Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Βγήκαν “μαχαίρια” για τις οφειλές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την διενέργεια δημοσιονομικού ελέγχου θα απευθυνθεί η δημοτική αρχή Ήλιδας, όπου και θα καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της και αφορούν οφειλές του δήμου προς τρίτους βάση δικαστικών αποφάσεων.

Αυτό ανακοίνωσε στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής, την οποία και κατηγόρησε για ‘πάρτι’ εκατομμυρίων και είπε ότι θα πρέπει να αποφανθεί το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και παράλληλα ανέφερε ότι τα στοιχεία θα κατατεθούν και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Δήμαρχος και ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής πλέον μείζονος μειοψηφίας διασταύρωσαν τα ‘ξίφη’ τους συνεδρίαση σε μία αντιπαράθεση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λαϊκιστή και ως ‘κουμπαρομαχία’, αφού ο όρος βάσει της σχέσης που τους συνδέει χρησιμοποιήθηκε ουκ ολίγες φορές και από τις δύο πλευρές…

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Λυμπέρης περνώντας στην αντεπίθεση είπε ότι δέχεται την προσφυγή του δήμου, προσθέτοντας όμως ότι στους παραπάνω ελεγκτικούς μηχανισμούς θα προστεθεί και το ΣΔΟΕ το οποίο θα πρέπει να ελέγξει εκτός από τους θεσμικούς ρόλους και τις πράξεις και τους προσωπικούς ρόλους και τα πόθεν έσχες όλων για να διαπιστωθεί όπως είπε από ποια χρονολογία έχει ξεκινήσει το ‘πάρτι’.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε την έκρηξη του κ. Χριστοδουλόπουλου ο οποίος τον προκάλεσε να πει ποιους απειλεί και ότι δεν μπορεί να αφήνει αιχμές για το πρόσωπό του περί θητείας στο ΤΑΣ, τη στιγμή που το 1988 ήταν η περίοδος μετά το σεισμό και ξεκίνησαν τα δάνεια και ότι ο ίδιος έχει ελεγχθεί και έχει βγει ‘λευκή περιστερά’.

Ευθεία επίθεση

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Χριστοδουλόπουλος είπε ότι καθυστέρησε να αναφερθεί στην οικονομική κατάσταση του δήμου, και μάλιστα κατηγορήθηκε από πολλούς ότι δεν παρέδωσε στην πυρά τον κουμπάρο του, γιατί δεν θα μιλούσε χωρίς στοιχεία ή ενδείξεις.

Κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή και προσωπικά τον κ. Λυμπέρη ότι με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα θέματα των μελετών έργων οδήγησε σε αδιέξοδο τον δήμο και ότι ενδιαφερόταν μόνο για τον προσωπικό του μύθο αδιαφορώντας για τις συνέπειες, με αποτέλεσμα να αναθέτει ακριβές μελέτες και πανάκριβα έργα.

Είπε ότι το Δημαρχείο έχει μετατραπεί στο πιο πολυσύχναστο σημείο δικαστικών επιμελητών και ότι οι συμβάσεις μελετών που είχαν γίνει τότε απειλούν με χρεοκοπία το δήμο και ότι οι οφειλές ξεπερνούν τα 6 εκ. ευρώ και με τους τόκους υπερημερίας το ποσό θα ανέβει ακόμη περισσότερο.

Έκανε εκτενή παρουσίαση μελετών και οφειλών, ειδικά στο μελετητικό γραφείο του κ. Λιάρου, το οποίο διεκδικεί δικαστικά από το δήμο και κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι αν και το 1999 σταμάτησαν οι χρηματοδοτήσεις για μελέτες από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, η τότε δημοτική αρχή συνέχισε να κάνει συμπληρωματικές συμβάσεις οι οποίες ήταν νέες συμβάσεις, χωρίς να υπάρχουν χρήματα για να εξοφληθούν.

Ανέφερε ότι με τα χρέη που υπάρχουν κινδυνεύει να τιναχτεί ο δήμος στον αέρα και ότι θα πρέπει να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν για να λογοδοτήσει όποιος είναι υπεύθυνος.

Αντεπίθεση και αιχμές

Αμέσως μετά πέρασε στη αντεπίθεση ο κ. Λυμπέρης ο οποίος επεσήμανε ότι οι αναφορές σε εκατομμύρια έγιναν για τη δημιουργία εντυπώσεων και σε αυτό το σημείο είπε ότι θα δεχτεί τον όρο ‘πάρτι’ για να αποδειχθεί τι πάρτι έγινε, προσθέτοντας όμως και τον όρο ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να διαπιστωθεί όπως είπε ποια από τις διοικήσεις του δήμου έκανε ‘μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα’ στο δήμο, χρησιμοποιώντας τον όρο που τον είχε κατηγορήσει νωρίτερα ο Δήμαρχος, καλώντας τον κ. Χριστοδουλόπουλο να μην χάνει την ψυχραιμία του, κάθε φορά που τον διέκοπτε και τον κατηγορούσε, καθώς ο ίδιος δεν τον διέκοψε σε κανένα σημείο της τοποθέτησής του.

Και συνέχισε την τοποθέτησή του, αναλύοντας τον τρόπο που γίνονται οι αναθέσεις μελετών, τον τρόπο που κοστολογούνται και τον τρόπο που πληρώνονται. Υπεραμύνθηκε δε του έργου που έγινε επί θητείας του στο δήμο, το οποίο όπως είπε έχει προσθέσει περιουσία στον δήμο και τους δημότες, τονίζοντας ότι ο δήμος Ήλιδας ήταν πρώτος σε απορροφήσεις.

Και φυσικά δεν απέφυγε και ο ίδιος να σχολιάσει το θέμα της ‘κουμπαριάς’ με τον Δήμαρχο, λέγοντας: «Να ξέρατε εγώ τι έχω ακούσει ότι έβγαλα τον κουμπάρο μου Δήμαρχο και τον καλύπτω κιόλας. Να δούμε τελικά ποιος κουμπάρος καλύπτει ποιον και ‘πόσα απίδια έχει ο σάκος’» και κατηγόρησε τη νυν δημοτική αρχή για το ότι δεν έχει καταθέσει εδώ και τρία χρόνια οικονομικούς απολογισμούς και ισολογισμούς, λέγοντας ότι πρόκειται για παράβαση καθήκοντος.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι πολύ αργά το βράδυ εν μέσω αντιπαραθέσεων.

patrisnews.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο