Πώς να προφυλάσσεστε εσείς και τα παιδιά από σεισμό

Πολλούς από εμάς ο σημερινός σεισμός μας έπιασε στον… ύπνο!

Και γεγονός είναι ότι, όσα κι αν έχουμε από μικρά παιδιά μάθει αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει κανείς να λαμβάνει κατά την διάρκεια ενός σεισμού, την στιγμή εκείνη απλά… παγώνεις: «Να σηκωθώ από το κρεβάτι; Να τρέξω στο παιδί; Να το ξυπνήσω ή να περιμένω να δω τι θα γίνει;». Επειδή, όμως, ο σεισμός είναι μία εντελώς απρόβλεπτη κατάσταση, ας θυμηθούμε πώς πραγματικά πρέπει να λειτουργούμε σε τέτοιες περιπτώσεις για να προφυλάσσουμε τα παιδιά μας και εμάς από τα χειρότερα!

Αν ο σεισμός σας βρει στο σπίτι:

Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μαζί με τα παιδιά σας μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής. Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση.

Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε.

Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια.

 

Μην χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.

Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.

Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.

Αν ο σεισμός σας βρει εκτός σπιτιού:

Ενημερώστε τα παιδιά σας πως αν βρίσκονται κάπου χωρίς εσάς, στο σχολείο ή φροντιστήριο ή στο σπίτι κάποιου φίλου, να κρυφτούν κάτω από ένα τραπέζι, γραφείο ή θρανίο, πέφτοντας στα γόνατα και καλύπτοντας το κεφάλι με τα χέρια. Τονίστε πως δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά σε πόρτες και παράθυρα και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν ασανσέρ!

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.

Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.

Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.

Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.

Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους!

Μετά τον σεισμό:

-Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.
-Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους.
-Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.
-Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρία φυσικού αερίου.
-Ανοίξτε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση και ακούτε τα ενημερωτικά δελτία.
-Παραμείνετε έξω από όποιο κτίριο έχει υποστεί ζημιές.

Πηγή: mama365.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο