Διαγωνισμός για 600 νέους οπλίτες (ΟΒΑ) – Πότε θα βγει η προκήρυξη

Αυγούστου 18, 2016
Προκήρυξη για την πρόσληψη 600 μάχιμων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η προκήρυξη αφορά προσωπικό με συμβάσεις διάρκειας τριών ετών. Εντάσσεται, δε, στην πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Πάνου Καμμένου, να ενισχύσει -παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία- μέσα στο 2016 τις Ενοπλες Δυνάμεις με την ανακατάταξη 1.000 ήδη υπηρετούντων για βραχεία περίοδο χρόνου. Αναλυτικότερα, η απόφαση προβλέπει την κάλυψη 600 θέσεων στον Στρατό Ξηράς, 200 στο Ναυτικό και 200 στην Πολεμική Αεροπορία. Η πρώτη προκήρυξη που αφορά τον Στρατό Ξηράς προβλέπει την πρόσληψη:

  • 300 ατόμων στις Ειδικές Δυνάμεις
  • 160 ατόμων στο Πεζικό
  • 50 ατόμων στο σώμα Τεθωρακισμένων
  • 60 ατόμων στο Πυροβολικό, και
  • από 15 άτομα στο σώμα Μηχανικών και στις Διαβιβάσεις, αντίστοιχα.

Oλοι οι ΟΒΑ θα προσληφθούν σε μάχιμα καθήκοντα («ειδικότητες μαχητή») σε μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού στον Εβρο, της ΑΣΔΕΝ στα νησιά Αιγαίου και της 1ης ΜΠ στη Μακεδονία. Δυνατότητα ανακατάταξης δίνεται μόνο σε οπλίτες που υπηρετούν αμέσως μετά και σε συνέχεια της εκπλήρωσης της θητείας τους, ενώ οι έφεδροι εξαιρούνται του διαγωνισμού.

Εν αναμονή έγκρισης Σύμφωνα με στελέχη του ΓΕΣ, η προκήρυξη βρίσκεται υπό επιτελική επεξεργασία των ειδικοτήτων, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα τα κενά. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν δυνατότητα ανακατάταξης θα δοθεί και σε εφέδρους αμέσως μετά την εκπλήρωση της θητείας τους.

Εξάλλου, το σχέδιο της προκήρυξης θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τον νομικό όσο και από τον οικονομικό σύμβουλο της υπηρεσίας, ώστε να προληφθούν τυχόν ασάφειες. Σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, οι οπλίτες και οι έφεδροι που επανακατατάσσονται ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχουν τα ίδια δικαιώματα από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης, όπως και οι μόνιμοι στρατιωτικοί, και τοποθετούνται σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που εκπληρώνουν διεθνείς υποχρεώσεις.

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia