Σταθερά οι Γερμανοί ΠΡΑΣΙΝΟΙ υπέρ των αποζημιώσεων της Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρά την αρνητική απάντηση από την πλειοψηφία του Γερμανικού Κοινοβουλίου για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων προς τη χώρα μας, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του αδελφού κόμματος των Γερμανών ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την από κοινού επαναπροσέγγιση του θέματος ώστε να βρεθεί μία λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα το οποίο δεν έχει διευθετηθεί οριστικά έως σήμερα για την Ελλάδα. Πρόκειται για την καταβολή από πλευράς της Γερμανίας του λεγόμενου κατοχικού δανείου με στόχο την επανόρθωση των τραυμάτων που προκλήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Αφορμή για την πρόταση που έθεσαν οι Γερμανοί ΠΡΑΣΙΝΟΙ μαζί με το κόμμα της Αριστεράς είναι η 80η επέτειος της επίθεσης των Γερμανών της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, την 6η Απριλίου του 1941. Από την πλευρά των Γερμανών ΠΡΑΣΙΝΩΝ την πρόταση κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ.: Claudia Roth, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, Manuel Sarrazin, Εκπρόσωπος για την Πολιτική της Ανατολικής Ευρώπης και Lisa Badum, Μέλος της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας.

Η ελληνική πλευρά διατηρεί και υποστηρίζει μία θέση που χρονολογείται από το 1960 η οποία έγκειται στην μη παραίτηση αξίωσης πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Σε αντιδιαστολή, οι Γερμανικές Κυβερνήσεις δηλώνουν πως το ζήτημα έχει επιλυθεί οριστικά παρά τη μη αποδοχή της μονομερούς δήλωσής τους από την Ελληνική πλευρά. Οι προτάσεις που τέθηκαν από την πλευρά των Γερμανών ΠΡΑΣΙΝΩΝ και της Αριστεράς ήταν οι εξής:

  • Αντιμετώπιση του αιτήματος της Ελλάδας για εξόφληση του λεγομένου κατοχικού δανείου.
  • Προγράμματα αλληλεγγύης και μνήμης σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών.
  • Αντισταθμιστική καταβολή χρημάτων και ατομικές χρηματικές αποζημιώσεις για τα θύματα των εγκλημάτων και για τα παιδιά τους, σε περίπτωση που μέχρι τώρα δεν έχουν αποζημιωθεί ή έχουν αποζημιωθεί ανεπαρκώς.
  • Απαραίτητη (κοινωνικο-ιατρική) υποστήριξη για τα θύματα που βρίσκονται εν ζωή και για τα παιδιά τους.
  • Ενεργή υποστήριξη των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας.
  • Επενδύσεις για το μέλλον σε πόλεις, χωριά και περιοχές που ταλανίστηκαν από την γερμανική κατοχή.
  • Σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, να εντοπισθούν και να τύχουν ιστορικής, πολιτικής και νομικής επεξεργασίας τα εγκλήματα της γερμανικής κατοχής που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουμε την πρωτοβουλία των Γερμανών ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεσμευόμαστε πως σε συνεργασία με το Γερμανικό Πράσινο Κόμμα θα στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται για την αναγνώριση των αποζημιώσεων που δικαιούται η χώρα μας από την γερμανική κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός πολέμου όπου η Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της βρίσκεται στην 1η πεντάδα με τα περισσότερα θύματα.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο