Απίστευτο: Υπερηχητικό τραίνο θα κάνει το… Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε μόλις 30 λεπτά! (Φωτογραφίες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα πρωτοποριακό και ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο παρουσίασε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Elon Musk.

Συγκεκριμένα, στα σχέδιά του είναι ένα νέο μέσο μαζικής μεταφοράς, που όταν γίνει πράξη, θα αλλάξει τα δεδομένα στις χερσαίες μετακινήσεις και μεταφορές.

 

Στον σύγχρονο κόσμο του συνεχώς επιταχυνόμενου ρυθμού ζωής, το Hyperloop πρόκειται να «μικρύνει» ακόμα περισσότερο τις αποστάσεις.

Με την τεράστια ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει, το Hyperloop θα μπορεί ουσιαστικά να γίνει ένα μετρό πόλεων.

Η ιδέα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Elon Musk, για ένα τραίνο που θα μπορεί να φτάνει τα 1220 χιλιόμετρα ανά ώρα, ακούγεται εξωφρενική.

Ωστόσο, αξίζει κανείς να εστιάσει στο όνομα αυτού του Νοτιοαφρικανού, που έχει συνδεθεί με μια σειρά από εξωπραγματικές ανακαλύψεις.

Ο Elon Musk είναι ιδρυτής και γενικός διευθυντής της διαστημικής εταιρίας SpaceX και της εταιρίας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors, καθώς επίσης και συνιδρυτής της Paypal, αλλά και πρόεδρος της εταιρίας παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων SolarCity.

Ο κάτοχος της πρώτης ιδιωτικής εταιρίας (SpaceX) που έστειλε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, ο άνθρωπος που επινόησε τα «αυτοκίνητα του μέλλοντος» και έριξε στην αγορά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τώρα ετοιμάζει ένα ακόμα μεγάλο σχέδιο.

Το τραίνο που θέλει να κατασκευάσει ο Elon Musk δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που υπάρχουν σήμερα.

Συγκεκριμένα, θα είναι το πιο γρήγορο χερσαίο μέσο στον κόσμο και θα αναπτύσσει ταχύτητα με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η γενικότερη λειτουργία του είναι ικανή να σημάνει την αρχή μιας νέας γενιάς οχημάτων.

Όταν ένα όχημα κινείται, τότε ο αέρας του ασκεί αντίθετη δύναμη επιβραδύνοντας την κίνηση του. Σε μεγάλες ταχύτητες δε, η δύναμη του αέρα γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση καυσίμων.

Τα αεροπλάνα σήμερα είναι τα μόνα οχήματα που μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, αφού ανεβαίνουν σε υψόμετρο 10 (ή και περισσότερων) χιλιομέτρων ώστε να αποφεύγουν τον πυκνό αέρα κοντά στην επιφάνεια της Γης.

Ο Elon Musk σκέφτηκε έναν τρόπο ώστε να μεταφέρει το τεράστιο προνόμιο των αεροπλάνων στα… επίγεια μέσα. Μάλιστα, οι ταχύτητες των τραίνων πρόκειται να ξεπεράσουν τα περισσότερα αεροσκάφη.

Τα Hyperloop, για παράδειγμα, θα ξεπερνούν την ταχύτητα πτήσης των Boeing 747 κατά 305 χιλιόμετρα!

Η τεχνική Hyperloop θα τοποθετεί τα τραίνα μέσα σε σωλήνες πολύ χαμηλής πυκνότητας αέρα. Φυσικά, για να συμβεί αυτό χρειάζεται πολύ εξελιγμένη τεχνολογία, αλλά και ένα πραγματικά καλοσχεδιασμένο πλάνο, ώστε η δημιουργία των σωλήνων να είναι εφικτή.

Ο Elon Musk προτείνει πως μέσα στον σωλήνα, η πυκνότητα θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος της Γης.

Άλλη μια τεράστια διαφορά, είναι πως τα νέα αυτά τραίνα δεν θα χρησιμοποιούν τροχούς.

Ο αέρας που θα έχει αφαιρεθεί από τον σωλήνα θα συμπιεστεί στην βάση μιας πλατφόρμας ώστε τα τραίνα να μπορούν να «επιπλέουν» πάνω της, μειώνοντας στο ελάχιστο την τριβή.

Έτσι, μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες. Μέσα στους σωλήνες θα τοποθετηθούν ηλεκτρικοί κινητήρες, παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούν σήμερα τα τραίνα maglev, ενώ η επιτάχυνση των τραίνων θα προέρχεται από πανίσχυρους μαγνήτες που θα τα ωθούν μέχρι αυτά να πιάσουν την επιθυμητή ταχύτητα.

Η ιδέα του Musk ακούγεται σαν να βγήκε από την επιστημονική φαντασία, όμως όλα δείχνουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί κανονικά. Αρκεί να υπολογιστούν τα ενδεχόμενα σφάλματα, τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία. Για παράδειγμα, αν ένα τραίνο ξεπεράσει τα 1235 χιλιόμετρα (δηλαδή την ταχύτητα του ήχου), τότε είναι πολύ πιθανό θα προκληθεί μια καταστροφική, ηχητική έκρηξη.

Επίσης, αν με κάποιο τρόπο ο σωλήνας ραγίσει ή σπάσει, το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον φρικτό για τους επιβάτες του τραίνου.

Σύμφωνα με τις σημερινές μελέτες της Hyperloop Transportation Technologies, τα τραίνα που θα εισέρχονται στους σωλήνες θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερα από τα συνηθισμένα.

Οι πρώτες συντονισμένες μελέτες για τον σχεδιασμό τους θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2016, αφού η εταιρία διοργάνωσε διαγωνισμό, στον οποίο αναμένεται να συμμετέχει πλήθος από μηχανικούς από πολλά πανεπιστήμια.

«Για να προχωρήσουμε στην δημιουργία του νέου τραίνου, θα πρέπει πρώτα να λύσουμε μια σειρά από πολύ δύσκολα ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του. Είναι όμως ένα πλάνο που ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί» τόνισε ο Dennis Levy, επικεφαλής της κοινοπραξίας μηχανικών της Αυστραλίας, που ασχολείται με το πρότζεκτ του Musk.

Αν κατασκευαζόταν μία αντίστοιχη γραμμή στη Ελλάδα, θα μπορούσε ένα τέτοιο τραίνο να διανύσει την απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε μόλις 30 λεπτά!

 

kontranews.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο