Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ για την οικονομική κατάσταση των δήμων

Την 1η Δεκεμβρίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ με κεντρικό θέμα την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας.

Αυτό αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή του συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μετά από εισήγηση του προέδρου Γ. Πατούλη.

Η σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης κρίνεται επείγουσα και αναγκαία καθώς σήμερα η λειτουργία των δήμων αγγίζει πλέον τα όρια αντοχής και ομαλότητας.

Ειδικότερα μετά τη δραματική μείωση, πάνω από 65%, των δημοτικών πόρων την περίοδο 2010-2014, ενάμιση μήνα πριν τη λήξη του 2015 υπάρχει υστέρηση απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους της τάξης του 30%. Αν στα παραπάνω συνυπολογιστούν η αύξηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων και η συνεχιζόμενη αποψίλωση του προσωπικού των δήμων διαμορφώνεται ένα ζοφερό αυτοδιοικητικό τοπίο, που θα έχει ως πρώτη και άμεση συνέπεια την αδυναμία των δήμων να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για το 2016.

«Θεωρούμε εξαιρετικά απαραίτητη τη σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

«Η διάθεσή μας, είναι μέσα από δημιουργικό διάλογο να βρούμε λύσεις που θα ανατρέψουν τη δραματική οικονομική κατάσταση των δήμων. Θα τεθούν, εκ μέρους μας στο τραπέζι προτάσεις και συγκεκριμένες λύσεις. Σε περίπτωση όμως που δεν βρούμε ανταπόκριση θα εξετάσουμε τρόπους και δράσεις αντίδρασης, καθώς δεν είναι δυνατό να περιμένουμε άπραγοι τον «θάνατο» της Αυτοδιοίκησης, αν και νομίζω ότι κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Πάντως ο δικός μας στόχος – και ελπίζω και της κυβέρνησης – είναι να εργαστούμε για μια Αυτοδιοίκηση που θα συναγωνίζεται στα ίσια την Ευρωπαϊκή και να είναι καθημερινά στην υπηρεσία του πολίτη», κατέληξε ο Γ. Πατούλης.

Στην ατζέντα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να τεθούν και τα θεσμικά ζητήματα, κοινωνικά θέματα αλλά και το προσφυγικό.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο