Accessibility Tools

Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για έρευνα και καινοτομία με ελληνική σφραγίδα

Δεκεμβρίου 08, 2015
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε στις 4/12 τις Υποτροφίες Εκκίνησης που απονεμήθηκαν σε 291 νέους ερευνητές και είναι συνολικού ύψους 429 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στου επιτυχόντες βρίσκονται και Έλληνες ερευνητές όπως: ο Δημήτριος Καραμπίνος που θα εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου όπου θα διερευνήσει την λιπώδη μικροδομή χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία.

O Θεφάνης Καραγιάννης θα εργαστεί στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας πάνω στον σωματοαισθητικό φλοιό. O Κωνσταντίνος Μαυροκορίδης θα εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ με το project ARIADNE. Και ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου θα εργαστεί στο University College του Λονδίνου με το project IntelGlazing. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Με αυτήν την ευκαιρία, ο κ. Carlos Moedas, Ευρωπαίος Επίτροπος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία δήλωσε: «Είναι αναγκαίο να κρατήσουμε τους πιο ταλαντούχους ερευνητές μας στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα να προσελκύουμε καινούριες και διαφορετικές ιδέες κορυφαίων ερευνητών από οπουδήποτε στον κόσμο. Οι υποτροφίες αυτές διασφαλίζουν ότι πολλές από τις πρωτότυπες αυτές ιδέες θα αναπτυχθούν εδώ, στην Ευρώπη: δίνοντας στους ερευνητές και στους επιστήμονες την ελευθερία και την ασφάλεια για να συνεχίσουν την σταδιοδρομία τους και να κάνουν πράξη τις φιλοδοξίες τους στη δική μας ήπειρο.»

Η χρηματοδότηση, συνολικής αξίας 429 εκατ. ευρώ και έως 1,5 εκατ. ευρώ ανά υποτροφία, θα επιτρέψει στους επιτυχόντες να ιδρύσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να εφαρμόσουν ρηξικέλευθες ιδέες σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους, καλύπτοντας θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι σπάνιες ασθένειες και τα ψηφιακά μέσα.
Παράλληλα, χθες 7/12, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την χορήγηση 32,7 εκατ. ευρώ σε 15 καινοτόμα έργα με τη συμμετοχή 67 εταίρων από 15 χώρες με στόχο να βοηθήσει στην επιτάχυνση της πρόσβασής τους στην αγορά. Στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του προγράμματος για την επιτάχυνση της καινοτομίας (FTI), του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζοντας 2020», καθένα από αυτά τα έργα θα λάβει μέχρι 3 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την φάση της χρηματοδότησης, μια ελληνική εταιρεία συμμετέχει σε δύο χρηματοδοτούμενα καινοτόμα έργα κατασκευής συστημάτων επιθεώρησης ανεμογεννητριών. Η ίδια εταιρεία είχε επίσης συμμετάσχει σε προηγούμενη ανάλογη δράση σχετικά με τη αδιάλειπτη παρακολούθηση της δομικής ακεραιότητας υπέργειων δεξαμενών.

Ο κ. Carlos Moedas δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» είναι να εξασφαλίσουμε προβάδισμα για τις καλύτερες καινοτόμες επιχειρήσεις στον αγώνα τους να φτάσουν στην αγορά. Με αυτά τα τελευταία αποτελέσματα, η συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση της ΕΕ για ταχεία πρόσβαση. Το μέσο αυτό ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις του να προωθεί τις δραστηριότητες καινοτομίας στο στάδιο που βρίσκεται κοντά στην διάθεση στην αγορά.»

Το πρόγραμμα FTI δρομολογήθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Ο δεύτερος γύρος του προγράμματος, προσέλκυσε 229 συνολικά προτάσεις έργων με 922 συμμετέχοντες έως την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Σεπτεμβρίου 2015. Έτσι, το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν από την έναρξη του προγράμματος ανήλθε σε 498, εκ των οποίων οι 31 έλαβαν χρηματοδότηση πάνω από 68 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το ήμισυ των συμμετεχόντων στο έργο σε αυτό το στάδιο είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 8 Δεκεμβρίου 2015 %20:%Δεκ

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia

Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 3349 guests και κανένα μέλος

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr