troupis 728x90

WebBanner 728x90 Final New

Ενωτική αγωνιστική κίνηση πυροσβεστών: «Απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους πυροσβέστες στις πυρκαγιές της Ζακύνθου»

Ιουλίου 14, 2017
Θέμα: «Απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους πυροσβέστες στις πυρκαγιές της Ζακύνθου».


Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με καταγγελίες πυροσβεστών που ενεπλάκησαν αρχικά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο νησί της Ζακύνθου την Παρασκευή 07/07/2017, ενημερωθήκαμε ότι:
• Υποχρεώθηκαν να εργαστούν 24 ώρες στο συμβάν ως επιφυλακή και σε επιπλέον 24 ώρες εντός της υπηρεσίας ως βάρδια, συμπληρώνοντας έτσι 48 ώρες συνεχούς εργασίας.

• Η μέριμνα που υπήρξε από την πλευρά της υπηρεσίας για την κάλυψη αναγκών σίτισης του προσωπικού που επιχειρούσε στο συμβάν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένες απαιτήσεις που καταπονούν τον ανθρώπινο οργανισμό και αυξάνουν τις ανάγκες του, αφορούσε σάντουιτς και κρουασάν και όχι κανονικές μερίδες φαγητού.

Στη συνέχεια, οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο ομώνυμο νησί και έκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης, επέφεραν παρατεταμένη επιβάρυνση στο ήδη ταλαιπωρημένο προσωπικό το οποίο κλήθηκε να ξεπεράσει τα ανθρωπίνως φυσιολογικά όρια αντοχής, ενώ στην περιοχή μετέβηκαν προς ενίσχυση και δυνάμεις από απομακρυσμένες περιοχές τις χώρας οι οποίες διένυσαν ταξίδι αρκετών ωρών μέσα σε πυροσβεστικά οχήματα πριν ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, τα απάνθρωπα και συνάμα εξαντλητικά ωράρια, το επικίνδυνο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, έχουν οδηγήσει αρκετές φορές σε σοβαρούς τραυματισμούς και στην απώλεια ανθρωπίνων ζώων στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ συνδυαστικά με άλλους παράγοντες προκαλούν και μακροπρόθεσμη επιβάρυνση στην υγεία των πυροσβεστών. Είναι απαράδεκτο στο προσωπικό που εργάζεται στα συμβάντα, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, να χορηγείται ως διατροφή σάντουιτς και κρουασάν και όχι διατροφή η οποία θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε φαγητό και αναπλήρωση υγρών.

Κύριε Υπουργέ, επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών και να σταματήσουν εδώ και τώρα τα απάνθρωπα και εξοντωτικά ωράρια που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια των συμβάντων, με διασφάλιση της αναγκαίας ανάπαυσης και αναπλήρωσης των δυνάμεων του εμπλεκόμενου σε αυτά προσωπικού.

Αποτελεί επιβεβλημένη και ζωτικής σημασίας ανάγκη, η χορήγηση με ευθύνη της υπηρεσίας πλήρους διατροφής και όλων των απαραιτήτων για την αναπλήρωση υγρών στους πυροσβέστες που επιχειρούν στα συμβάντα, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις αυξημένες προκλήσεις και απαιτήσεις που επιβάλλουν οι συνθήκες εργασίας του επαγγέλματος.
Επίσης θα πρέπει να σταματήσει η αλόγιστη και υπέρμετρη χρήση του προσωπικού στα συμβάντα, η οποία όπως έχουμε πληροφορηθεί εφαρμόζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες το τελευταίο διάστημα, με το επιχείρημα ότι τα πυροσβεστικά οχήματα εντοπίζονται από την ηγεσία μέσω των συστημάτων εντοπισμού θέσεως που διαθέτουν.
Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι τα συγκεκριμένα συστήματα μπορεί να καταγράφουν τις θέσεις και τον αριθμό των εμπλεκόμενων οχημάτων και να βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση καταστάσεων, δεν αποτυπώνουν όμως την εξουθένωση του ανθρώπινου οργανισμού των πυροσβεστών, οι οποίοι βάση της παραπάνω λογικής στερούνται σε μεγαλύτερο βαθμό το δικαίωμα στην ανάπαυση. Επί της ουσίας λοιπόν, ο εξοπλισμός που θα έπρεπε να συμβάλει στην ασφάλεια του εμψύχου δυναμικού, φέρεται να χρησιμοποιείται σε βάρος του.
Τέλος, είναι εξωφρενικό, οι πυροσβέστες που χρόνια τώρα παλεύουν με αυτοθυσία να αποσοβήσουν τους κινδύνους που αφορούν τη ζωή, την περιουσία του λαού και του φυσικού μας πλούτου, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς λόγω των μεγάλων ελλείψεων και των προβλημάτων στην πυρασφάλεια της χώρας, να βιώνουν την αδιαφορία για την ίδια τους την ζωή και για την κατάσταση της υγείας τους. Μήπως αυτό δεν καταδεικνύει άλλωστε η απροθυμία και της κυβέρνησης σας, να εκδώσει το σχετικό Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια των πυροσβεστών στα επιχειρησιακά συμβάντα.
Για την Ε.Α.Κ.Π.
Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Βλάχος Δημήτρης

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia