Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση περιμένει σήμα από τους δανειστές

Χωρίς να κάνει καμία υποχώρηση από την θέση της ότι δεν νομοθετεί ούτε ψηφίζει προληπτικά μέτρα η κυβέρνηση περιμένει την συνεδρίαση ενός Eurogroup την επόμενη εβδομάδα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το θέμα της αξιολόγησης.


Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνεννοηθεί για νέα επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου σήμερα, ούτως ώστε ο Ντόναλντ Τουσκ να τον ενημερώσει για την πιθανότητα να συγκληθεί το Eurogroup τις επόμενες ημέρες (ενδεχομένως και την Τρίτη), με βάση τις επαφές που είχε χθες με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το Μαξίμου ανησυχεί, όμως αξιολογεί ως θετικές τις αντιδράσεις αρκετών θεσμικών παραγόντων της Ευρωζώνης –ξεκινώντας από τις αντιδράσεις του Ζαν–Κλοντ Γιούνκερ και φθάνοντας στις δηλώσεις των Πιερ Μοσκοβισί και Τζιάνι Πιτέλα, που σε γενικές γραμμές δείχνουν ότι επιθυμούν την λύση χωρίς νομοθέτηση δυνητικών μέτρων– και δεν κρύβει πως διατηρεί ένα σχετικά καλό επίπεδο αισιοδοξίας ως προς την δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης και περιμένει τα επόμενα βήματα από τους δανειστές για να επανεκτιμήσει την δική της στάση. Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι ότι δεν θα ληφθεί καμία βεβιασμένη απόφαση από το Μαξίμου, εφόσον δεν έχει διασαφηνιστεί το τι μέλλει γενέσθαι στο πεδίο της αξιολόγησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Μαξίμου «γειώνει» κάθε σενάριο που αναφέρεται σε προσφυγή στις κάλπες ή σε διενέργεια δημοψηφίσματος με την επισήμανση πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αφορά το μίνιμουμ την ολοκλήρωση μίας τριετίας. «Εμείς δεν επιθυμούμε οι εκλογές να γίνουν πριν από το 2018», αναφέρει κορυφαίος υπουργός που διαπιστώνει ότι μπροστά στο αδιέξοδο που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες δεν στριμώχνεται μόνο η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ζητήσει εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ζήτησε δια της Όλγας Γεροβασίλη από την ΝΔ να πάρει θέση σε σχέση με τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ και να ξεκαθαρίσει εάν ταυτίζεται με την στάση του Ταμείου. Το Μαξίμου θέλει να εκθέσει πολιτικά την ΝΔ για να δείξει ότι τις δύσκολες για την χώρα στιγμές αναλώνεται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες αποφεύγοντας να καταδικάσει ευθέως όσους προβάλλουν εξοργιστικές απαιτήσεις με την λήψη και προληπτικών μέτρων. Επίσης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι από την στιγμή που η ΝΔ έχει ζητήσει κάλπες, τώρα πλέον η ηγεσία της ανησυχεί για την πιθανότητα να πάρει σάρκα και οστά μία τέτοια πιθανότητα κάτι που θα σήμαινε πως σε περίπτωση εκλογικής της νίκης θα έπρεπε εκείνη να ψηφίσει μέτρα.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ακόμη και τις ημέρες του Πάσχα θα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσει πιθανές εξελίξεις γύρω από το θέμα της αξιολόγησης.

cnn.gr
- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, Γιώργου Σπίνου, προχώρησε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Πελοποννήσου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην Τρίπολη, στην οποία έκανε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της θητείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για όλα

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...
Μετάβαση στο περιεχόμενο