Μένουν… στην Ηλεία οι εκπτώσεις από ταμείο Μολυβιάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβεβαίωση από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλο.

Σε έργα της Ηλείας θα επαναδιατεθούν οι εκπτώσεις από τα δημοπρατούμενα έργα από το Ταμείο Μολυβιάτη, όπως τόνισε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Ο κ.Γεωργιόπουλος, απαντώντας στο ερώτημα που απασχολεί τους δημάρχους λόγω των μεγάλων εκπτώσεων ως τώρα, διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα που θα περισσέψουν, θα παραμείνουν στα ταμεί της Περιφέρειας και θα κατανεμηθούν με τον ίδιο τρόπο μελλοντικά, για να καλύψουν τις ανάγκες του νομού.

«Είναι εύλογο το ερώτημα, καθώς το συνολικό ποσό το οποίο δημοπρατείται για έργα υποδομής από το Ταμείο Μολυβιάτη σε αυτή τη φάση που είμαστε είναι περίπου 15 εκατ.ευρώ. Οι εκπτώσεις τις οποίες λόγω και της συγκυρίας έχουμε στις περισσότερες δημοπρατήσεις είναι κοντά στο 50-55%. Άρα το ποσό που μένει, θα είναι κοντά στα 7-7,5 εκατομμύρια ευρώ. Θέλω από την θέση αυτή να διαβεβαιώσω τους δήμους και τους πολίτες της Ηλείας ότι το ποσό αυτό εξακολουθεί να μένει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η κατανομή του θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε με το αρχικό ποσό, δηλαδή το 90% για την Ηλεία και όσα δημοπρατούνται στην Ηλεία θα μείνουν στην Ηλεία. Όλα τα χρήματα θα μείνουν εδώ και αυτά τα χρήματα θα ανακατανεμηθούν με τον ίδιο ισότιμο και δίκαιο τρόπο ανάλογα δηλαδή με τους δήμους και με την ζημιά που υπέστησαν οι δήμοι από τις πυρκαγιές (αυτό είναι το κριτήριο) θα ανακατανεμηθούν στους δήμους», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον γ.γ. Υποδομών Γιώργο Δέδε στην Αθήνα, στον οποίο και κατέθεσε τα αιτήματα της Ηλείας εν όψει της κατάρτισης του ετήσιου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο να διεκδικήσει το μέγιστο εφικτό ποσό για την υλοποίηση ζωτικών έργων, κυρίως οδοποιίας.

Ποια έργα είναι προτεραιότητα

«Θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να είμαστε από τους πρώτους προκειμένου να θέσουμε τα αιτήματα μας και στη συνέχεια με την αρωγή του Περιφερειάρχη και το ειδικό του βάρος να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία μας αναλογούν. Ο παραλιακός δρόμος από τα όρια του δήμου Πηνειού έως το τέλος του δήμου Ήλιδας είναι πρώτη προτεραιότητα για την περιφέρεια και εκεί τρέχουμε με τις μελέτες μας και πιστεύω ότι η μελέτη του δήμου Πηνειού θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο, άρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του 2017. Τα άλλα αιτήματα που τέθηκαν ήταν το γεφύρι της Κορακοφωλιάς, το οποίο είναι θέμα και ασφάλειας στην περιοχή της Φιγαλείας, και άλλα ζητήματα μικρότερης σημασίας και μικρότερου προϋπολογισμού που θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να είμαστε σε μία στενή παρακολούθηση για την καλύτερη δυνατή χρηματοδότηση», ανέφερε ο κ.Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας

Ότι έγινε επίσης συζήτηση για τη μελέτη που αφορά την αναβάθμιση του Φράγματος Πηνειού για την οποία δόθηκε δέσμευση ένταξης, καθώς και για τα συμμπλήρωση των μελετών που αφορούν τον δρόμο Πύργος-Καλόνερο.

«Μας διαβεβαίωσαν ότι τις προσεχείς μέρες το υπουργείο θα ξεκινήσει την επέκταση της μελέτης της Εγνατίας, την επικαιροποίηση της και περί τον Ιούνιο μήνα να είναι έτοιμη προκειμένου να μπορέσει να την εντάξει στο τομεακό πρόγραμμα ασφάλειας υπουργείου αφού αυτό το έργο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με μεγάλο ποσό από το ΕΣΠΑ», είπε ο κ.Γεωργιόπουλος και συμπλήρωσε ότι έγινε συζήτηση και για την ολοκλήρωση της μελέτης του δρόμου Πύργος-Ολυμπία-Βυτίνα- Τρίπολη.

«Η υπηρεσία μελετών του υπουργείου Υποδομών έχει στείλει προς τον υπουργό αίτημα για χρηματοδότηση-πίστωση μελέτης ποσό 1,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να εκπονηθούν οι οριστικές τεχνικές μελέτες, οι μελέτες ηλεκτροφωτισμού, σήμανσης και ασφάλισης του τμήματος από τα λουτρά της Ηραίας έως το Λούβρο, μέρος του οποίου από το Λούβρο έως τον Ερύμανθο αφορά την Ηλεία», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, τονίζοντας ότι η υλοποίηση του έργου είναι κοντά στα 250 εκατ. ευρώ και πως το υπουργείο έχει αντιληφθεί τη σπουδαιότητά του.

patrisnews.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η χιουμοριστική ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας για την αφρικανική σκόνη

Με μια χιουμοριστική ανάρτηση για την κίνηση στους δρόμους...

Συνελήφθησαν τρία άτομα στην Αργολίδα γιατί σε βάρος τους εκκρεμούσε καταδικαστικά έγγραφα

Συνελήφθη, χθες (23.4.2024) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του...

Καιρός σήμερα: Επιμένουν η αφρικανική σκόνη και οι βροχές

Σύννεφα και αφρικανική σκόνη θα «σκεπάσουν» και σήμερα Τετάρτη...

Συνελήφθησαν τρία άτομα στη Μεσσήνη για αδικήματα υπόθαλψης, ναρκωτικών και για Εντάλματα Σύλληψης

Συνελήφθησαν, χθες (23.4.2024) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο