Έντεκα καταγγελίες το μήνα για ενδοοικογενειακή βία στις αστυνομικές υπηρεσίες της Πελοποννήσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πληθαίνουν οι καταγγελίες στην Αστυνομία για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Όλο και περισσότερες γυναίκες το παίρνουν απόφαση, σπάνε τα ταμπού και δεν διστάζουν να καταγγείλουν ότι οι άντρες τους τις κακοποιούν σωματικά ή λεκτικά.

Δεν είναι σπάνιες οι φορές όπου το περιπολικό θα κληθεί μέσα στη νύχτα και οι αστυνομικοί αναλαμβάνουν το ρόλο… πυροσβέστη, προκειμένου να εκτονωθεί μια κατάσταση μέσα στο σπίτι, που έχει πυροδοτήσει καβγάδες και εντάσεις, σε αρκετές δε περιπτώσεις με τα παιδιά για… μάρτυρες. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις καταλήγουν και στα δικαστήρια, αλλά και πάλι είναι λίγες όπως επισημαίνουν δικηγορικοί κύκλοι, μπροστά στο τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες σπιτιών.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΩΣ “ΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ”

Αλλά και από τα στατιστικά της Αστυνομίας για το χρόνο που πέρασε, φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση στις καταγγελίες από γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας μέσα στο σπίτι τους. Κατά μέσο όρο καταγγέλλονταν περίπου 11 τέτοιες περιπτώσεις το μήνα στις αστυνομικές υπηρεσίες Πελοποννήσου, κατά πολύ αυξημένα συγκριτικά με άλλα αδικήματα. Συνολικά καταγράφηκαν 132 τέτοια περιστατικά μέσα στο 2020 που οδήγησαν σε σύλληψη του δράστη και δρομολογήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ 136 συλλήψεις καταγράφηκαν μέσα στο 2019. Το 2018 καταγράφηκαν 96 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και 112 καταγράφηκαν μέσα στο 2017.

Στην Ελλάδα, αστυνομικές πηγές επισημαίνουν πως παρά το αυτεπάγγελτο του αδικήματος της ενδοοικογενειακής βίας, οι γυναίκες (ειδικά στην επαρχία) εξακολουθούν να σωπαίνουν, να κάνουν πίσω υποχωρώντας στις πιέσεις της οικογένειας ή ακόμα και να αρνούνται τη βοήθεια των αρμόδιων αρχών. Δεν είναι λίγες οι φορές που περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφονται στο βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος ως “φραστικό επεισόδιο”.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι αυτόφωρα είναι τα αδικήματα και του εκφοβισμού, των απειλών, ακόμη και των τηλεφωνημάτων, που είναι απειλητικά.

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ

Ο νόμος προστατεύει τα θύματα βίας μέσω της αυτεπάγγελτης δίωξης, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση το θύμα να απειληθεί εκ νέου από τον δράστη και να ανακαλέσει όσα αρχικά έχει καταγγείλει. Επίσης προβλέπει και την ποινική διαμεσολάβηση, ώστε “να παρέχεται ευκαιρία να μην δικαστεί ο δράστης που θα υποσχεθεί ότι δεν θα τελέσει άλλη πράξη και θα εκπληρώσει και κάποιες ακόμα προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος”, τονίζουν δικηγόροι που αναλαμβάνουν υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου.

Κοινωνικοί λειτουργοί από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι σήμερα η πρόσβαση μιας γυναίκας σε κοινωνικές υπηρεσίες που μπορεί να την συμβουλέψουν και να την στηρίξουν ψυχολογικά είναι πιο εύκολη. “Υπάρχει η δυνατότητα σήμερα η γυναίκα να απευθυνθεί σε υπηρεσίες που θα την στηρίξουν και θα την ενημερώσουν τι μπορεί να κάνει, θα την βοηθήσουν ψυχολογικά και θα της δώσουν κάποιες κατευθύνσεις ώστε να μπορέσει να αντιδράσει και να σπάσει το φαύλο κύκλο της βίας”, αναφέρουν. Κι αν δεν θέλει κάποια να απευθυνθεί στην Αστυνομία υπάρχει και η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπου μπορεί να επικοινωνεί για να ενημερωθεί σε θέματα κακοποίησης ή να τηλεφωνήσει στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης 197 για να λάβει ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΑ

Να αναφέρουμε κλείνοντας πως τα τελευταία χρόνια φαίνεται και από τα εκθέματα στα δικαστήρια ότι αρκετές περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας καταλήγουν στα ακροατήρια. Δικηγόροι επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι κατηγορούμενοι είτε δεν έχουν συνειδητοποιήσει την αυστηρότητα του νόμου, είτε δεν έχουν ενημερωθεί για τη δυνατότητα της ποινικής διαμεσολάβησης. Λένε ακόμα πως όταν στα ακροατήρια εκδικάζονται σχετικές υποθέσεις, παρατηρείται συνήθως μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, ωστόσο επειδή η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, δύσκολα μπορεί να οδηγήσει σε απαλλαγή του δράστη.

Πηγή: Εφ.Ελευθερία

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο