Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Είχα σήμερα συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό για τα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης αλλά και της ασφάλειας στην Ευρώπη και του μετέφερα τα φιλικά μηνύματα του Προέδρου Juncker.

Όπως είναι γνωστό, η μετανάστευση και η ασφάλεια των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Είναι για την Ελλάδα ζητήματα που αγγίζουν τη γεωπολιτική και στρατηγική της θέση, όπως επίσης και άλλων χωρών στην ευρύτερη περιοχή.
Γνωρίζω -και το είπε πρωτύτερα ο Πρωθυπουργός- ότι η Κυβέρνηση προβληματίζεται για το Δουβλίνο. Θα ήθελα να σας πω, ότι και η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται. Είναι πλέον κοινή συνείδηση, ότι κάτι πρέπει πλέον να αλλάξει. Αυτό βέβαια εξαρτάται πρωτίστως από τα κράτη-μέλη και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Εξήγησα στον κ. Πρωθυπουργό, πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να αποκτήσει μία εθνική στρατηγική για την μετανάστευση, που θα ανταποκρίνεται στα κεκτημένα, αλλά και στους κανονισμούς της Ευρώπης -ο ίδιος, πριν από λίγο, το επιβεβαίωσε- όπως αυτοί διαμορφώνονται με τις δύο ευρωπαϊκές ατζέντες για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, που θα παρουσιάσω επισήμως, τον άλλο μήνα, στις Βρυξέλλες.
Ήδη, η πρώτη παρουσία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες, ήταν θετική με την υποβολή από πλευράς της Ελλάδας ενός Οδικού Χάρτη, ο οποίος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής δεν πρέπει να συγχέεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ούτε να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, γιατί με αυτό τον τρόπο στέλνουμε λάθος μηνύματα στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στις χώρες που βρίσκονται στην περιφέρειά της και αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση από τα μεταναστευτικά ρεύματα.
Αμέσως μετά τη συνέντευξη αυτή, θα σας δοθεί αναλυτική περιγραφή των μέτρων στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για όλα αυτά ενημέρωσα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε πρωτύτερα τον κ. Πρωθυπουργό.
Γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει από την πλευρά της να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στα αναγκαία βήματα και προσαρμογές.
Η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος μετανάστευσης, προς τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή και που μοιραία συνδέεται με τη γενικευμένη γεωπολιτική αναταραχή, όπως επανειλημμένα έχω πει, η Ελλάδα δεν είναι μόνη.
Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία επισήμανση του κ. Πρωθυπουργού, θέλω να σημειώσω ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ελλάδας.
Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε εξέλιξη.
Προσβλέπουμε και εύχομαι να βρεθεί λύση, το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να επανέλθει η χώρα μας σε σταθερή πορεία και ήρεμα νερά και να ολοκληρώσει η Κυβέρνηση και την κοινωνική και ανθρωπιστική πολιτική της.
Αναμφίβολα, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, συνιστά προτεραιότητα για την Ευρώπη, όπως και μέσω του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ, δημιουργούνται όροι ανάπτυξης για την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα.
Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι δεν διανοούμαι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει για τις επόμενες γενιές, την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης.
Κάτι που και η Ευρώπη επιθυμεί.

Παράρτημα

ΕΛΛΑΔΑ: Χρηματοδότηση της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία

Για τη Μετανάστευση, Άσυλο, Εξωτερικά Σύνορα, Εσωτερική Ασφάλεια και Εσωτερικές Υποθέσεις, θα δοθούν συνολικά 9,2 δις. για την περίοδο 2014-2020.

Η Ελλάδα θα λάβει από τα ανωτέρω Ταμεία ποσό 460,7 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το τρίτο σε ύψος μέγεθος, ύστερα από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ειδικότερα:

Για τη Μετανάστευση, Άσυλο και Ένταξη θα λάβει 259,2 εκατ. €.

Για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας Συνόρων 166,8 εκατ. €.

Για τον εξοπλισμό της FRONTEX 14 εκατ. € (1 πλοίο ακτοπλοΐας, και 1 μηχάνημα φωτοανίχνευσης), λόγω της συμμετοχής της χώρας μας στην ειδική δράση της FRONTEX.

Για την Εσωτερική Ασφάλεια, θα λάβει 20,5 εκατ. €.
Αναμένονται οι υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις. Ειδικότερα, για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, αρχικά κατατέθηκε από την Ελλάδα στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014, επικαιροποιήθηκε από τη νέα κυβέρνηση και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2015.
Είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και η εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής στους τομείς διαχείρισης των συνόρων, το Άσυλο και την επιστροφή των μεταναστών.

Υπάρχουν δεσμεύσεις από καταδικαστικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, που πρέπει να τηρηθούν.

Ο στόχος των ελληνικών αρχών πρέπει να είναι η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων.

Ειδικότερα:

Απορρόφηση των ποσών της προηγούμενης δημοσιονομικής περιόδου 2007-2014, προκειμένου να απορροφηθεί το ποσό των 90 εκατ. €, κατ’ εκτίμηση.

Επίσπευση έγκρισης των δύο εθνικών προγραμμάτων, ποσού 13 εκατ. €, ως προκαταβολή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε προγράμματα και δράσεις, που διαχειρίζεται απευθείας η Επιτροπή, υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και άλλων φορέων (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, κ.λπ.), παρέχοντας έτσι δυνατότητα επιπλέον εισροής κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα μας.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Γορτυνία

Την Παρασκευή 29/03/2024 λόγω εργασιών συντήρησης του Δικτύου του...

Συνελήφθησαν 62 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα...

Καιρός: Τοπικές βροχές και αφρικανική σκόνη

Την Πέμπτη 28/03 αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στα δυτικά...
Μετάβαση στο περιεχόμενο