Σύλλογος ιδιωτικών υπαλλήλων "Η ΕΝΩΣΗ": Λευκή Νύχτα στα Χανιά

Αυγούστου 18, 2022
Σχετικά με τις ποικίλες αντιδράσεις που προκαλούν η διοργάνωση «Λευκής Νύχτας» στα Χανιά στις 30 Αυγούστου 2022, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» και η Διοίκηση του Παραρτήματος Ν. Χανίων, εκφράζουν δημόσια τη γενική τους θέση, ότι τέτοιου είδους «επεκτάσεις» του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αποδεδειγμένα διενεργούνται σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ακολουθούν τα όσα ισχυρίζονται τα μέλη της "Ένωσης":

Και τούτο διότι πολλοί καταστηματάρχες – εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών και την ανάγκη των εργαζομένων για εργασία, παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία και τα νόμιμα ωράρια απασχόλησης, απασχολώντας υπερωριακά και πολλές φορές απλήρωτα το προσωπικό τους. Εκτός των άλλων, ανατρέπεται και ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζομένων, οι οποίοι και αυτοί έχουν οικογένειες που τους περιμένουν στο σπίτι.

Ως Σύλλογος, δεν παραβλέπει τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί μετά και τις αντεργατικές νομοθετικές παρεμβάσεις που απελευθερώνουν πλήρως τη λειτουργία των καταστημάτων και ελαστικοποιούν τα ωράρια εργασίας. Έδωσε και εξακολουθεί να δίνει μάχες για την ανατροπή τους. Όμως, αυτή η νέα πραγματικότητα είναι γεγονός και οι συνέπειες τρέχουν ΤΩΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ σε βάρος των εργαζομένων – μελών του. Οφείλουν λοιπόν να μην εθελοτυφλούν και -αρνούμενοι πολλές φορές την ίδια την πραγματικότητα- να κρύβονται πίσω από τη «γενική γραμμή» ότι είναι ενάντια στις «Λευκές Νύχτες» και πέραν αυτού να…«νίπτουν τας χειράς τους».

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο απαιτούν από εμάς λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Απαιτούνται να τους κάνουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, όταν και όχι απασχολούνται σε τέτοιες διοργανώσεις. Απαιτούνται να διαπραγματευτούν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα εξασφαλίσουν ότι ένα μέρος των κερδών από αυτές τις διοργανώσεις, θα μεταφραστεί και σ' επαυξημένο μεροκάματο για τους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους.

Αυτά περιμένουν από εμάς οι εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα και όχι μια στείρα «αντίδραση» που αυτοεξουδετερώνει τις δυνατότητες και τη δυναμική μας ως συνδικαλιστικό κίνημα. Το επόμενο διάστημα, ως η πιο αντιπροσωπευτική πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, με αντιπροσωπευτικά παραρτήματα σε πολλές περιοχές, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την υπογραφή στους τόπους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που θα διασφαλίζουν και θα θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Εμείς δεν απεμπολούμε, ούτε χαρίζουμε σε άλλους το δικαίωμά μας στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Και βεβαίως η υποστήριξη των θέσεων μας διέπεται από μια σταθερότητα. Είναι ίδια στα Χανιά και ίδια…στην Αμαλιάδα...

Τελευταία τροποποίηση στις 18 Αυγούστου 2022 %11:%Αυγ

logofootermedia