Παγκόσμιο σοκ για την ακύρωση (;) του BREXIT

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θέση «μάχης» παίρνει η βρετανική κυβέρνηση, που είδε τα σχέδιά για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταρρέουν μετά από απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου.

 Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να «πολεμήσει» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αγγλίας (London’s High Court of Justice), που απεφάνθη ότι ένα Βrexit απαιτεί έγκριση του κοινοβουλίου και όχι μόνο της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, όμως, επιμένει ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε., τη μεγαλύτερη «λαϊκή εντολή» της ιστορίας της χώρας.

Η έφεση της κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθεί τον Δεκέμβριο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δικαίωσε τους βουλευτές που έχουν προσφύγει κατά της κυβέρνησης και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση για Brexit να ακυρωθεί στην πράξη. Και αυτό γιατί στο δημοψήφισμα η πλειοψηφία των βουλευτών είχε ταχθεί με την πλευρά της «παραμονής», αν και πολλοί έκτοτε έχουν εκφραστεί θετικά για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση.

«Δεν έχουμε κανένα σκοπό να επιτρέψουμε σε αυτό να αναιρέσει τον προγραμματισμό μας» δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της Μέι.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η Μέι σκοπεύει να επικοινωνήσει την Παρασκευή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και να ξεκαθαρίσει ότι είναι αποφασισμένη να «καταπνίξει» τις φωνές των βουλευτών του Bremain και να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου από την Ένωση μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Η έφεση της κυβέρνησης θα συζητηθεί στο Supreme Court, τον Άρειο Πάγο της Βρετανίας. Σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν πάρει το μέρος της κυβέρνησης, τότε η κ. Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλη πολιτική αναταραχή.

Παρόλα αυτά, αναλυτές αναφέρουν ότι οι Βρετανοί βουλευτές δεν θα τολμήσουν να «μπλοκάρουν» το Brexit. Φαίνεται ότι επιχειρούν, όμως, να αναγκάσουν τη Μέι να επιλέξει ένα «μαλακό» Brexit –όπως άλλωστε επιθυμεί και η Άνγκελα Μέρκελ- που θα επιτρέψει στη Βρετανία να παραμείνει στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και την ευρωπαϊκή τελωνιακή ένωση.

Η ίδια η Μέι, όπως άλλωστε και οι υπουργοί της, φαίνεται να προτιμά ένα «σκληρό» Brexit.

Παρά τη φημολογία που διακινήθηκε, η Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Η κ. Μέι πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές μέχρι το 2020» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπός της.

aftodioikisi.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο