Κληρώνει στο «παρά πέντε» για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με αυξημένες προσδοκίες βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής προσφορών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές λήγει στις αρχές Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr το ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα κάποιες εταιρείες έχουν αγοράσει τα σεισμικά επενδύοντας κεφάλαια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα των προοπτικών και να υποβάλουν λεπτομερείς προσφορές και τεχνικές και οικονομικές μελέτες.

Το κόστος για την αγορά των σεισμικών αποτελεί σε αυτές τις περιπτώσεις και ένα «κόσκινο» προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιες επιχειρήσεις είναι πραγματικά σε θέση να αναλάβουν και να ολοκληρώσουν τις έρευνες καθώς απαιτούνται εμπειρία και μεγάλα κεφάλαια.

Όπως είναι γνωστό, οι νέες προκηρύξεις είναι αποτέλεσμα των αιτήσεων που υπέβαλαν, η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ., η οποία ενδιαφέρεται για δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, και της Energean Oil & Gas, για θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά του μπλοκ 2, στο Ιόνιο, για το οποίο υπογράφηκε στις 31 Οκτωβρίου η σύμβαση παραχώρησης προς την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ η Σύμβαση Παραχώρησης.

Βέβαια, ο διαγωνισμός ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη είναι ανοιχτός για κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος πληροί τους όρους. Το «παιχνίδι» πάντως κρίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς ακόμη και αν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο ο αριθμός των εταιρειών που αγόρασαν τα σεισμικά, αυτό δε σημαίνει ότι αυτές θα εμφανιστούν και στο τέλος και θα υποβάλουν προσφορά. Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς συνυπολογίζουν και άλλους παράγοντες όπως είναι η εξέλιξη γεωπολιτικών ζητημάτων ή η τιμή του πετρελαίου. Ειδικά όσον αφορά στην τιμή του πετρελαίου η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι όσο υψηλότερη είναι τόσο πιο υψηλό είναι και το budget των επιχειρήσεων για επενδύσεις σε έρευνες. Επομένως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία αναπροσαρμόζεται μέχρι την τελευταία στιγμή ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται να αξιολογήσει τι δίνει η κάθε πλευρά.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο insider.gr, «το κόστος της έρευνας σε μεγάλα βάθη είναι υψηλό. Μόνο εταιρείες με διεθνή εμπειρία και οικονομική ευχέρεια μπορούν να δραστηριοποιηθούν ενεργά και με επιτυχία. Οι επενδύσεις των τριών πρώτων χρονών θα επιτρέψουν στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν θα μείνουν η θα φύγουν.

Η κοινοπραξία με τις ελληνικές εταιρείες αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ο οποίος δεν έχει απλώς έναν διαμεσολαβητικό χαρακτήρα αλλά είναι καίριας σημασίας καθώς θα επιτρέψει την ανάπτυξη μια προχωρημένης τεχνογνωσίας για τις ελληνικές εταιρείες. 

Είναι λογικό οι ενδιαφερόμενες διεθνείς επιχειρήσεις που δρουν στην ΝΑ Μεσόγειο να δείχνουν ενδιαφέρον και για την Ελλάδα καθώς διαθέτουν παρόμοια εμπειρία από μια περιοχή με συγκεκριμένα γεωλογικά, γεωφυσικά αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και έχουν μια αίσθηση των εμπορικών προοπτικών ύστερα από πιθανή ανακάλυψη κοιτασμάτων. Η προέκταση του ενδιαφέροντός τους προς το δυτικό όριο της ανατολικής Μεσογείου που είναι η δυτική κρητική θάλασσα και το Ιόνιο, μια κατ’ εξοχήν δομημένη περιοχή με ασβεστολιθικά πετρώματα που εγκλείουν υδρογονανθρακες, αποτελεί μια αναμενόμενη θα έλεγα εξέλιξη».

insider.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024 appeared first on .

Συνελήφθησαν 19 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο