Γιάνης Βαρουφάκης στο CNN: Η Ελλάδα «έκανε λάθη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, παραδέχθηκε τη Δευτέρα στο CNN London ότι η Ελλάδα έχει κάνει λάθη στις διαπραγματεύσεις διάσωσης της, αλλά συνέχισε να αποδίδει τις μεγαλύτερες ευθύνες για τα ελληνικά δεινά στους πιστωτές της χώρας.

«Κάναμε λάθη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό”, είπε στο CNN στην Christiane Amanpour στην πρώτη διεθνή τηλεοπτική συνέντευξή του μετά την αποχώρηση του από το αξίωμα του. “Και κρατώ τον εαυτό μου υπεύθυνο για μια σειρά από αυτά.”

“Αλλά η αλήθεια του θέματος, Christiane, είναι ότι η πολύ ισχυρή τρόικα των πιστωτών δεν ενδιαφέρεται να έρθει μια λογική, κυρίες και κύριοι, αμοιβαία επωφελή συμφωνία”, είπε, αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Πιο πολύ ενδιαφέρονται να ταπεινώσουν αυτήν την κυβέρνηση και να την ανατρέψουν, ή τουλάχιστον να διασφαλίσουν ότι η ίδια ανατρέπει την άποψη των πολιτικών της, από ό, τι τους ενδιαφέρει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει π.χ. ότι θα πάρουν τα περισσότερα από τα χρήματά τους πίσω. “

Ο ίδιος φρόντισε να τονίσει ότι “παραιτήθηκε,” και δεν “απορρίφθηκε”.

Παρά την παραίτησή του για λόγους συνείδησης, ο Βαρουφάκης είπε ότι συμμερίζεται τον Αλέξη Τσίπρα.

“Ήταν αντιμέτωποι με μια επιλογή:. Να αυτοκτονήσουν ή να εκτελεστούν”

“Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι [θα] είναι καλύτερο για τον ελληνικό λαό για την κυβέρνηση αυτή να μένουν στη θέση τους και να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα με το οποίο η ίδια κυβέρνηση διαφωνεί.”

«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε σχέδιο Β. Είχαμε ένα Σχέδιο Β”

“Εμείς, στο Υπουργείο Οικονομικών, το αναπτύξαμε. Σύμφωνα με τις υποδείξεις του πρωθυπουργού, που μας διέταξε να το κάνουμε αυτό, ακόμη και πριν έρθουμε στο Υπουργείο Οικονομικών.”

“Φυσικά, θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα σχέδια – Σχέδιο Β – είναι πάντα, εξ ορισμού, εξαιρετικά ατελής, διότι πρέπει να διατηρούνται μέσα σε ένα πολύ μικρό κύκλο ανθρώπων, αν υπάρξει διαρροή, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία αναδύεται. “

Το σχέδιο αυτό, είπε, δεν ήταν για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ενα Grexit, αλλά μάλλον για την κυβέρνηση να δημιουργήσει «ευρώ νόμισμα» – με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να εκτυπώσει το δικό της, προσωρινό νόμισμα, συνδεδεμένο με η αξία του ευρώ.

“Το γεγονός είναι ότι το σχέδιο Β δεν ενεργοποιείται – δεν είχα πάρει το πράσινο φως για να το πραγματοποιήσω, να πιέσω το κουμπί, αν θέλετε.”

Αυτό, είπε, ήταν ένας από τους «κύριους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε.”

Η συνέντευξη στο http://edition.cnn.com/2015/07/20/world/amanpour-greece-yanis-varoufakis/index.html

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρίπολης 40 lads

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας...

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο