ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕλλάδα"Ο Πολιτισμός της Ελιάς και του Ελαιόλαδου στην Βόρεια Εύβοια"

“Ο Πολιτισμός της Ελιάς και του Ελαιόλαδου στην Βόρεια Εύβοια”

Ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «Το Αλωνάκι» υλοποιεί, από τον Δεκέμβριο του 2022 έως και την άνοιξη του 2023, την πολιτιστική δράση με τίτλο «Ο Πολιτισμός της Ελιάς και του Ελαιόλαδου στην Βόρεια Εύβοια».

Η δράση γίνεται με την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), το οποίο την αξιολόγησε θετικά «διότι επιχειρεί να συμβάλλει στην τόνωση της συλλογικής μνήμης των πυρόπληκτων κοινωνιών της Βόρειας Εύβοιας και ιδιαίτερα στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε ό,τι αφορά στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η δράση θα υλοποιηθεί στους πυρόπληκτους Δήμους της Βόρειας Εύβοιας (Δήμος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού) που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021 και περιλαμβάνει τρεις θεματικούς άξονες.

Στον πρώτο θεματικό άξονα θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολικής ηλικίας με στόχο τη γνωριμία με τον πολιτισμό της ελιάς και του ελαιόλαδου. Επιπλέον, θα υλοποιηθεί μία ημερίδα για το ευρύ κοινό, επιδιώκοντας την προώθηση ενός διεπιστημονικού διαλόγου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου προγράμματος διαφύλαξης και επισταμένης μελέτης του πολιτισμού της ελιάς και του ελαιόλαδου. Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν από το Πολιτισμικό Σχολείο του φορέα μας.

Στον δεύτερο θεματικό άξονα θα δημιουργηθεί μια ταινία τεκμηρίωσης – μικρού μήκους, στην οποία θα υπάρχουν προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων και επιστημόνων, φωτογραφικό υλικό, μουσική και τραγούδια σχετικά με το πολιτισμικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί.

Στον τρίτο άξονα θα υλοποιηθεί μια ημερήσια μουσικοποιητική και χορευτική εκδήλωση με τραγούδια και χορούς που αφορούν στον πολιτισμό της ελιάς. Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος, πέραν του φορέα μας, τοπικοί πολιτιστικοί φορείς.

Συμβαλλόμενοι Φορείς

  • Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.) – Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας
  • Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας
  • Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού
  • Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων
  • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας
  • Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Ροβιών (Δήμος Ελυμνίων – Μαντουδίου – Αγίας Άννας)
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιδηψού (Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού)

Επιστημονική Ομάδα

  • Μαρία Λιάσκου, MSc Λαογραφία
  • Ιωάννα Χαλεπά, MSc Επιστήμες Αγωγής
  • Δημήτρης Λιανοστάθης, MSc Πολιτιστική Διοίκηση – Διαχείριση
Μετάβαση στο περιεχόμενο