Η ΕΕ θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ σε περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος των εξωτερικών της συνόρων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σειρά προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών που βρίσκονται εκατέρωθεν των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Η διασυνοριακή συνεργασία έχει καθοριστική σημασία για την αποφυγή της δημιουργίας νέων διαχωριστικών γραμμών. Αυτή η νέα χρηματοδότηση θα συμβάλει περαιτέρω σε μια πιο ολοκληρωμένη και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη στις γειτονικές παραμεθόριες περιοχές, καθώς και σε μια αρμονικότερη εδαφική συνεργασία κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», δήλωσε ο αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μπορεί να βοηθήσει ώστε να έλθει η ΕΕ πλησιέστερα στους γείτονές της. Τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας αποτελούν απτά παραδείγματα του πώς η ΕΕ βοηθά τους πολίτες να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, δημιουργώντας έτσι ένα πραγματικό πνεύμα αλληλεγγύης και ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των τοπικών οικονομιών», δήλωσε η Eπίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κα Κορίνα Κρέτσου.

Αυτού του είδους η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ έναντι των γειτόνων της. Θα δοθεί προτεραιότητα σε έργα που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, έτσι ώστε να μειωθούν οι διαφορές στο βιοτικό επίπεδο και να αντιμετωπιστούν τα κοινά προβλήματα των περιοχών αυτών. Για καθένα από τα προγράμματα αυτά, οι συμμετέχουσες χώρες έχουν επιλέξει έως τέσσερις προτεραιότητες, όπως η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της φτώχειας, η εκπαίδευση και η έρευνα, η ενέργεια, η προσβασιμότητα, η διαχείριση των συνόρων.

Η νέα δέσμη χρηματοδοτήσεων θα αφορά έργα σε 27 χώρες: Αρμενία, Γεωργία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ουκρανία και Ρωσία στα ανατολικά· Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Τυνησία· κράτη μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία) καθώς και Νορβηγία και Τουρκία. Τα κονδύλια προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας (ΕΜΓ). Οι συμφωνίες χρηματοδότησης μεταξύ των χωρών εταίρων και της ΕΕ θα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2016. Οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2016 ή στις αρχές του 2017.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο