερε ότι η «μπλε ανάπτυξη» αναδεικνύεται σε φορέα καινοτομίας, αειφόρου ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Οι θάλασσες και οι παράκτιες ζώνες προσφέρουν πολύτιμους πόρους, οι οποίοι όμως υφίστανται ισχυρές πιέσεις και αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους. Είναι απαραίτητο να υπάρξει συναίνεση σε επίπεδο οργάνωσης και διαχείρισης των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ασφάλειας των θαλάσσιων χώρων. Όσον αφορά τις Μακροπεριφέρειες ανέφερε ότι αντιπροσωπεύουν ένα φιλόδοξο σχέδιο συνεργασίας των περιφερειών των αντίστοιχων χωρών σε κοινά προγράμματα ολοκληρωμένου σχεδιασμού, πάνω σε τομείς θαλάσσιας μεταφοράς, ασφάλειας, τουρισμού, μπλε ανάπτυξης και άλλων δράσεων, τα οποία είναι μέρος της ολοκληρωμένης Στρατηγικής για τη Μεσόγειο και ιδίως για την Μακροπεριφέρεια Ιουνίου-Αδριατικής στην οποία συμμετέχει η περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί κύριο αντικείμενο της κοινής προσπάθειας των κρατών Ελλάδος, Ιταλίας, Κροατίας, Σλοβενίας και άλλων χωρών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιδίως, έχουν ήδη ξεκινήσει σημαντικές προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοήσουν τις αειφόρες επενδύσεις στον θαλάσσιο και παράκτιο τομέα, παρέχοντας εχέγγυα για την ασφάλεια των θαλάσσιων χώρων.

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δραστήριο μέλος του Δικτύου Περιφερειακών και παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και των επιτροπών αυτής, με ουσιαστική και δυναμική συμμέτοχη, με μεγάλες αξιώσεις σε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις στο πλαίσιο εξωστρέφειας που την διακρίνει. Διαδραματίζει σημαντικό και αναγνωρίσιμο ρόλο στη Ευρώπη, υλοποιώντας τις πολιτικές της, προσδίδοντας μεγαλύτερη συνεκτικότητα, αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα αξιοποιώντας και διαχειρίζοντας ορθά τους πόρους της. Δρα καταλυτικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, με «έξυπνες», ευέλικτες και καινοτόμες Στρατηγικές.
 
Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia

Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 2709 guests και κανένα μέλος

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr