Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Παναγία Βουλκανιώτισσα

Αυγούστου 19, 2022
Ακολουθεί το κείμενο του Βασιλείου Δημ. Γεωργιόπουλου, σχετικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Παναγία Βουλκανιώτισσα:

Κατά τη διάρκεια του πολυήμερου ταξιδιού μας στη γειτονική Τουρκία, που πραγματοποιήσαμε την Πάσχα 2022 και για εμάς ήταν ο Άγιος στόχος ζωής, είχαμε τη χαρά και την ιδιαίτερη ευλογία να βρεθούμε και στην αγιομαρτυρική μεγάλη πόλη της Αδριανούπολης, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε για πρώτη φορά τη θεία και ιερά μυσταγωγία επί της ανακηρύξεως ως νέου αγίου μάρτυρα της εκκλησίας μας και ιδιαίτερα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, τον Άγιο Κύριλλο ΣΤ', τον οποίο κρέμασαν οι Οθωμανοί ως αντίποινα για την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, γιατί δυστυχώς. δεν κρέμασαν μόνο τον Άγιο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Γρηγόριο Ε΄, αλλά πολλούς άλλους αρχιερείς και ιερείς, γιατί αυτό το πανέμορφο δέντρο της λευτεριάς ποτίστηκε και ποτίζεται επί καιρούς με πάρα πολύ αίμα.

Λαμπρός και αναστάσιμος ο εορτασμός, άλλωστε όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο οικουμενικός θρόνος λαμπρύνεται και ριζώνεται στο πάροδο του χρόνου με το αίμα των μαρτύρων του και των αγίων του.

Στην διάρκεια αυτής της λαμπροφόρου και δοξαστικής αναστάσιμης ημέρας, που στην καρδιά της Αδριανούπολης αντιμετώπισε το «Χριστός Ανέστη» είχε τη χαρά και τη ξεχωριστή τιμή εγώ και η σύζυγός μου Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου να συναντηθούμε για άλλη μια φορά με τον πρώτο της ορθοδοξίας, τον πράσινο. Πατριάρχη μας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που όπως πολύ σωστά είπε η κα. Γκρόγκου: «Παναγιώτατε, κάθε φορά που βλέπετε, μας κάνετε να σας αγαπάμε και να σας θαυμάζουμε ακόμα περισσότερο, διότι αυτή η απλότητα και η αμεσότητά σας, μας δείχνει το μεγαλείο της αρχοντιάς σας και της ψυχής σας».

Στη διάρκεια αυτής της συναντήσεώς μας, θέλοντας από μέρους μας να προσφέρουμε ως έκφραση αγάπης και ευγνωμοσύνης ένα μικρό δώρο, του προσέφερε ένα αγιογραφημένο τρίπτυχο με την εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στο κέντρο του, που είναι έφορος και προστάτης όλης της Μεσσηνίας και το μοναστήρι. της αποτελεί μεγάλο πανμεσνιακό προσκύνημα. Δεξιά, η εικόνα του Αγίου Σεβαστιανού, που ήταν ο προστάτης της οικογένειας μας, η οποία συντέλεσε τα μέγιστα στην κατασκευή του ομώνυμου ιερού ναού στην έμμορφη ακριτική Κω και αριστερά, του Αγίου Βαρθολομαίου, που είναι ο άγιος, του οποίου ευλαβώς και με ιδιαίτερη τιμή. ο Πατριάρχης του Γένους μας το όνομά του.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι το πανέμορφο αυτό τρίπτυχο βυζαντινής τέχνης επιμελήθηκε με ιδιαίτερη αγάπη και πάρα πολύ επαγγελματισμό τα «Εκκλησιαστικά Είδη Κληρόπουλος».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ασπάστηκε το τρίπτυχο ευλαβώς και το πήρε στα χέρια του, μας ρώτησε για την επιλογή των εικόνων και εμφανώς συγκινημένος μας είπε για άλλη μια φορά το πόσο αγαπά τη Μεσσηνία και τον μεσσηνιακό λαό, αφού έκανε μέγιστη εντύπωση η μεγαλειώδης και θερμή υποδοχή, που του επιφύλαξαν και ιδιαίτερα ο λαός της κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην εορτή της Υπαπαντής, την 02 Φεβρουαρίου 2010, καθώς ήταν ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης, που επισκεπτόταν τη Μεσσηνία και εξέφρασε με θερμότατα λόγια την αγάπη του στον ποιμενάρχη της Μεσσηνίας. , Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χρυσόστομο Γ'. Άλλωστε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Ο Βαρθολομαίος έχει αναγορευτεί σε επίτιμο δημοτικό του Δήμου της Καλαμάτας. Επομένως, είναι και δικός μας συντοπίτης.

Αφού προσπαθήσαμε με λίγα και περιεκτικά λόγια να αναφέρουμε στην ίδια Θεία την ιστορία του μοναστηρίου, αλλά και της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας και τον θαυμαστό τρόπο εύρεσής της, αλλά και για τη λαοθάλασσα, που ακολουθεί στην καθοδό της προς την πόλη της Μεσσήνης. με την παλαιά και τη λαϊκή ονομασία Νησί εις ανάμνηση μεγάλου θαύματος και περιγράψαμε όσο ήταν δυνατόν τη μεγάλη αγάπη του μεσσηνιακού λαού προς την Παναγία και τον σεβασμό του προς το ιερό και θαυματουργό εικόνισμά της. Βέβαια, του ανέφερε ότι η ιερά μονή του Βουλκάνου ήταν σταυροπηγιακή μονή και είχε μετόχι στη Σμύρνη και ότι το εικόνισμά της είχε έρθει εκεί πριν τη μικρασιατική καταστροφή για να κατασκευαστεί το ολόχρυσο πουκάμισό της από τους περίτεχνους σμυρναίους τεχνίτες.

Εδώ χρειάζεται να παραθέσουμε κάποια ιστορικά στοιχεία, όπως εν συντομία που αναφέραμε στον Παναγιώτατο για το μετόχι της Ιεράς Μονής Βουλκάνου, στην πόλη της Σμύρνης. Πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με ιστορικές πηγές και έγγραφα, που φυλάσσονται στη Μονή, υπήρχε στη θέση Φασουλά της Σμύρνης στα χρόνια 1770-1798, καθώς πολλοί Πελοποννήσιοι μοναχοί κατέφευγαν και στη Μ. Ασία για να σωθούν από τις αλβανικές εισβολές, και μεταξύ αυτών και μοναχοί από την Ιερά Μονή Βουλκάνου και έτσι, ίδρυσαν μετόχι που περιήλθε πριν από την ελληνική επανάσταση στη μεσσηνιακή μονή του Βουλκάνου.

Το μετόχι ιδρύθηκε στα κτήματα του Καραοσμάνογλου ο οποίος είχε δυσκολευτεί από την Υψηλή Πύλη.

Επι 28 χρόνια έξαρχος της Μονής στη Σμύρνη ήταν ο μοναχός Πανάρετος Δημαρέσης από το χωριό Ανεμόμυλος Μεσσηνίας, που η εποχή εκείνη είχε την ονομασία, όπως αναφέρεται σε έγγραφα της Μονής ως «Γηλιάτα» του Δήμου Άριου και μάλιστα, ο ιερός ναός του μετοχίου ήταν αφιερωμένος. στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.

Το 1884, το Μετόχι χαρίστηκε και περιήλθε στην κατοχή της εκκλησιαστικής κοινότητας Σμύρνης, όταν ήταν επίσκοπος ο Βασίλειος.

Εκεί λειτουργούσαν Δημοτικό Σχολείο Αρένων από το 1890 και Παρθεναγωγείο από το 1895.

Το ολόχρυσο πουκάμισο της ιεράς εικόνας φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε στη Σμύρνη από το εργαστήριο Κ.Θ. Φραγγόπουλου, όπως αυτό αναγράφεται πάνω στο στέμμα της Θεοτόκου, χωρίς να γνωρίζουμε κάποια άλλα στοιχεία.

