Η Βουλγαρία αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Θα ακολουθήσουν η Αυστρία, η Ρουμανία και η Κροατία

Με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της την περαιτέρω ώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η Βουλγαρία αναλαμβάνει από αύριο Δευτέρα, 1η Ιανουαρίου, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι η πρώτη χώρα της βαλκανικής, με εξαίρεση την Ελλάδα, που θα ασκήσει επί ένα εξάμηνο ευρωπαϊκή Προεδρία ενώ θα ακολουθήσουν η Αυστρία, η Ρουμανία και η Κροατία.

Η κυβέρνηση, η πολιτική ζωή γενικότερα κινούνται ήδη στον αστερισμό της προεδρίας ,έχοντας ως σύνθημα ένα απόφθεγμα χαραγμένο ήδη στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου στη Σόφια, το «η ισχύς εν τη ενώσει», δια του οποίου η Βουλγαρία θέλει να υπογραμμίσει την βούληση της να εργαστεί για την ενίσχυση της ενότητα της ΕΕ.

Αναφερόμενη στην ατζέντα, η υπουργός αρμόδια για την Προεδρία της ΕΕ, Λιλιάνα Παβλόβα είπε στην εφημερίδα Τρουντ της Σόφιας επισημαίνει: «Στους στόχους μας είναι η μετανάστευση και η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση, οι κοινωνική διάσταση της ΕΕ. Η βασική μας προτεραιότητα, όμως, είναι το ευρωπαϊκό μέλλον των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, η διασυνδεσιμότητά τους και η ασφάλειά τους. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε ευέλικτη ατζέντα, σε περίπτωση που προκύψει κάτι έκτακτο».

Ως προς τα Δυτικά Βαλκάνια η βουλγάρικη Προεδρία προγραμματίζει σύγκληση συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο στη Σόφια.

Επ΄ αυτού, πάντως, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια θεαματική εξέλιξη, καθώς οι ενδιαφερόμενες για ένταξη χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη) έχουν να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμα για να περάσουν την πόρτα των Βρυξελλών, με το Μαυροβούνιο και την Σερβία να βρίσκονται πιο κοντά.

Διπλωματική πηγή που παρακολουθεί την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι με την ανάδειξη του θέματος από την βουλγαρική Προεδρία «αναθερμαίνεται το όραμα των πολιτών των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής για ένταξή τους στις ευρωπαϊκές δομές κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Ενισχυτικά επ΄ αυτού εκτιμάται, και από άλλες διπλωματικές πηγές, ότι θα λειτουργήσουν οι δυο τετραμερείς, Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, που -όπως ανακοίνωσαν στο Βελιγράδι ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξαντερ Βούτσιτς και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- θα γίνουν τον Μάρτιο στο Βουκουρέστι και τον Μάιο πριν την Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, στη Θεσσαλονίκη.

newsbeast.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο