Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

«Βόμβα»: Προς οριστική κατάργηση τα αγγλικά – Ακόμα και οι Ιρλανδοί δεν τα θέλουν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H αγγλική γλώσσα, η βασική γλώσσα εργασίας στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδέχεται να καταργηθεί από επίσημη γλώσσα της ΕΕ καθώς η Βρετανία αποχώρησε από την Ένωση, δήλωσε σήμερα μια υψηλόβαθμη ευρωβουλευτής.

Κάθε κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να ορίσει ως επίσημη μια γλώσσα ή διάλεκτο εντός της ΕΕ. Αν και η αγγλική γλώσσα είναι η δημοφιλέστερη στην Ευρώπη και αποτελεί την επίσημη γλώσσα τριών κρατών μελών, μονάχα η Βρετανία την έχει νομικά επιλέξει στις Βρυξέλλες. Η Ιρλανδία επέλεξε τη γαλλική διάλεκτο. Η Μάλτα επέλεξε τα μαλτέζικα.

AdTech Ad

«Η αγγλική είναι η επίσημη γλώσσα μας διότι είχε οριστεί από τη Βρετανία. Εάν δεν έχουμε πλέον τη Βρετανία στους κόλπους μας, δεν θα έχουμε τα αγγλικά» δήλωσε η Ντανούτα Χούμπνερ, επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Τα αγγλικά θα μπορούσαν να παραμείνουν ως γλώσσα εργασίας, ακόμα κι αν δεν είναι μεταξύ των επίσημων γλωσσών, επισήμανε η Χούμπνερ προσθέτοντας ότι προκειμένου να διατηρηθεί ως επίσημη γλώσσα θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη.
Εναλλακτικά, οι κανονισμοί θα μπορούσαν να τροποποιηθούν με στόχο να επιτραπεί στις χώρες να έχουν περισσότερες από μία επίσημες γλώσσες, πρότεινε η Χούμπνερ.

Τα γαλλικά ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έως τη δεκαετία του 1990, όταν οι ισορροπίες άλλαξαν με την ένταξη της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας, αλλά και με την προσχώρηση χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που υιοθέτησαν τα αγγλικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα τους.

Τα έγγραφα της ΕΕ και τα νομικά έγγραφα μεταφράζονται και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Στην περίπτωση που τα αγγλικά καταργηθούν από τον κατάλογο των επίσημη γλωσσών, οι Βρετανοί θα πρέπει να μεταφράζουν μόνοι τους ό,τι χρειάζονται.

newsbomb.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επέτειος ιστορικής μάχης Βερβένων – Δημήτρης Πτωχός: «Τιμούμε την ιστορική μνήμη με έργο και συνέπεια»

Με ισχυρή θεσμική παρουσία και ευρεία συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στα Βέρβενα Αρκαδίας οι εκδηλώσεις για την επέτειο της ιστορικής Μάχης των Βερβένων. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, συμμετείχε τιμητικά στις εκδηλώσεις, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές της Επανάστασης. Για πρώτη φορά παρόντες ήταν οι Αρχηγοί όλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Μήνυμα του Δημάρχου Σπάρτης, Μιχάλη Βακαλόπουλου με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας

Η σημερινή Γιορτή της Μητέρας αποτελεί αφορμή για να...

4ο Φεστιβάλ Ρομποτικής στην Καλαμάτα – Δημήτρης Πτωχός: «Κάθε τέτοια πρωτοβουλία επιβεβαιώνει γιατί η Περιφέρεια επενδύει στη νέα γενιά»

Με εντυπωσιακή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το 4ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, συγκεντρώνοντας πάνω από 1.300 μαθητές και μαθήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην καρδιά της πόλης, στην κεντρική πλατεία και στο Πνευματικό Κέντρο, παρουσιάστηκαν κατασκευές και καινοτόμες ιδέες που αποτυπώνουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο το μέλλον όπως το οραματίζεται η

Συλλήψεις σε Μεσσηνία και Λακωνία για ναρκωτικά

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Συνελήφθη ένα (1) άτομο για ναρκωτικά Συνελήφθη, χθες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