Βέβαια, ένιωσε ιδιαίτερα εκκλησία συγκινημένος και με την εικόνα του Αγίου Σεβαστιανού, τον οποίο και ευλαβείται πάρα πολύ ο Πατριάρχης και μας είπε ότι την ημέρα αυτή υπάρχει βαθιά ριζωμένη μέσα του και τιμά ιδιαιτέρως αυτόν τον άγιο μάρτυρα της των πρώτων χριστιανικών χρόνων, διότι την ημέρα της εορτής του εκλέχθηκε την 18η Δεκεμβρίου 1973 Μητροπολίτης Φιλαδέλφειας από την Αγία και ιερά συνοδό του Οικουμενικού Πατριαρχείου με εισήγηση του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Δημητρίου.

Επίσης, ότι την ημέρα της εορτής του Αγίου κάθε χρόνο πηγαίνει στο αγίασμα του Αγίου Σεβαστιανού, που βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο Σαρμασικίου.

Δεδομένου αυτού, εξήγησε στον Παναγιώτατο ότι στην πανέμορφη Κω, που αποτελεί επαρχία του οικουμενικού θρόνου, υπάρχει η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σεβαστιανό και η εικόνα αυτή υπάρχει στον ομώνυμο ναό και μας εξέφρασε την ιδιαίτερη αγάπη του προς τον Κωάκο. λαό και στον Νισυριώτικο λαό και την αγάπη του στον ποιμενάρχη της Κω και της Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Σε ανταπόδοση αυτής της εγκάρδιας χειρονομίας μας, ο σεπτός Οικουμενικός Πατριάρχης του Γένους μας κ.κ. Ο Βαρθολομαίος μας έδωσε ως μέγιστη ευλογία, αγάπη και εκτίμηση προς την οικογένειά μας και προς το πρόσωπο μας μια πανέμορφη φωτογραφία, που καθίσταται επί του θρόνου στην αίθουσα αυτού, χαμογελαστός και αυτήν την πανέμορφη φωτογραφική στιγμή την έχει αποθανατίσει με την περίσσια τέχνη ο διευθυντής του Γραφείου. Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο εντιμολογιώτατος κ. Νικόλαος – Γεώργιος Παπαχρήστου με την ιδιόχειρη αφιέρωση, που έχει ως εξής :

«Τη αγαπητή ημιν οικογενεία Βασιλείου και Μαριάννης Γεωργιοπούλου μετά πατρικής εν Χριστώ στοργής και εις ευλογίαν από της μητρός εκκλησίας.

Στην εγκάρδια συνάντησή μας και κατά την διάρκεια των πατρικών λόγων του Οικουμενικού μας Πατριάρχη νιώσαμε και αισθανθήκαμε αυτήν την απλόχερη πατρική αγάπη και στοργή στην ψυχή μας και με ιδιαίτερη συγκίνηση αποδώσαμε αυτό το τρίπτυχο με μορφές αγίων, που είναι συνυφασμένες με την οικογένειά μας, αλλά και με την ιστορική και εκκλησιαστική πορεία του προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου στον χώρο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, αλλά και ολόκληρης της οικουμένης.

Από την ημέρα εκείνη, η Παναγία η Βουλκανιώτισσα με το εικόνισμά της, η πανσεβάσμια χαρά των Μεσσηνίων όπου γης, το αποκούμπι τους στις δυσκολίες της ζωής και η στοργική μάνα κάθε πονεμένου ανθρώπου βρίσκεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας και ιδιαίτερα στο γραφείο του Πατριάρχη μας, δείχνοντας την μεγάλη αγάπη μας και τον ολοκληρωτικό σεβασμό μας στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, αλλά και στον μεγάλο ιεράρχη Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που πάντα με αγάπη και στοργή, προσεύχεται και αγωνίζεται θυσιαστικώς να πλεύσει το καράβι της εκκλησίας σε γαλήνια νερά και σε ήσυχα λιμάνια προς σωτηρία και ανάσταση των ανθρώπων, αλλά και ευημερίας και προκοπής του Γένους μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 19 Αυγούστου 2022 %09:%Αυγ

logofootermedia